Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Το σχέδιο της NASA για επανδρωμένη αποστολή στον Άρη

Πρώτα συλλαμβάνουμε και μελετάμε έναν αστεροειδή. Μετά, μαθαίνουμε να καλλιεργούμε ζαρζαβατικά και να τυπώνουμε εξαρτήματα στο Διάστημα. Τελικά, και αν φτάνουν τα χρήματα, πάμε και στον Άρη. Ο διοικητής της NASA Τσαρλς Μπόλντεν παρουσίασε το σχέδιο της υπηρεσίας του για την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον Κόκκινο Πλανήτη, η οποία προγραμματίζεται για τη δεκαετία του 2030.
Ο πύραυλος
«Αν θέλουμε να επιβιώσει το είδος μας επ΄αόριστον θα πρέπει να εξαπλωθούμε σε πολλούς πλανήτες. Πρέπει να πάμε στον Άρη, και ο Άρης θα είναι το εφαλτήριο για άλλα πλανητικά συστήματα» είπε στο συνέδριο Human 2 Mars (Άνθρωποι στον Άρη) που πραγματοποιείται στην Ουάσινγκτον.
Για τις αποστολές πέρα από την τροχιά της Γης η NASA αναπτύσσει την κάψουλα Orion. Credit:( NASA)
Το πρώτο βήμα θα είναι η ολοκλήρωση του πυραύλου SLS (Space Launch System), του ισχυρότερου που έχει αναπτυχθεί ποτέ, ο οποίος θα επιτρέψει αποστολές πέρα από τη χαμηλή γήινη τροχιά. Το πλήρωμα θα επιβαίνει στην κάψουλα Orion, η οποία «ετοιμάζεται για δοκιμή της θερμικής ασπίδας το φετινό Δεκέμβριο», όπως είπε ο Μπόλντεν.
Από το 2018, οπότε προβλέπεται να είναι έτοιμο το σύστημα εκτόξευσης SLS, θα πραγματοποιηθεί μια σειρά πιλοτικών επανδρωμένων αποστολών στις οποίες θα δοκιμαστούν οι τεχνολογίες που απαιτούνται για ένα ταξίδι στον Άρη.
Η σημαντικότερη από αυτές προγραμματίζεται για τη δεκαετία του 2020, όταν οι αστροναύτες του Orion θα επιχειρήσουν να συλλάβουν έναν μικρό αστεροειδή, χρησιμοποιώντας ένα είδος λάσου, και να τον  θέσουν σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη προκειμένου να τον μελετήσουν και να φέρουν δείγματα στη Γη.
H τελειοποίηση
Ο Μπόλντεν, πρώην πιλότος δοκιμών που έχει πετάξει τρεις φορές με το (παροπλισμένο πλέον) διαστημικό λεωφορείο, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής για την εκτόξευση του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble, τόνισε ότι η έξοδος του ανθρώπου στο λεγόμενο βαθύ διάστημα θα απαιτήσει την τελειοποίηση μιας σειράς τεχνολογιών. Για παράδειγμα, η NASA πρέπει να τελειοποιήσει την καλλιέργεια λαχανικών και να αναπτύξει 3D εκτυπωτές για την παραγωγή ανταλλακτικών και εξαρτημάτων επιτόπου.
Επιπλέον, οι μακροχρόνιες αποστολές πέρα από τη γήινη τροχιά απαιτούν τη χρήση του Ηλιακού-Ηλεκτρικού Συστήματος Προώθησης -ενός κινητήρα που λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια και ωθεί το σκάφος εκτοξεύοντας έναν πίδακα ιονισμένου αερίου. Τέτοιοι κινητήρες έχουν χρησιμοποιηθεί μέχρι σήμερα μόνο σε μικρές, ρομποτικές αποστολές.
Οι πόροι
Πέρα όμως από τις τεχνικές δυσκολίες, υπάρχει και το θέμα της χρηματοδότησης, για την οποία ο Μπόλντεν άφησε να εννοηθεί ότι είναι ανεπαρκής. «Με κάποια αύξηση στον προϋπολογισμό της NASA, θα μπορέσουμε να πάμε στον Άρη τη δεκαετία του 2030» είπε.
Η αύξηση των κονδυλίων απαιτεί όμως έγκριση του Κογκρέσου, η οποία δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη. Όπως επισημαίνει η Washington Post. To Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου σημείωνε πέρυσι ότι η βελτίωση της διαστημικής τεχνολογίας περιορίζει την ανάγκη για επανδρωμένες αποστολές, και η κατάργηση του προγράμματος Ανθρώπινης Διαστημικής Εξερεύνησης της NASA θα εξοικονομούσε 73 δισ. δολάρια σε βάθος δεκαετίας.
Ακόμα όμως κι αν δεν πραγματοποιηθεί στις αρχές της δεκαετίας του 2030, η πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον Άρη κάποτε θα ξεκινήσει, δεδομένου ότι είναι ο απώτερος στόχος της διαστημικής στρατηγικής που παρουσίασε το 2010 η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα. Το σχέδιο αυτό αντικατέστησε τα σχέδια του προκατόχου του Ομπάμα Τζορτζ Μπους, ο οποίος είχε θέσει ως στόχο την επιστροφή των Αμερικανών στη Σελήνη την επόμενη δεκαετία.

Ουκρανία: Ο άστεγος ήταν Αμερικάνος υπάλληλος της CIA

Σύμφωνα με αναφορά του hungarianambiance.com, στο Χάρκοβο της Ανατολικής Ουκρανίας ντόπιοι ανέφεραν ότι είδαν έναν άστεγο άνδρα να έχει κατασκηνώσει κοντά στα κτίρια του πανεπιστημίου της πολεμικής αεροπορίας, σε μόνιμη βάση.
Σύμφωνα με πολλούς κατοίκους της περιοχής, ο άστεγος κατά καιρούς έκανε ασυνήθιστα πράγματα. Για παράδειγμα, συχνά δούλευε με το φορητό υπολογιστή του και χρησιμοποιούσε άλλα εξελιγμένα τεχνικά μέσα, ενώ την ίδια ώρα ζητιάνευε.
Στρατιώτες επανειλημμένα είχαν ελέγξει τον ύποπτο ζητιάνο, ο οποίος φαίνεται να ήταν νευρικός με την παρουσία των στρατιωτών. Επίσης, όταν τον ρωτούσαν χρησιμοποιούσε «ασυνήθιστους όρους» που δεν ταιριάζουν σε έναν άστεγο.
Αστυνομικοί τον συνέλαβαν τελικά και τον έθεσαν υπό κράτηση, όπου και αποδείχθηκε ότι ήταν Αμερικανός υπάλληλος της υπηρεσίας πληροφοριών (της γνωστής CIA).
Μετά τη σύλληψή του, οι ερευνητές διαπίστωσαν χάρτη υποδομών του πανεπιστημίου της πολεμικής αεροπορίας και άλλες ευαίσθητες πληροφορίες στο laptop του.

Ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά μια δεύτερη Γη σε κατοικήσιμη απόσταση από το άστρο της

Για πρώτη φορά οι αστρονόμοι φαίνεται πως ανακάλυψαν αυτό που τόσο καιρό αναζητούσαν: μια δεύτερη Γη.
Όπως ανακοίνωσαν, βρήκαν έναν εξωπλανήτη με μέγεθος παρόμοιο με αυτό της Γης και ο οποίος, επιπλέον, βρίσκεται στη λεγόμενη «κατοικήσιμη ζώνη», δηλαδή στην κατάλληλη απόσταση από το μητρικό άστρο του για να έχει νερό σε υγρή μορφή και άρα δυνητικά μπορεί να φιλοξενήσει ζωή- κάτι πάντως που δεν μπορεί ακόμη να επιβεβαιωθεί. Ένας πλανήτης στην κατοικήσιμη ζώνη δεν σημαίνει κατ' ανάγκη ότι όντως έχει υγρό νερό και φιλοξενεί ζωή, όμως αυτό -κρίνοντας από τη Γη- είναι πιθανό.
Ο πλανήτης, με την ονομασία Κέπλερ-186f, έχει διάμετρο λίγο μεγαλύτερη από της Γης (1,1 φορές ή 10%) και βρίσκεται σχετικά κοντά, σε απόσταση περίπου 490 ετών φωτός, στην κατεύθυνση του αστερισμού του Κύκνου.
Κινείται γύρω από το αχνό άστρο - ερυθρό νάνο Κέπλερ-186, αποτελώντας το πέμπτο και πιο εξωτερικό μέλος του εν λόγω συστήματος (πράγμα που σημαίνει ότι το τυχόν υγρό νερό στην επιφάνειά του κινδυνεύει να παγώσει).
Το έτος του πλανήτη (η διάρκεια μιας πλήρους περιφοράς του γύρω από το άστρο του) διαρκεί 130 γήινες μέρες. Η μάζα του και η πυκνότητά του, προς το παρόν, παραμένουν άγνωστες, αλλά οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι ο εξωπλανήτης είναι βραχώδης.
Δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία για τη σύσταση της ατμόσφαιράς του, κάτι που ίσως ανακαλύψουν μελλοντικά τα υπό κατασκευή μεγαλύτερα τηλεσκόπια, όπως το «Τζέημς Γουέμπ» της NASA.
Η ανακάλυψη, που παρουσιάστηκε στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό «Science», έγινε από μεγάλη ομάδα Αμερικανών αστρονόμων, με επικεφαλής την Ελίζα Κουιντάνα, του Κέντρου Ερευνών Ames της NASΑ και του Ινστιτούτου SETI.
H πρώτη παρατήρηση του εξωπλανήτη έγινε με το διαστημικό τηλεσκόπιο «Κέπλερ» (που έχει τεθεί πλέον εκτός λειτουργίας) και ακολούθησε η επιβεβαίωση από παρατηρήσεις με τα επίγεια τηλεσκόπια Κεκ και Τζέμινι στη Χαβάη.
«Πρόκειται για την πρώτη βέβαιη ανακάλυψη πλανήτη με το μέγεθος της Γης, στην κατοικήσιμη ζώνη κάποιου άστρου», δήλωσε η Ελίζα Κουιντάνα και επισήμανε ότι το μητρικό άστρο της «δεύτερης Γης» είναι ένα τυπικό άστρο που ανήκει στην κατηγορία των ερυθρών Μ-νάνων, οι οποίοι είναι μικρότεροι, λιγότερο καυτοί και λιγότερο φωτεινοί από τον Ήλιο μας, αποτελώντας πάνω από το 70% των εκατοντάδων δισεκατομμυρίων άστρων του γαλαξία μας.
Από τους σχεδόν 1.800 επιβεβαιωμένους εξωπλανήτες που έχουν ανακαλυφθεί κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες, περίπου 20 έχουν τροχιές που κινούνται εντός της κατοικήσιμης ζώνης των άστρων τους, δηλαδή ούτε πολύ μακριά από αυτά (οπότε το νερό θα πάγωνε), ούτε υπερβολικά κοντά (οπότε το νερό θα έβραζε και θα εξατμιζόταν). Όμως όλοι αυτοί οι γνωστοί εξωπλανήτες είναι αρκετά μεγαλύτεροι από τη Γη.
Από την άλλη, είχαν ως τώρα ανακαλυφθεί πλανήτες με μέγεθος σαν τη Γη, όμως δεν βρίσκονται στην κατοικήσιμη ζώνη. Είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτεται πλανήτης ο οποίος φαίνεται να πληροί και τις δύο προϋποθέσεις (ίδιο μέγεθος και κατάλληλη απόσταση) για να δικαιολογεί τον τίτλο της «δεύτερης Γης».
Οι αστρονόμοι ήδη αναζητούν -μέσω της διάταξης ραδιοτηλεσκοπίων 'Αλεν του Ινστιτούτου SETI- ενδείξεις νοήμονος ζωής στον πλανήτη Κέπλερ-186f, αλλά έως τώρα δεν έχουν εντοπίσει κάποιο σήμα. Δήλωσαν όμως πως θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους.
defencenet.gr

