Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Φαράγγι Ολντουβάι: Η κοιτίδα της ανθρωπότητας


Το Φαράγγι Ολντουβάι της Τανζανίας θεωρείται η κοιτίδα της ανθρωπότητας, καθώς εκεί έχουν βρεθεί τα απομεινάρια μερικών από τα αρχαιότερα ανθρωποειδή!
Τα απολιθώματα των 60 ανθρωπιδών που εντοπίστηκαν στην αφρικανική σαβάνα ανήκουν στα είδη Ηomo habilis (ή Ηomo rudolfensis – επιδέξιος άνθρωπος), Ηomo erectus αλλά και στον παλιότερο προγόνό μας, τον αυστραλοπίθηκο boisei.
Ένα από τα πρώτα είδη λοιπόν του γένους Ηomo, που ελάχιστα κοινά χαρακτηριστικά έχει με τον σύγχρονο άνθρωπο, ανακαλύφθηκε από τον γερμανό εντομολόγο Wilhelm Kattwinkel το 1911, ο οποίος σκόνταψε κυριολεκτικά πάνω του κυνηγώντας μια πεταλούδα. Το γεγονός ενέπνευσε τον εξερευνητή Hans Reck να κάνει μια αποστολή στις κοιλάδες της Τανζανίας το 1913, αν και η δουλειά του έληξε άδοξα όταν ξέσπασε ο Α’ Παγκόσμιος.
Οι ανασκαφές στο Ολντουβάι ξεκίνησαν εκ νέου το 1931 από τον Lois Leakey και τη σύζυγό του Mary, με τη σταδιακή ανακάλυψη των τριών ανθρωποειδών να οδηγούν τους παλαιοανθρωπολόγους στη θεώρηση της Αφρικής ως «μαμάς» του ανθρώπου!
Ο προϊστορικός Homo habilis έκανε τη μεγάλη διαφορά σε σχέση με τις παλιότερες ανθρωπίδες καθώς ήταν ο πρώτος που κατασκεύασε εργαλεία, πριν από 1,8-2 εκατ. χρόνια(!), με πλειάδα λίθινων εργαλείων να εντοπίζονται πράγματι στο Ολντουβάι (ολντουβαία λιθοτεχνία), αλλάζοντας άρδην τις πεποιθήσεις μας για την εξελικτική πορεία του ανθρώπου.
Η κορυφαία παλαιοντολογική ανακάλυψη του προηγούμενου αιώνα υποδηλώνει ότι ακόμα και πριν από 1,8 εκατ. χρόνια οι πρόγονοί μας είχαν τις αναγκαίες νοητικές ικανότητες για την κατασκευή εξελιγμένων εργαλείων…

Follow us: Unexplainedgr



0 Comment:

Δημοσίευση σχολίου