Άλυτα μυστήρια που «βασανίζουν» ακόμα τους επιστήμονες [Βίντεο]

Είναι αλήθεια πως η επιστήμη με τα τεχνολογικά μέσα που διαθέτει επιχειρεί να κατανοήσει τον κόσμο γύρω μας όσο καλύτερα μπορεί και να δώσει τις δικές της εξηγήσεις σε ότι συμβαίνει.
Ωστόσο, ακόμα και τα πιο «κοφτερά» μυαλά αδυνατούν πολλές φορές να βγάλουν άκρη και να καταφέρουν να εξηγήσουν τα φυσικά φαινόμενα, με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε αδιέξοδο.
Οι περίεργοι θόρυβοι από τα έγκατα της γης, ο διάσημος μηχανισμός των Αντικυθήρων αλλά και το φαινόμενο placebo, είναι μερικά από τα μεγαλύτερα άλυτα μυστήρια του κόσμου, όπως παρουσιάζονται σε ένα βίντεο που κάνει το γύρο του Διαδικτύου, τα οποία «βασανίζουν» ακόμη και στις μέρες μας την επιστημονική κοινότητα.
Ο μυστηριώδης ήχος του Taos Hum
Ένας παράξενος ήχος-βουητό έχει καταγραφεί στην περιοχή του Τάος στο Νέο Μέξικο, κάνοντας πολλούς κατοίκους μάρτυρες του περίεργου αυτού φαινομένου. Ωστόσο, οι επιστήμονες αδυνατούν να εντοπίσουν την προέλευσή του εδώ και 23 χρόνια, όποτε και καταγράφηκε πρώτη φορά.
Η Θάλασσα της Γαλιλαίας
Στη θάλασσα της Γαλιλαίας ή αλλιώς Κινέρετ ανακαλύφθηκε μόλις πέρυσι μέσω σόναρ ένα περίεργο υποθαλάσσιο μνημείο. Το μνημείο έχει βάρος 60.000 τόνων και υπολογίζεται ότι έχει κατασκευαστεί 6.000 χρόνια πριν, ενώ εικάζεται πως έχει καλυφθεί εξαιτίας των συσσωρευμένων υδάτων στην περιοχή. Ωστόσο, κανείς μέχρι σήμερα δεν γνωρίζει πολλά για το μνημείο.
Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων
Γύρω στο 150 π.Χ. υπήρχε ένας αστρολάβος, ένα αρχαίο τέχνημα, το οποίο έδινε την δυνατότητα στους ανθρώπους να μπορούν να υπολογίζουν την κίνηση των πλανητών. Παρά το ότι η ανακάλυψή του έγινε το 1901, οι ερευνητές ακόμη δεν είναι σε θέση να αναλύσουν την λειτουργία του αλλά και να βρουν τον άνθρωπο που κρύβεται πίσω από αυτή την εφεύρεση.
Paleodictyon nodosum – Ένα ζωντανό απολίθωμα στον πάτο της θάλασσας
Ένα μυστηριώδες απολίθωμα ενός περίεργου πλάσματος στο βυθό του Ατλαντικού ωκεανού δημιουργεί τέλεια εξάγωνες γραμμές και σχήματα. Οι επιστήμονες μετά από αναλύσεις που έκαναν στο απολίθωμα, διαπίστωσαν ότι δεν έχει αναπτυχθεί εδώ και 50 εκατομμύρια χρόνια.
Γκοτζίλα – Το μυστήριο με τα ορυκτά
Τα παράξενα ορυκτά Γκοτζίλα ανακαλύφθηκαν το 2012. Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν πως δημιουργήθηκαν αυτά τα ορυκτά.
Παράξενος ήχος στον Ειρηνικό ωκεανό
Άλλος ένας παράξενος ήχος καταγράφηκε το 1991 από ερευνητές, ο οποίος προέρχεται από τα βάθη του Ειρηνικού ωκεανού. Πιθανολογείται, ωστόσο, πως ο περίεργος αυτός θόρυβος προέρχεται από τις φάλαινες και υποθαλάσσια ηφαίστεια.
Σκοτεινή Ροή
Πρόκειται για μία μεγάλη ροή γαλαξιακών σμηνών με ιλιγγιώδη ταχύτητα, η οποία είναι ανεξάρτητη της διαστολής του σύμπαντος. Σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα επιστημονικές έρευνες, η ροή αυτή έχει δεν οφείλεται στην κατανομή της ύλης στο ορατό σύμπαν.
Πλανήτης Kepler-78b – Ο πλανήτης της λάβας
Έναν νέο πλανήτη, ο οποίος μοιάζει με την Γη ανακάλυψαν δύο ανεξάρτητες ομάδες αστρονόμων. Ο νέος πλανήτης με όνομα Kepler-78b έχει σχεδόν παρόμοια πυκνότητα και μέγεθος με την Γη, ωστόσο ο εξωπλανήτης έχει κάποιες ιδιαιτερότητες, αφού περιστρέφεται γύρω από το άστρο του κάθε 8,5 ώρες, ενώ αντιθέτως η Γη περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο, κάθε 365 ημέρες.
Την ίδια στιγμή, η θερμοκρασία στην επιφάνεια του πλανήτη είναι κατά 2.000 βαθμοί Κελσίου υψηλότερες από αυτές που έχουν καταγραφεί στον πλανήτη μας τις πιο ζεστές ημέρες, για αυτό και τον ονομάζουν πλανήτη της λάβας.
Oι παράξενες μπάλες φωτιάς
Ανεξήγητες μάζες φωτιάς, οι οποίες μοιάζουν με μπάλες, εκτοξεύονται από τον ποταμό Mekong στην Ταϊλάνδη κάθε Οκτώβριο. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει μία επίσημη επιστημονική απάντηση. Ωστόσο, πίσω από αυτό το περίεργο φαινόμενο, κρύβεται ένας μύθος που λέει ότι ένα φίδι υπάρχει κάτω από το ποτάμι και «πετάει» τις καυτές μπάλες για να καλέσει τον Βούδα και να τον επαναφέρει στην γη.

 iefimerida.gr

Δορυφόρος φωτογραφίζει το Curiosity στον Άρη [Εικόνες]


Την κίνηση του οχήματος Curiosity της NASA στον Άρη αλλά και τα σημάδια που αφήνει στο έδαφος του Κόκκινου Πλανήτη φωτογράφισε ο δορυφόρος Mars Reconnaissance Orbiter, από απόσταση 320 χιλιομέτρων από την επιφάνειά του.
Το όχημα φαίνεται να κινείται στην επιφάνεια του πλανήτη, 55 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από τη Γη και τη φωτογραφία τράβηξε η κάμερα High Resolution Imaging Science Experiment (HiRISE) του MRO στις 11 Απριλίου.
defencenet.gr

Βρέθηκαν δεκάδες έμβρυα από αγέννητο άγνωστο ζώο

Μια άκρως ενδιαφέρουσα ανακάλυψη έκαναν στην Κίνα παλαιοντολόγοι του Πανεπιστημίου του Μιζούρι.
Ανασκαφές στην επαρχία Χουμπέι που βρίσκεται στις κεντρικές περιοχές της Κίνας αποκάλυψαν δεκάδες έμβρυα η ηλικία των οποίων υπολογίζεται ότι είναι 540-485 εκ. ετών.
Σύμφωνα με τους ειδικούς που τα μελέτησαν τα έμβρυα αυτά ανήκουν σε ένα άγνωστο μέχρι σήμερα είδος ζώου που ζούσε στην Κάμβριο εποχή.
Η Κάμβριος υπήρξε μια εποχή που αποτελεί ορόσημο για τον πλανήτη αφού τότε υπήρξε μια «έκρηξη της ζωής» όπως την ονομάζουν οι επιστήμονες. Στην Κάμβριο εποχή η Γη βίωσε πρωτοφανείς ρυθμούς ανάπτυξης της βιοποικιλότητας του πλανήτη.
Μέχρι τότε στον πλανήτη μας είχαν κάνει την εμφάνιση τους μονοκύτταροι οργανισμοί ή στην καλύτερη περίπτωση κάποιες εξαιρετικά απλές μορφές ζωής.
Σε αυτή την έκρηξη ζωής στην Κάμβριο περίοδο έκαναν την εμφάνιση τους οι πολυσύνθετες μορφές ζωής και τα πρώτα ζώα.
Οι ερευνητές που εντόπισαν τα έμβρυα ευελπιστούν ότι η μελέτη τους θα ρίξει φως τόσο για τους άγνωστους… γονείς τους όσο και γενικότερα για καταγωγή αλλά και την εξέλιξη των πρώτων ζώων που έκαναν την εμφάνιση τους στη Γη.
Η ανακάλυψη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Journal of Paleontology».
tovima.gr

«Αφιλόξενος» για το νερό ο Αρης;

42095180968F89ADA3F29842ABEA6865Νιού Τζέρσι
Τα τελευταία χρόνια γίνονται συνεχώς μελέτες σε μια προσπάθεια να διαπιστωθεί αν και πότε υπήρχε νερό σε υγρή μορφή στην επιφάνεια του Αρη. Η παρουσία νερού σε υγρή μορφή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη ζωή έστω και σε μικροβιακό επίπεδο, οπότε η εξακρίβωση της ύπαρξης νερού στην επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη θα αυξήσει κατακόρυφα τις πιθανότητες να υπήρχε κάποτε ζωή σε αυτόν.
Οι περισσότερες μελέτες συγκλίνουν στην πιθανότητα να υπήρχε νερό σε υγρή μορφή στον Αρη, να υπήρχαν κάποτε θάλασσες, λίμνες και ποτάμια. Μια νέα μελέτη όμως ανατρέπει τα δεδομένα αφού τα ευρήματά της δείχνουν ότι οι ατμοσφαιρικές συνθήκες του Αρη ήταν διαχρονικά τέτοιες που καθιστούσαν εξαιρετικά δύσκολη - αν όχι αδύνατη - την ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή στην επιφάνειά του.
Οι κρατήρες
Τη νέα μελέτη πραγματοποίησε ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Εντουιν Κάιτ του Πανεπιστημίου Πρίνστον στις ΗΠΑ. Οι επιστήμονες μελέτησαν προσεκτικά περίπου 300 κρατήρες που βρίσκονται σε περιοχές του ισημερινού του Αρη. Εξέτασαν τα γεωλογικά χαρακτηριστικά των κρατήρων και τη γεωλογική εξέλιξή τους στη διάρκεια των αιώνων. Η γεωλογική ιστορία των κρατήρων τούς επέτρεψε να εντοπίσουν δεδομένα και για την ατμοσφαιρική ιστορία του Κόκκινου Πλανήτη. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι κάποτε ο Άρης διέθετε πυκνή ατμόσφαιρα η οποία δημιούργησε τις προϋποθέσεις για την παρουσία νερού σε υγρή μορφή στην επιφάνειά του.
Οι ερευνητές μελετώντας τα γεωλογικά χαρακτηριστικά των κρατήρων και πραγματοποιώντας προσομοιώσεις κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι στην επιφάνεια του Αρη δεν σταμάτησαν ποτέ να πέφτουν διαστημικά σώματα (αστεροειδείς, κομήτες) και ειδικότερα δεν σταμάτησαν ποτέ να πέφτουν μικρού μεγέθους διαστημικά σώματα.
Εκτιμούν ότι η παρουσία πυκνής ατμόσφαιρας στον Αρη θα εμπόδιζε ή καλύτερα θα «εξόντωνε» τους μικρομεσαίους διαστημικούς βράχους πριν πέσουν στην επιφάνειά του, φαινόμενο που συμβαίνει και στη Γη. Όμως αυτό δεν συνέβη και άρα, σύμφωνα με τους ερευνητές, ο Αρης διέθετε πάντοτε αραιή ατμόσφαιρα.
Αν αυτό αληθεύει, σημαίνει ότι ο πλανήτης είχε πάντοτε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, τέτοιες που να μην επιτρέπουν την παρουσία νερού σε υγρή μορφή στην επιφάνειά του ή τουλάχιστον τη διατήρηση του υγρού νερού για χρονικά διαστήματα τέτοια ώστε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για την εμφάνιση και τη διατήρηση της ζωής.
Τα σενάρια
Οι ερευνητές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο κάποιες στιγμές η θερμοκρασία του Αρη να αυξήθηκε αξιοσημείωτα. Μια ελαφριά μετατόπιση της κλίσης του άξονά του μπορεί κάποτε να οδήγησε σε αυξημένες θερμοκρασίες και πιθανώς να δημιουργήθηκε πυκνή ατμόσφαιρα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες όμως, ακόμη και αν τελικά δημιουργήθηκε κάποτε πυκνή ατμόσφαιρα στον Αρη αυτή «έζησε» για μικρό χρονικό διάστημα.
Η έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα και οι επιπτώσεις από τις συνεχείς προσκρούσεις μεγάλων αστεροειδών στην επιφάνεια του Αρη κατέστρεψαν, όπως εκτιμούν οι ειδικοί, την πυκνή ατμόσφαιρα - αν αυτή υπήρξε κάποτε - μην επιτρέποντας τελικά την παρουσία νερού σε υγρή μορφή σε διάρκεια χρόνου και τελικώς την παρουσία ζωής. Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Geoscience».
(tovima)

Πώς η ρύπανση στην Κίνα επηρεάζει τον καιρό… στις ΗΠΑ και όχι μόνο


Η ατμοσφαιρική ρύπανση στο Πεκίνο, τη Σαγκάη και άλλες ασιατικές μεγαλουπόλεις, για την οποία ακούμε όλο και συχνότερα, δεν αφορά μόνο τους κατοίκους των περιοχών που πλήττονται άμεσα και οι οποίοι συχνά καλούνται να προσαρμόσουν ανάλογα την καθημερινότητά τους.
Επιστήμονες της NASA εκτιμούν ότι η ρύπανση του ατμοσφαιρικού αέρα στη μακρινή Ασία επηρεάζει - και μάλιστα άμεσα - τις κινήσεις των καταιγίδων στον Ειρηνικό Ωκεανό.
Οι ερευνητές είδαν ότι το φαινόμενο, που είναι εντονότερο κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ενισχύει τις καταιγίδες πάνω από τον Ειρηνικό, κάτι που με τη σειρά του επηρεάζει τον καιρό σε άλλες περιοχές του κόσμου.
«Οι επιπτώσεις είναι δραματικές: η ρύπανση οδηγεί στη δημιουργία πυκνότερων και ψηλότερων νεφών, καθώς και εντονότερης βροχόπτωσης», ανέφερε σύμφωνα με το BBC ο Γουάν Γουάνγκ από το Jet Propulsion Laboratory (JPL) της NASA και βασικός συντάκτης της έκθεσης που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences.
Μπορεί οι αναφορές για υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης και οι προειδοποιήσεις προς τους κατοίκους να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις να έχουν πληθύνει τους τελευταίους μήνες, ωστόσο τα συμπεράσματα του Γουάνγκ και των συναδέλφων του είναι απόρροια μεγάλης δεκαετούς μελέτης.
Άλλωστε, το πρόβλημα δεν είναι μόνο στην Κίνα: στις αρχές του έτους, ερευνητές από τα πανεπιστήμια Γέιλ και Κολούμπια υποστήριξαν ότι τα επίπεδα ρύπανσης στο Νέο Δελχί είναι ακόμη υψηλότερα.
Όπως εξηγούν οι ερευνητές του JPL, η καύση ορυκτών καυσίμων και η επεξεργασία των πετροχημικών σε τέτοια κλίμακα έχει ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση αερολυμάτων, σωματιδίων που μένουν στην ατμόσφαιρα.
Παρότι επικρατεί η αντίληψη ότι τα αερολύματα χαμηλώνουν τη θερμοκρασία, οι επιστήμονες τονίζουν ότι οι ποσότητες είναι τόσο μεγάλες που «ουσιαστικά επηρεάζουν το σχηματισμό των νεφών και των καταιγίδων».
Δορυφορική φωτογραφία της NASA, απεικονίζει την ατμοσφαιρική ρύπανση στην Κίνα.
«Η διαμορφωμένη τροχιά μπορεί να συσχετιστεί με την ανώμαλη συμπεριφορά του καιρού στα μεσαία γεωγραφικά πλάτη του βορείου ημισφαιρίου, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Καναδά», αναφέρει ο Γουάνγκ.
Ο ίδιος και οι συνάδελφοί του εμφανίζονται βέβαιοι ότι το φαινόμενο δεν αφήνει ανεπηρέαστο τον υπόλοιπο κόσμο, καθώς όμως λένε «η τροχιά των καταιγίδων του Ειρηνικού αποτελεί κινητήριο δύναμη στον καιρό παγκοσμίως».
naftemporiki.gr

Γιγαντιαία βάση δεδομένων για το FBI

Το FBI θα έχει στη διάθεσή του έως και 52 εκατομμύρια φωτογραφίες πολιτών καταχωρημένες στη βάση δεδομένων Next Generation Identification (NGI), έως το 2015.
Η Next Generation Identification ήδη περιλαμβάνει αρχεία δακτυλικών αποτυπωμάτων για πάνω από 100 εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ έχει σχεδιαστεί ώστε να περιλαμβάνει και πρόσθετα, πιο προηγμένα βιομετρικά χαρακτηριστικά. Σε αυτά θα περιλαμβάνονται το αποτύπωμα παλάμης, η σάρωση της ίριδας του ματιού και φυσικά η αναγνώριση προσώπου.
Το σύνολο αυτών των στοιχείων θα συνδυάζεται και θα καταχωρείται μαζί με άλλα προσωπικά στοιχεία που σχετίζονται με ένα άτομο: όνομα, διεύθυνση κατοικίας, αριθμός ταυτότητας, καθεστώς μετανάστευσης (αν δεν είναι αμερικανός πολίτης), ηλικία, φυλή κλπ.
Το περιεχόμενο αυτής της γιγαντιαίας βάσης δεδομένων θα «μοιράζεται» σε σχεδόν 18.000 ομοσπονδιακές και πολιτειακές υπηρεσίες ασφαλείας, κάθε μεγέθους, στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η βάση δεδομένων θα περιλαμβάνει επίσης προηγμένα βιομετρικά χαρακτηριστικά όπως το αποτύπωμα παλάμης, η σάρωση της ίριδας του ματιού και φυσικά η αναγνώριση προσώπου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, έως το 2012 το NGI περιείχε 13,6 εκατομμύρια φωτογραφίες που προέρχονται από 7-8 εκατομμύρια άτομα. Ο αριθμός των φωτογραφιών έως τα μέσα του 2013 έφτασε τα 16 εκατομμύρια. Η πρόβλεψη είναι ότι έως το 2015 ο αριθμός των καταχωρημένων φωτογραφιών θα ανέλθει στα 52 εκατομμύρια.
Αξιοσημείωτο είναι το στοιχείο που αναφέρεται στο ότι η βάση δεδομένων θα μπορεί να επεξεργάζεται 55.000 φωτογραφίες ημερησίως, ενώ θα μπορεί να εκτελεί εκατοντάδες χιλιάδες αναζητήσεις κάθε ημέρα. Ωστόσο, προκαλεί ανησυχίες το γεγονός ότι στη βάση του NGI περιλαμβάνονται και 4,3 εκατομμύρια φωτογραφίες οι οποίες έχουν ληφθεί για «μη-εγκληματικούς» σκοπούς.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Verge, αρκετές επιχειρήσεις στις ΗΠΑ ζητούν έλεγχο του ποινικού μητρώου ή έλεγχο δακτυλικών αποτυπωμάτων από υποψήφιους εργαζομένους τους, τα οποία στέλνονται στο FBI. Όπως σημειώνει το Electronic Frontier Foundation (EFF), στο πλαίσιο αυτών των ελέγχων ζητείται πλέον και φωτογραφία, μαζί με τα δακτυλικά αποτυπώματα, για πρώτη φορά στα χρονικά του FBI. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε καταχώρηση στο NGI θα λαμβάνει έναν ενιαίο αριθμό, τον Universal Control Number (UCN), βάσει του οποίου θα γίνεται αναζήτηση ενός ατόμου, είτε έχει ποινικό μητρώο είτε όχι. Μέχρι σήμερα, σε ανάλογες βάσεις δεδομένων καταχωρούνταν μόνο άτομα που είχαν διαπράξει κάποιο αδίκημα.
Τα στοιχεία δόθηκαν από το ίδιο το FBI μετά από αίτηση του Electronic Frontier Foundation (EFF), βάσει σχετικού νόμου για την ελεύθερη πρόσβαση σε πληροφορίες.

Βρέθηκε εξωηλιακό φεγγάρι;

E569E981CAC08364BCF13BD31545D37CΧιούστον
Eντοπίστηκε «κοσμικό ζευγάρι» μακριά από το ηλιακό μας σύστημα που πιθανώς αποτελείται από πλανήτη και τον δορυφόρο του.
Η ανακάλυψη
Η NASA χρηματοδότησε μια έρευνα που πραγματοποίησαν οι επιστήμονες δύο μεγάλων ερευνητικών προγραμμάτων διαστημικής εξερεύνησης, του MOA (Microlensing Observation in Astrophysics) και PLANET (Probing Lensing Anomalies NETwork). Χρησιμοποιώντας τηλεσκόπια που βρίσκονται στη Νέα Ζηλανδία και στην Τασμανία οι ερευνητές εντόπισαν ένα κοσμικό ζευγάρι σε απόσταση 1.800 ετών φωτός από τη Γη.
Το ζεύγος αυτό έλαβε την κωδική ονομασία MOA-2011-BLG-262 και αποτελείται από ένα διαστημικό σώμα που έχει μέγεθος περίπου τέσσερις φορές μεγαλύτερο από αυτό του Δία και άλλο ένα που κινείται σε τροχιά γύρω από αυτό το γιγάντιο σώμα και έχει μέγεθος δύο χιλιάδες φορές μικρότερο από τον γείτονά του. Οι ερευνητές εικάζουν ότι έχουμε να κάνουμε με έναν πλανήτη και τον δορυφόρο του, όμως κάποιοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι πρέπει να γίνουν νέες παρατηρήσεις για να πιστοποιηθεί η ταυτότητα του ζεύγους.
Οι σκεπτικιστές σημειώνουν ότι η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε για τον εντοπισμό του ζεύγους, αυτή του βαρυτικού φακού (ή μικροφακού), δεν μπορεί να δείξει με απόλυτη βεβαιότητα αν το ζευγάρι αυτό είναι πλανήτης και δορυφόρος ή αν πρόκειται για άστρο και πλανήτη. Η έρευνα είναι ιδιαίτερα σημαντική επειδή ο εντοπισμός εξωηλιακών... φεγγαριών δεν είναι απλή υπόθεση και μέχρι σήμερα ερευνητές έχουν υποδείξει την παρουσία μόλις 1-2 τέτοιων σωμάτων χωρίς να έχει υπάρξει κάποια επίσημη επιβεβαίωση.
(tovima)

Η κατάκτηση της σελήνης ο νέος στόχος της Ρωσίας!

Σύμφωνα με ρώσους κυβερνητικούς αξιωματούχους, η Ρωσία έχει τοποθετήσει σε πρώτη προτεραιότητα την κατάκτηση της Σελήνης, με τη δημιουργία μίας μόνιμης σεληνιακής βάσης.
Τη σχετική αναφορά, σύμφωνα με το Voice of Russia, έκανε ο ρώσος Αναπληρωτής Πρωθυπουργός αρμόδιος για θέματα αμυντικής βιομηχανίας, Dmitry Rogozin, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Rossiiskaya Gazeta.
Ο ρωσικός σχεδιασμός για την «κατάκτηση» της Σελήνης προβλέπει τρία βήματα, μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Το πρώτο βήμα θα είναι το 2016 και θα αφορά την εκτόξευση και προσσελήνωση επανδρωμένου σκάφους στον νότιο πόλο της Σελήνης. Θα ακολουθήσει μία ακόμα αποστολή το 2018, κατά την οποία θα τεθεί ένα διαστημικό όχημα σε σεληνιακή τροχιά, ώστε να ελεγχθεί η επιφάνεια του δορυφόρου της Γης.
Στο τρίτο βήμα, που σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί το 2019, προβλέπεται η επανδρωμένη αποστολή και προσσελήνωση ενός σκάφους που θα ξεκινήσει τις έρευνες για την ανεύρεση παγωμένου νερού.
Παράλληλα, η Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαστήματος, ευρύτερα γνωστή ως Roscosmos, γνωστοποίησε την έναρξη ενός προγράμματος που θα αφορά το σχεδιασμό και την κατασκευή διαστημικών σκαφών, κατάλληλων για αποστολές στη Σελήνη. Επίσης, από το πρόγραμμα θα προκύψουν και νέοι πύραυλοι-φορείς, με ικανότητα μεταφοράς φορτίου 80 τόνων, που θα μπορούν να μεταφέρουν τα νέα σκάφη.
Έτος ορόσημο για το ρωσικό διαστημικό πρόγραμμα φέρεται να είναι το 2040, έτος στο οποίο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η δημιουργία σεληνιακής βάσης, από την οποία θα εκπορεύονται αποστολές μακράς διάρκειας. «Αυτή η διαδικασία έχει αρχή, αλλά δεν έχει τέλος», δήλωσε ο Rogozin, για να συμπληρώσει «πηγαίνουμε στη Σελήνη για να μείνουμε για πάντα».
Σύμφωνα με τον Rogozin, η Σελήνη αποτελεί τη μόνη ρεαλιστική πηγή απόκτησης νερού, ορυκτών και άλλων «εφοδίων» για μελλοντικές διαστημικές αποστολές. Παράλληλα, θεωρεί ότι αποτελεί και μια ιδανική πλατφόρμα για δοκιμές νέων διαστημικών τεχνολογιών.
Επίσης, ο ρώσος Αναπληρωτής Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την πρόθεση της Ρωσίας να αναζητήσει φυσικούς πόρους, στο σύνολο του ηλιακού μας συστήματος. «Δεν θα πρέπει να φοβόμαστε να ονειρευτούμε, να ανεβάσουμε τις προσδοκίες όσο υψηλότερα γίνεται για τη μελλοντική μας εξέλιξη», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η NASA πραγματοποίησε την τελευταία της επανδρωμένη πτήση στο φεγγάρι το 1972. Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία σχεδιάζει προς το παρόν την «επαφή» με αστεροειδείς, ενώ ήδη σχεδιάζεται μία επανδρωμένη αποστολή με προορισμό τον Άρη.
Η αποστολή στον Άρη έχει προκαλέσει και μία διαρκή πολιτική συζήτηση στις Ηνωμένες Πολιτείες για τη διάθεση υπέρογκων κονδυλίων για μια τέτοια φιλόδοξη ενέργεια.

Κατάδυση στον «Άδη» - Αποστολή σε μια από τις βαθύτερες τάφρους της Γης

Το πρόγραμμα ξεκινά με ρομποτικές καταδύσεις στην Τάφρο του Κέρμαντεκ, στην οποία έχουν ανακαλυφθεί αλλόκοτα πλάσματα
Ένα φιλόδοξο, διεθνές πρόγραμμα για τη μελέτη των βαθύτερων σημείων των ωκεανών ξεκινά με ρομποτικές καταδύσεις στην Τάφρο του Κέρμαντεκ, ένα από τα βαθύτερα και ψυχρότερα υποβρύχια φαράγγια στον πλανήτη, στο οποίο έχουν ήδη ανακαλυφθεί αλλόκοτα πλάσματα.
Μια από τις ψυχρότερες περιοχές του ωκεανού
Η Τάφρος του Κέρμαντεκ κατεβαίνει απότομα σε βάθος 10.047 μέτρων έξω από τη Νέα Ζηλανδία στον Ειρηνικό. Παγωμένο νερό που εισρέει από την Ανταρκτική κάνει την τάφρο μια από τις ψυχρότερες περιοχές του ωκεανού σε όλο τον πλανήτη.
Συνολικά 14 καταδύσεις στο αβυσσαλέο φαράγγι θα πραγματοποιηθούν έως τις 30 Μαΐου στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος Hades (Άδης), το οποίο χρηματοδοτεί το αμερικανικό Εθνικό Ίδρυμα Επιστήμης.
Στην αποστολή θα χρησιμοποιηθεί το τηλεχειριζόμενο βαθυσκάφος Nereus του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου του Γουντς Χολ στη Μασαχουσέτη, ενός από τους ερευνητικούς φορείς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Το ρομπότ θα προσπαθήσει να προσελκύσει τα ζώα της τάφρου με δολώματα και θα συλλέξει δείγματα DNA για την αναγνώριση νέων ειδών.
Στο Κέρμαντεκ το μεγαλύτερο αμφίποδο του κόσμου
Τηλεχειριζόμενα υποβρύχια που είχαν καταδυθεί παλαιότερα στο Κέρμαντεκ είχαν εντοπίσει μεταξύ άλλων το Alicella gigantea, το μεγαλύτερο αμφίποδο του κόσμου με μήκος 34 εκατοστά. Οι περισσότεροι γνωρίζουμε τα αμφίποδα που ζουν στο χώμα και κουλουριάζονται αν κανείς τα αγγίξει. Το μήκος τους δεν είναι μεγαλύτερο από μερικά εκατοστά.
«Η πρόκληση για εμάς είναι να εξακριβώσουμε το εάν η ζωή στις ωκεάνιες τάφρους ακολούθησε διαφορετικά εξελικτικά μονοπάτια από ό,τι σε άλλες περιοχές των ωκεανών» εξήγησε ο Τιμ Σανκ, βιολόγος του Ινστιτούτου.
Διασκορπισμένες κυρίως στην περιοχή του Ειρηνικού, οι ωκεάνιες τάφροι σημειώνουν τις λεγόμενες ζώνες υποβύθισης, στις οποίες μια τεκτονική πλάκα βυθίζεται κάτω από μια άλλη και παρασύρει μαζί της τον βυθό.
H Τάφρος του Κέρμαντεκ, μήκους περίπου 1.000 χιλιομέτρων, σχηματίστηκε από την υποβύθιση της πλάκας του Ειρηνικού κάτω από την Ινδο-αυστραλιανή πλάκα.
Το βαθύτερο σημείο της Γης είναι η Τάφρος Μαριάνα στον Ειρηνικό με βάθος περίπου 11,03 χιλιομέτρων.
Έχει δεχθεί μόνο δύο επισκέψεις από ανθρώπους, μία με το βαθυσκάφος Trieste το 1960 και μια δεύτερη με το Deepsea Challenger που μετέφερε τον σκηνοθέτη Τζέιμς Κάμερον το 2012.
tovima.gr

Ανέλυσαν χάπια που έφτιαχναν οι γιατροί στην αρχαία Ελλάδα


Αμερικανοί αρχαιοβοτανολόγοι μπόρεσαν για πρώτη φορά να μελετήσουν και να αναλύσουν το περιεχόμενο χαπιών που έφτιαχναν οι γιατροί στην αρχαία Ελλάδα και τα οποία ανακαλύφθηκαν προ 20ετίας, σε ένα ναυάγιο Ελληνικού πλοίου στα ανοιχτά της Τοσκάνης...
Το πλοίο από ξύλο καρυδιάς, το οποίο ναυάγησε το 130 π.Χ., μετέφερε γυαλικά από τη Συρία και φάρμακα, που τα περισσότερα....δεν είχαν καθόλου μουσκέψει από το νερό.
Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν το ναυάγιο το 1989, αλλά μόλις τώρα κατέστη δυνατό να ανακοινωθεί η μελέτη των φαρμακευτικών σκευασμάτων που αυτό περιείχε. Οι αναλύσεις DNA έδειξαν ότι κάθε χάπι ήταν ένα μείγμα από τουλάχιστον δέκα διαφορετικά εκχυλίσματα φυτών, όπως ο ιβίσκος και το σέλινο.
"Για πρώτη φορά έχουμε, πια, φυσικά στοιχεία όσων περιέχονται στα γραπτά των αρχαίων Ελλήνων γιατρών Διοσκουρίδη και Γαληνού", δήλωσε ο Αλέν Τουγουέιντ του Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Ινστιτούτου Σμιθσόνιαν στην Ουάσιγκτον, σύμφωνα με το New Scientist.
Η ανάλυση του DNA έγινε από τον Ρόμπερτ Φλάισερ του Εθνικού Ζωολογικού πάρκου του Σμιθσόνιαν, ο οποίος συνέκρινε τις γενετικές αλληλουχίες που βρήκε σε δύο χάπια, με τη γενετική βάση φυτών GenBank που έχουν τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ. Με τον τρόπο αυτό, μπόρεσε να εντοπίσει μέσα στα χάπια ίχνη από καρότο, ραπανάκι, σέλινο, άγριο κρεμμύδι, βαλανίδια, λάχανο, ήμερο τριφύλλι (αλφάλφα), αχίλλεια κ.α.
Ακόμα εντόπισε ιβίσκο, που πιθανώς είχε εισαχθεί από την Ανατολική Ασία, την Ινδία ή την Αιθιοπία. Σύμφωνα με τον Φλάισερ, τα περισσότερα από τα παραπάνω φυτά χρησιμοποιούνταν από τους αρχαίους για να θεραπεύουν τους αρρώστους.
Η αχίλλεια π.χ. σταματούσε την αιμορραγία κάποιου τραύματος. Ο Πεδάνιος Διοσκουρίδης, ιατρός και βοτανολόγος (πρόδρομος των φαρμακοποιών), κατά τον 1ο αιώνα μ.Χ., περιέγραφε στα κείμενά του το καρότο ως πανάκεια για πολλά προβλήματα υγείας, θεωρώντας, για παράδειγμα, ότι αν κανείς το έχει φάει προκαταβολικά, δεν τον βλάπτουν τα ερπετά, ενώ παράλληλα βοηθά στη σύλληψη παιδιού.
Η ανάλυση των αρχαίων παρασκευασμάτων-χαπιών, εκτός από τις νέες πληροφορίες, έχει δημιουργήσει και νέα μυστήρια για τους αρχαιοβοτανολόγους. Η μελέτη του DNA δείχνει ότι τα χάπια πιθανότατα περιείχαν και ηλίανθους, ένα φυτό που οι επιστήμονες ως τώρα πίστευαν ότι δεν υπήρχε στον "παλαιό κόσμο", πριν οι Ευρωπαίοι το ανακαλύψουν στην Αμερική.
Αν το εύρημα επιβεβαιωθεί, οι βοτανολόγοι θα πρέπει να αναθεωρήσουν την παραδοσιακή ιστορία του φυτού και την παγκόσμια διασπορά του, όπως δήλωσε ο Τουγουέιντ, αν και παραμένει ακόμα η πιθανότητα η παρουσία ηλίανθου στα αρχαία χάπια να προέρχεται από πρόσφατη γενετική "μόλυνση".
Τα βότανα και τα φάρμακα που περιγράφουν στα κείμενά τους ο Γαληνός και ο Διοσκουρίδης, έχουν συχνά θεωρηθεί ως "κομπογιαννίτικα" και αναποτελεσματικά. Τώρα, οι αρχαιοβοτανολόγοι σκοπεύουν να λύσουν την επιστημονική διαμάχη γύρω από την θεραπευτική αξία των αρχαίων παρασκευασμάτων, μελετώντας κατά πόσο τα φυτικά εκχυλίσματα που βρέθηκαν στα χάπια, μπορούν να θεραπεύσουν ασθένειες. Ο Τουγουέιντ θέλει να βρει τις ακριβείς μετρήσεις που έκαναν οι αρχαίοι Έλληνες γιατροί για να παρασκευάσουν τα χάπια τους.
"Ποιος ξέρει, αυτά τα αρχαία φάρμακα μπορεί να ανοίξουν νέους δρόμους στη φαρμακολογική έρευνα", σημείωσε. Οι αναλύσεις της αμερικανικής ερευνητικής ομάδας παρουσιάστηκαν στο 4ο Διεθνές Συμπόσιο Βιομοριακής Αρχαιολογίας, που έγινε αυτή την εβδομάδα στην Κοπεγχάγη της Δανίας.

Απόψε θαυμάζουμε τον Άρη στον ουρανό μας

Για όλο τον Απρίλιο, με αποκορύφωμα απόψε και αύριο, θα μπορούμε να θαυμάσουμε τον πλανήτη που τόσο έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον της ανθρωπότητας, στο πέρασμα των χρόνων. Αν δούμε, μετά τη δύση του Ήλου, προς τα νοτιοανατολικά, μία πορτοκαλί κουκκίδα θα λάμπει στον ουρανό: ο Άρης.
Κάθε λίγο και λιγάκι, μαθαίνουμε για τις προσπάθειες των αστρονόμων να αποκωδικοποιήσουν τα μυστικά του. Τα σενάρια και οι θεωρίες τον θέλουν να φιλοξενούσε, να φιλοξενεί ή να φιλοξενήσει ζωή. Στις περισσότερες κινηματογραφικές ταινίες επιστημονικής φαντασίας, είναι το σπίτι των εξωγήινων που μας επισκέπτονται. Είναι ο πλανήτης Άρης!
Και αυτές τις μέρες, βρίσκεται σε... στενή επαφή με τη Γη. Με το που μπήκαμε στον Απρίλιο, η απόσταση μεταξύ των δύο πλανητών έχει αρχίσει να συρρικνώνεται, κατά 300 χιλιόμετρα το λεπτό, σύμφωνα με τη NASA. Περίπου, απόψε, η σύγκλιση θα έχει τελειώσει, και το χάσμα μεταξύ Γης και Άρη, θα έχει περιοριστεί σε, μόλις, 92 εκατομμύρια χιλιόμετρα.
Φαντάζει αστρονομική (και είναι), αλλά, στην τεράστια κλίμακα που μετράμε τις αποστάσεις στο διάστημα, δεν είναι παρά ένας μικρός αριθμός. Οι αστρονόμοι ονομάζουν το συγκεκριμένο γεγονός “αντίθεση του Άρη”, επειδή ο Άρης και ο Ήλιος βρίσκονται σε αντίθετες πλευρές του ουρανού.
Συγκεκριμένα, ο Άρης εμφανίζεται στην ανατολή, κατά το ηλιοβασίλεμα, και φτάνει, σχεδόν, ακριβώς από πάνω μας τα μεσάνυχτα, ευδιάκριτος λόγω της λάμψης του η οποία είναι σχεδόν 10 φορές πιο φωτεινή από ένα άστρο φαινόμενου μεγέθους 1 (τα πιο λαμπερά αστέρια)! Το χρώμα του θυμίζει κάτι σε καμένο πορτοκαλί.
Ο κόκκινος πλανήτης με το πυρωμένο χρώμα του
Οι αντιθέσεις του Άρη συμβαίνουν κάθε 26 μήνες. Κατά τη διάρκειά τους, όπως είχε γράψει ο αστρονόμος Percival Lowell, για μία αντίθεση που παρατήρησε τον 19ο αιώνα, “ο Άρης φλέγεται μπροστά στο σκοτεινό φόντο του διαστήματος, με ένα μεγαλείο που επισκιάζει τον Σείριο και συναγωνίζεται τον ίδιο τον γίγαντα Δία”. Με άλλα λόγια, είναι πολύ εύκολο να τον δούμε.
Ετοιμαζόμαστε, δηλαδή, να τον βρούμε, στον νυχτερινό ουρανό. Ελπίζουμε να έχει ξαστεριά, απόψε και αύριο, και γυρνάμε το βλέμμα, μετά τη δύση του ήλιου, προς τον αστερισμό της Παρθένου, στα νοτιοανατολικά. Θα ξεκινά το ταξίδι του, χαμηλά στον ορίζοντα και θα ανεβαίνει όσο περνά η ώρα.
Αν το πρόγραμμά μας δεν μας το επιτρέψει, δεν χρειάζεται να τα βάψουμε μαύρα. Οποιαδήποτε καθαρή βραδιά, μέσα στον Απρίλη, λογικά, ο Άρης θα είναι ορατός, ακόμα και στον ουρανό των φωτεινών μεγαλουπόλεων, που, συχνά, μοιάζει τόσο γυμνός από αστέρια και πλανήτες.
Μάλιστα, όσοι έχουν και ένα ταπεινό, ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο, θα μπορέσουν να δουν και τον βόρειο πόλο του πλανήτη να εξατμίζεται. Σε πιο ισχυρά τηλεσκόπια, ορατή θα είναι ακόμα και η παγωμένη ομίχλη στην μεγάλη κοιλάδα του Άρη, που έχει το όνομα Ελλάδα.
Όσο για την επόμενη αντίθεση; Αυτή, όπως είπαμε, θα συμβεί σε 26 μήνες, αφού τόσο χρειάζεται η Γη, για να φτάσει και να προσπεράσει τον Άρη, ο οποίος περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο μας, με πιο αργούς ρυθμούς από εμάς.
Θέλουμε αφορμές για να χαζεύουμε τα αστέρια;
Κι αν η φετινή αντίθεση δεν είναι και η πιο εντυπωσιακή - όπως, για παράδειγμα, εκείνη του 2003, όταν ο Άρης και η Γη βρέθηκαν στην πιο κοντινή απόσταση των τελευταίων 50 χιλιάδων ετών - χωρίς αμφιβολία, θα μας προσφέρει ένα ακόμη όμορφο θέαμα.
Μαζευόμαστε με καλούς φίλους, βγαίνουμε στην εξοχή, σε μία βεράντα ή σε μία ταράτσα, και το θαυμάζουμε. Είναι και μια αφορμή, να θυμηθούμε άλλες, πιο παρεΐστικες εποχές, με βράδια αξημέρωτα, κάτω από τον φεγγαρόλουστο, Ελληνικό ουρανό

Ο Δίας «χάρισε» τη ζωή στη Γη




 
Μια νέα μελέτη δείχνει ότι ο Δίας έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να γίνει η Γη φιλική στην
παρουσία της ζωής.
Προστάτης και καταλύτης
Το ότι η Γη είναι φιλόξενη για τη ζωή είναι αποτέλεσμα μιας πολυσύνθετης διεργασίας που σχετίζεται με μια σειρά γεγονότων που συνέβησαν τόσο στον πλανήτη μας όσο και μακριά από αυτόν.
Οι επιστήμονες πριν από λίγα χρόνια κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο Δίας από ένα σημείο και μετά λειτούργησε ως ασπίδα της Γης όσον αφορά τους επικίνδυνους αστεροειδείς. Η Γη στα πρώιμα στάδια της αποτέλεσε πόλο έλξης για αστεροειδείς, κομήτες και άλλα διαστημικά σώματα.
Σύμφωνα με τους ειδικούς κάποια στιγμή ο Δίας ανέλαβε δράση και προστάτευσε τη Γη χρησιμοποιώντας τις πανίσχυρες βαρυτικές του δυνάμεις είτε για «συλλαμβάνει» τα απειλητικά διαστημικά σώματα και να τα υποχρεώνει να πέφτουν πάνω του είτε εκτρέποντας την πορεία τους προς τον πλανήτη μας.
Αυτό όπως είναι ευνόητο έκανε πιο εύκολη την προσπάθεια της ζωής να αναπτυχθεί και να εξελιχθεί στη Γη. Όπως φαίνεται όμως ο Δίας συνέβαλε και με άλλους τρόπους στο να μπορέσει η Γη να στηρίξει τη ζωή.
Το κλίμα
Ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία και το Πανεπιστήμιο Royal Holloway στο Λονδίνο πραγματοποίησε μια νέα μελέτη. Οι ερευνητές πραγματοποίησαν σειρά προσομοιώσεων οι οποίες έδειξαν ότι ο Δίας έπαιξε κομβικό ρόλο στη διαμόρφωση των ευνοϊκών για τη ζωή κλιματικών συνθηκών στη Γη.
Οι ερευνητές μελέτησαν την «κλιματική σχέση» της Γης και του Δία με βάση την απόσταση που έχουν μεταξύ τους αλλά και την τροχιακή τους κίνηση. Μελέτησαν επίσης την κλιματική σχέση που θα υπήρχε ανάμεσα στους δύο πλανήτες αν βρίσκονταν σε διαφορετικές αποστάσεις και τροχιές.
Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η απόσταση και η τροχιά που έχουν οι δύο πλανήτες επηρέασαν το κλίμα της Γης με τρόπο τέτοιο ώστε οι κλιματικές συνθήκες να είναι φιλικές για την παρουσία της ζωής.
Τα οφέλη
Τα ευρήματα της νέας μελέτης παρουσιάζονται στο περιοδικό «Astrobiology Magazine» και αναμένεται να βοηθήσουν τους επιστήμονες στην καλύτερη κατανόηση των αλληλεπιδράσεων που υπάρχουν ανάμεσα στους πλανήτες έτσι ώστε να προχωρούν σε καλύτερες εκτιμήσεις για πλανητικά συστήματα μακριά από το ηλιακό μας σύστημα και ειδικότερα για το αν κάποιος εξωηλιακός πλανήτης συγκεντρώνει πιθανότητες να είναι φιλόξενος για την παρουσία της ζωής.

Ρώσοι: Στο Αφγανιστάν το Boeing ζωντανοί οι επιβάτες

Μία νέα πτυχή στο μυστήριο με το εξαφανισμένο Boeing 777 των μαλαισιανών αερογραμμών που εξαφανίστηκε από τα ραντάρ την 8η Μαρτίου, θέτουν στο τραπέζι των ερευνών οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.
Σύμφωνα με πηγή της FSB (πρώην KGB), που επικαλείται η μαλαισιανή εφημερίδα Daily Star, το μοιραίο αεροσκάφος με τους 239 επιβαίνοντες δεν κατέπεσε στον Ινδικό Ωκεανό.
Αντιθέτως, λέγεται πως αεροπειρατές το οδήγησαν στο Αφγανιστάν, όπου το προσγείωσαν, με τους επιβάτες να είναι όλοι ζωντανοί και να «ζουν σε καλύβες, χωρισμένοι σε επτά ομάδες χωρίς σχεδόν καθόλου φαγητό».
Μάλιστα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα 20 εκ των επιβατών, ασιατικής καταγωγής, έχουν μεταφερθεί στο Πακιστάν.
Αν το σενάριο αυτό ευσταθεί θα δώσει ελπίδα στις οικογένειες των αγνοουμένων που επί 34 ημέρες περιμένουν με αγωνία να μάθουν συγκεκριμένα στοιχεία από τις τοπικές αρχές για την τύχη των αγαπημένων τους.
Όλα αυτά τη στιγμή που νέα στοιχεία προκύπτουν σχετικά με την προσπάθεια του συγκυβερνήτη της πτήσης MH370 να πραγματοποιήσει τηλεφωνική κλήση ενώ το αεροσκάφος πετούσε πάνω από την περιοχή Πένανγκ της Μαλαισίας.
Όπως αναφέρει η τοπική εφημερίδα New Straits Times, ο συγκυβερνήτης Φαρίκ Αμντούλ Χαμίντ, επιχείρησε να πραγματοποιήσει κλήση από το κινητό τηλέφωνό του την ώρα που το αεροσκάφος πετούσε πάνω από την περιοχή Πένανγκ της Μαλαισίας.
Παρόλα αυτά, σύμφωνα με το δημοσίευμα η προσπάθειά του σταμάτησε απότομα καθώς το Boeing 777 απομακρύνθηκε από τους πύργους τηλεπικοινωνιών.
Μάλιστα, όπως διευκρινίζεται στο δημοσίευμα το αεροσκάφος πετούσε σε χαμηλό υψόμετρο εκείνη την ώρα και για αυτό το λόγο το κινητό τηλέφωνοκ του Φαρίκ Αμντούλ Χαμίντ είχε σήμα.
Ωστόσο, δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό με ποιον προσπαθούσε να επικοινωνήσει, καθώς οι τοπικές αρχές, όπως τονίζει η τοπική εφημερίδα, απέφυγαν να αποκαλύψουν σχετικές πληροφορίες.
Η τελευταία του επικοινωνία, πάντως, πραγματοποιήθηκε μέσω WhatsApp στις 11.30 (τοπική ώρα) στις 7 Μαρτίου, λίγες ώρες πριν επιβιβαστεί στο αεροσκάφος των μαλαισιανών αερογραμμών και ξεκινήσει το ταξίδι προς το... άγνωστο.
«Ελέγχθηκε το ιστορικό στις κλήσεις του Φαρίκ και διαπιστώθηκε ότι ο τελευταίος άνθρωπος με τον οποίο συνομίλησε ήταν ένας από τους τηλεφωνικούς αριθμούς που καλούσε συχνά. Η κλήση αυτή πραγματοποιήθηκε περίπου δύο ώρες πριν απογειωθεί το αεροσκάφος από το αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ», αναφέρει το κείμενο της εφημερίδας.
Σύμφωνα με συγγενικό του πρόσωπο, μάλιστα, ο άνθρωπος με τον οποίο θα ήθελε να μιλήσει εκείνη τη στιγμή, αν είχε αντιληφθεί ότι κάτι κακό συνέβαινε στο αεροσκάφος, ήταν η μητέρα του, με την οποία είχε πολύ στενή σχέση.
Και ενώ το θρίλερ συνεχίζεται, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τόνι Άμποτ, δηλώνει πεπεισμένος ότι τα σήματα που έχουν λάβει τα αεροσκάφη που επιχειρούν στις έρευνες του εξαφανισμένου αεροσκάφους, προέρχονται από τα «μαύρα κουτιά» του Boeing 777.
«Έχουμε περιορίσει πολύ την περιοχή των ερευνών και είμαστε πεπεισμένοι ότι τα σήματα προέρχονται από τα μαύρα κουτιά», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Πεκίνο.

Οι μύγες κινούνται όπως τα μαχητικά αεροσκάφη


Νέα μελέτη δείχνει ότι κάνουν μανούβρες 50 φορές ταχύτερα από το… βλεφάρισμα.
Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει διάφορες έρευνες στις οποίες γίνεται προσπάθεια να αποκρυπτογραφηθούν οι μηχανισμοί που τους επιτρέπουν να αποφεύγουν τους κινδύνους και ειδικά την εξόντωση τους από κάποιο ανθρώπινο χτύπημα.
Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι οι μύγες έχουν εξελιχθεί έτσι ώστε να κάνουν μανούβρες στον αέρα 50 φορές ταχύτερα από το χρόνο που χρειάζεται ο άνθρωπος για να ανοιγοκλείσει τα μάτια του.
Μαχητικά τζετ
Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ χρησιμοποίησαν κάμερες υψηλής ταχύτητας και ειδικότερα κάμερες που καταγράφουν 7.5 χιλιάδες καρέ/δευτ. Διαπίστωσαν ότι μέσα σε διάστημα λίγων χιλιοστών του δευτερολέπτου οι μύγες μπορούν να αλλάζουν πολλές φορές κατεύθυνση αποφεύγονται έτσι μια επιθετική εναντίον τους κίνηση.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μέσα σε αυτό το στιγμιαίο χρονικό διάστημα οι μύγες καταφέρνουν να πραγματοποιούν μια κίνηση U η οποία τους επιτρέπει να αποφεύγουν τις επιθέσεις.
«Αν και η κρατούσα άποψη ήθελε τις μύγες να κινούνται στον αέρα όπως οι κολυμβητές στο νερό όπως φαίνεται οι μύγες στην πραγματικότητα ‘κουλουριάζονται΄ και κινούνται όπως τα αεροσκάφη όταν κάνουν μανούβρες» αναφέρει ο Μάικλ Ντίκινσον, επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Science».

tovima.gr

Ο κόσμος του Ακχενάτεν!!!


Περί τα 1892 ο πρωτεργάτης της μοντέρνας Αιγυπτιολογίας Sir Flinders Petrie ανακάλυψε μια μεγαλοπρεπή πόλη,την Αμάρνα.
Κάτι περίεργο όμως υπήρχε σε αυτήν την πόλη, που την έκανε να ξεχωρίζει από όλες τις άλλες. Έκπληκτος ανακάλυψε ένα γλυπτό ενός δύσμορφου Φαραώ, με μακρύ πηγούνι, θηλυπρεπή χαρακτηριστικά, μακρύ κρανίο και περιφέρεια. Ο Φαραώ αυτός ήταν ο Aκχενάτεν.
Ποιος ήταν όμως ο Ακχενάτεν;
Ο Αμενχοτέπ ο 4ος ήταν γιος του Αμενχοτέπ του 3ου. Ήταν παραγκωνισμένος από την οικογένειά του και αποκλεισμένος από τις θρησκευτικές εορτές των Θηβών, πιθανότατα λόγω του παρουσιαστικού του , της περίεργης φύσης του και των περιέργων ιδεών του.
Δεν αναπαριστάνεται μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της βασιλικής οικογένειας, κάτι εξαιρετικά σπάνιο για τα δεδομένα της αιγυπτιακής αρχαίας παράδοσης. Η ασθένεια όμως του πατέρα του και η επιρροή της βασιλομήτορος Τι, οδήγησε στην ενθρόνισή του παρά τον αρχικό αποκλεισμό του από την οικογένεια.
Ο νεαρός Αμεναχοτέπ, ίσως για να εκδικηθεί  την οικογένειά του που τον είχε αποκλείσει από όλη τη μεγαλοπρέπεια των μεγάλων τελετών, ίσως επειδή το πρόσταζε η αιρετική του φύση, από πολύ νωρίς άρχισε να επαναστατεί κατά τον πανάρχαιων παραδόσεων της Αιγύπτου ξεκινώντας από την Τέχνη.
Με την κατασκευή του Ναού του στο Καρνάκ, έθεσε νέους όρους αισθητικής. Για πρώτη φορά ο Φαραώ απεικονίζεται δύσμορφος με μακριά δάκτυλα, περιφέρεια και γυναικείο στήθος. Τα γιγάντια γλυπτά μπροστά από το ναό, τον παρουσίαζαν ακόμα πιο αλλοπρόσαλλο, με έντονα τα προαναφερθέντα χαρακτηριστικά, στα όρια της καρικατούρας.
Κόντρα στην αυστηρή γλυπτική του παρελθόντος που παρουσίαζε τους Φαραώ εξιδανικευμένους και αξιοπρεπείς, ο Αμενχοτέπ ο 3ος εισήγαγε για πρώτη φορά μια πιο ρεαλιστική (παρά την υπερβολή )Τέχνη. Με έμφαση στον άνθρωπο με όλα του τα χαρακτηριστικά.
Ο Φαραώ παρουσιάζεται μαζί με την γυναίκα του, Νεφερτίτι, σε οικογενειακές σκηνές να κανακεύουν τα παιδιά τους. Οι γυναίκες επίσης απεικονίζονται πιο ανοιχτόχρωμες από τους άνδρες. Οι σκανδαλιστικοί αυτοί νεωτερισμοί στην αυστηρή Τέχνη της Αρχαίας Αιγύπτου, που δεν είχε αλλάξει για περίπου 3000 χρόνια, έδειξαν τη φιλοδοξία του νέου Βασιλιά να αλλάξει μια για πάντα την Αιγυπτιακή παράδοση. Το άλλο σοκαριστικό χτύπημα ήταν ενάντια της πανίσχυρης Αιγυπτιακής Θρησκείας.
Ο Αμενχοτέπ σταμάτησε να τιμά τους πολλούς περίεργους θεούς και υποστήριξε τη λατρεία  μόνο ενός, του Άτεν. Στις τοιχογραφίες απεικονίζεται σαν ηλιακή σφαίρα με ακτίνες που καταλήγουν σε χέρια.
Η σύγκρουση όμως με την παράδοση  εδραιώθηκε με τη μεταφορά της πρωτεύουσας τον πέμπτο χρόνο της βασιλείας του σε μια νέα τοποθεσία180 μίλιαβόρεια των Θηβών. Αυτή η πόλη ήταν η Αμάρνα.
Την τοποθεσία την είχε υποδείξει ο ίδιος ο θεός Άτεν, όταν σε ένα ταξίδι του ο Φαραώ είδε στην έρημο τον ήλιο στον ορίζοντα ανάμεσα σε δύο κορυφές βουνών. Ταυτόχρονα, άλλαξε το όνομά του από Αμενχοτέπ σε Ακχενάτεν, δηλαδή «εκείνος που προσφέρει υπηρεσία στον ‘Ατεν». Την πόλη επίσης ονόμασε Ακετάτεν, δηλαδή ο «ορίζοντας του Άτεν». (Στα αρχαία Αιγυπτιακά ο ορίζοντας ονομάζεται Ακετ και απεικονίζεται με έναν ήλιο ανάμεσα σε δύο βουνά).
Ιερογλυφικό της λέξης Ορίζοντας
Η νέα πόλη ήταν μεγαλοπρεπής και παντού έβλεπες δείγματα της νέας τέχνης αλλά και ναούς προς τιμήν του μοναδικού θεού Άτεν. Ο Ακχενάτεν ήταν ο πρώτος μονοθεϊστής της Ιστορίας του κόσμου.
Άποψη της Αμάρνα-ψηφιακή απεικόνιση
Η Βασιλεία του Ακχενάτεν δεν κράτησε πολύ. Στα 30 του χρόνια και μετά από το θάνατο των αγαπημένων του συζύγων Νεφερτίτι και Κια, πέθανε και άφησε πίσω του μια αποδυναμωμένη Αίγυπτο και μια σπουδαία πόλη που σύντομα ερήμωσε μια για πάντα.
Οι ιερείς που έχασαν τη δύναμή τους την περίοδο της βασιλείας του επανέφεραν τους παλιούς θεούς και τα παλιά έθιμα. Ο νεαρός Τουτανχαμούν, γιος του Ακχενάτεν, πρόσθεσε στο όνομά του τη λέξη Αμούν, δηλαδή ο παλιός παραδοσιακός θεός του Ήλιου αντί του Άτεν. Αν η πορεία της ιστορίας ήταν διαφορετική,  ίσως ο γνωστός σε όλους Φαραώ να είχε μείνει γνωστός σε εμάς ως Τουτανχάτεν.
Το όνομα του «Ακχενάτεν» θα σβηστεί από τους μεταγενέστερούς του από τα cartouche. Το ίδιο και η φιγούρα του από τις τοιχογραφίες αλλά και το πρόσωπό του από τη σαρκοφάγο του με σκοπό την εξαφάνιση του ονόματός του από την ιστορική μνήμη.
Η περίεργες μορφές των ανθρώπων στα γλυπτά της περιόδου έχουν γίνει σήμερασήμερα αφορμή για εκμετάλλευση του κόσμου από ψευδοεπιστήμονες που ισχυρίζονται ότι ο Ακχενάτεν και η οικογένειά του ήταν εξωγήινοι και η ηλιακή σφαίρα ιπτάμενος δίσκος. Οι ισχυρισμοί αυτοί συνδέονται φυσικά με μυθεύματα σύμφωνα με τα οποία οι πυραμίδες και η Σφίγγα δεν χτίστηκαν από ανθρώπους.
Απάντηση στους ανυπόστατους ισχυρισμούς των ψευδοεπιστημόνων δίνει η ανακάλυψη του Τάφου του Ακχενάτεν, αλλά και η κατά πάσα πιθανότητα μούμια του στον τάφο KV55 της Κοιλάδας των Βασιλέων, καθώς και η έρευνα που έγινε στα υφάσματα του Τουτανχαμούν, υιού του Ακενάτεν, από την ομάδα του δόκτορα Zahi Hawass*.
Το κρανίο του σκελετού του Ακχενάτεν παρουσιάζει παρόμοια χαρακτηριστικά με αυτά των γλυπτών, ενώ η επιστημονική έρευνα που έγινε στα υφάσματα που βρέθηκαν στον άθικτο τάφο του Τουτανχαμούν δείχνουν πως είχε έντονη περιφέρεια, όπως ακριβώς η υπόλοιπη οικογένεια.
Επίσης, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Meryland συμφώνα με μελέτη τους πάνω στον σωματότυπο του Ακχενάτεν, καταλήγουν πως πιθανόν ο Φαραώ να έπασχε από το σύνδρομο Froehlich και από κρανιοσυνοστέωση.
Παρόλα αυτά, θεωρώ πως η περίεργη μορφή των ανθρώπων στα γλυπτά της περιόδου δεν οφείλεται μόνο στην προσπάθεια ρεαλιστικής απεικόνισης αλλά και στη διάθεση του Ακχενάτεν να αποκοπεί από την αυστηρότητα και τελειότητα των προηγούμενων αιώνων.
Στην διάθεσή του να συγκρουστεί και να χλευάσει, έστω και με την επιβολή μιας παράξενης και αντιαισθητικής προσέγγισης,  έναν ολόκληρο κόσμο που λόγω της διαφορετικότητάς του τον αφόρισε.
* ο Δρ.Zahi Hawass είναι ένας εκ των σπουδαιότερων και διασημότερων αιγυπτιολόγων στον κόσμο.
Πρώτη δημοσίευση άρθρου: www.absurdum.gr
ΑΓΓΕΛΗΣ ΘΑΝΟΣ
Διευθυντής του ηλεκτρονικού περιοδικού absurdum.gr / absurdum.webmagazine@gmail.com
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Αρχαίος ο πάπυρος που αναφέρεται στη "σύζυγο του Ιησού"

Η ύπαρξη αυτού του ιστορικού ντοκουμέντου αποκαλύφθηκε το 2012 από την Κάρεν Κινγκ, καθηγήτρια ιστορίας στη Θεολογική Σχολή του Χάρβαρντ.
Ο αμφιλεγόμενος πάπυρος στον οποίο γίνεται λόγος για τη "σύζυγο του Ιησού" πιθανότατα είναι όντως αρχαίος και δεν κατασκευάστηκε πρόσφατα, σύμφωνα με έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα στις ΗΠΑ και βασίζεται σε επιστημονικές αναλύσεις του εγγράφου.
Η ύπαρξη αυτού του ιστορικού ντοκουμέντου αποκαλύφθηκε το 2012 από την Κάρεν Κινγκ, καθηγήτρια ιστορίας στη Θεολογική Σχολή του Χάρβαρντ. Ο πάπυρος, που αφήνει να εννοηθεί ότι ο Χριστός ήταν παντρεμένος, έγινε δεκτός με μεγάλο σκεπτικισμό από το Βατικανό αλλά και από τους ιστορικούς που συμπέραναν ότι μάλλον ήταν πλαστός, επικαλούμενοι την ασαφή προέλευσή του, το σχήμα των γραμμάτων και τα γραμματικά λάθη του.
Πρόκειται για ένα τμήμα από πάπυρο, μεγέθους 3,8 επί 7,6 εκατοστών, στον οποίο αναγράφεται, στην κοπτική γλώσσα: "Ο Ιησούς τους είπε, η σύζυγός μου" και "αυτή μπορεί να γίνει μαθήτριά μου". Η φράση αυτή προκάλεσε μάλιστα έντονες συζητήσεις στους κόλπους ορισμένων εκκλησιών όσον αφορά την αγαμία των ιερέων και το αν οι γυναίκες θα μπορούσαν να κατέχουν ιερατικό αξίωμα.
Κανένα Ευαγγέλιο δεν αναφέρει ότι ο Ιησούς ήταν παντρεμένος ή ότι είχε μαθήτριες.
Η Κάρεν Κινγκ υποστηρίζει ότι ο πάπυρος δεν αποδεικνύει ότι ο Ιησούς είχε σύζυγο. "Υπογραμμίζει μόνο ότι οι γυναίκες, οι μητέρες και οι σύζυγοι, θα μπορούσαν επίσης να ήταν μαθήτριες του Ιησού", τόνισε.
Οι επιστημονικές αναλύσεις έδειξαν ότι ο πάπυρος, το μελάνι που χρησιμοποιήθηκε, το συντακτικό και η μορφή των γραμμάτων είναι πράγματι αρχαία, όχι όμως από την εποχή του Ιησού. Οι ειδικοί χρονολόγησαν τον πάπυρο μεταξύ του 6ου και του 9ου μ.Χ. αιώνα.
"Όλες οι αναλύσεις και το ιστορικό πλαίσιο υποδεικνύουν ότι ο πάπυρος αυτός γράφτηκε πιθανότατα από χριστιανούς της εποχής εκείνης και δεν είναι ένα σύγχρονο πλαστό έγγραφο", καταλήγει η έρευνα που δημοσιεύεται στη Θεολογική Επιθεώρηση του Χάρβαρντ.
Για την ανάλυση του παπύρου χρησιμοποιήθηκαν πολλές διαφορετικές τεχνικές από επιστήμονες των Πανεπιστημίων Κολούμπια και Χάρβαρντ καθώς και του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης. "Οι ειδικοί συμπέραναν ότι η χημική σύσταση του παπύρου και η οξείδωσή του αντιστοιχούν σε εκείνες των αρχαίων παπύρων, όπως αυτή του Ευαγγελίου του Ευαγγελιστή Ιωάννη", σημειώνεται στη μελέτη.
Τα συμπεράσματα αυτά πάντως δεν έχουν πείσει όλους τους ιστορικούς. Ο Λίο Ντιπάιτ, αιγυπτιολόγος στο Πανεπιστήμιο Μπράουν, είπε ότι οι αναλύσεις που έχουν γίνει δεν αποδεικνύουν την αυθεντικότητα του παπύρου.
Όπως εξήγησε, είναι σχετικά εύκολο να βρει κανείς στην αγορά αρχαίους πάπυρους, ενώ επιπροσθέτως η ανάλυση της μελάνης δεν αποδεικνύει πότε γράφτηκε το κείμενο αλλά μόνο ότι η σύνθεσή της είναι παρόμοια με τα μελάνια που χρησιμοποιούνταν κατά την αρχαιότητα. Υποστήριξε μάλιστα ότι δεν είναι δύσκολο να φτιάξει κανείς τέτοια μελάνη, χρησιμοποιώντας λάδι και καπνιά από κερί.
Τέλος "τα χοντρά γραμματικά λάθη" στο κείμενο και το γεγονός ότι ο τρόπος γραφής των λέξεων —εκτός από τη φράση "η γυναίκα του Ιησού"— είναι ταυτόσημος με εκείνον του Ευαγγελίου του Θωμά, ενός αρχαίου κειμένου που ανακαλύφθηκε το 1945 "δεν αποτελούν σύμπτωση", πρόσθεσε ο αιγυπτιολόγος κρίνοντας επίσης "ύποπτο" το γεγονός ότι ο ιδιοκτήτης του παπύρου παραμένει μέχρι και σήμερα ανώνυμος.
skai.gr

Τρία παράξενα βιβλία στη βιβλιοθήκη του Χάρβαρντ!

Πρόσφατα τρία παράξενα βιβλία ανακαλύφθηκαν κρυμμένα μέσα στην τεράστια βιβλιοθήκη του Χάρβαρντ.
Πρόκειται για τόμους ρωμαϊκής ποίησης και γαλλικής φιλοσοφίας αλλά και για μία πραγματεία για την μεσαιωνική ισπανική νομοθεσία.
Αλλά αυτό δεν είναι το παράξενο μέρος της ανακάλυψης!
Το περίεργο είναι ότι τα βιβλία προκαλούν μια ανατριχιαστική αίσθηση εξαιτίας των δερματόδετων εξωφύλλων τους. Τι σημαίνει αυτό;
Καλύπτονται από λεπτό, λείο… ανθρώπινο δέρμα!
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι πρόκειται για δέρμα ανθρώπου καθώς η βιβλιοδεσία αυτού του τύπου ήταν κοινή τακτική του 17ου αιώνα, οπότε και γράφτηκαν τα έργα.
Οι βιβλιοδέτες της εποχής χρησιμοποιούσαν αρκετά συχνά δέρμα νεκρών ανθρώπων, το οποίο μετά από ειδική επεξεργασία γινόταν ένα άριστο εξώφυλλο βιβλίων και μάλιστα πολύ ανθεκτικό στο χρόνο!

Νέα μελέτη υποστηρίζει ότι έλυσε το μυστήριο της «εξάγωνης» καταιγίδας


Ερευνητές του Planetary Science Group στη Φλόριδα υποστηρίζουν ότι βρήκαν την απάντηση για ένα από τα πιο εντυπωσιακά όσο και μυστηριώδη φαινόμενα στο ηλιακό μας σύστημα, την γιγάντια εξάγωνη καταιγίδα στο βόρειο πόλο του Κρόνου.
 
 

Όπως πιστεύουν η καταιγίδα αυτή ελέγχεται από αεροχειμάρρους παρόμοιους με αυτούς που υπάρχουν στη Γη.

Το φαινόμενο

Η καταιγίδα ή καλύτερα ο κυκλώνας που  μαίνεται στο βόρειο πόλο του πλανήτη Κρόνου καλύπτει μια επιφάνεια σχεδόν 25 φορές μεγαλύτερη από της Ελλάδας. Ο κυκλώνας περιστρέφεται μέσα σε ένα μυστηριώδες, εξαγωνικό μετεωρολογικό σύστημα και γι αυτό έχει λάβει την ονομασία «το εξάγωνο». Το μάτι της πολικής δίνης έχει διάμετρο 2.000 χιλιόμετρα, 20 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με το μάτι ενός μέσου κυκλώνα στη Γη.

Οι αεροχείμαρροι

Οι αεροχείμαρροι μοιάζουν με τεράστια σωληνωτά ποτάμια και η ταχύτητα τους (στη Γη) είναι αυξανόμενη ξεπερνώντας σε ορισμένες περιπτώσεις τα 400 χλμ. την ώρα.

Οι αεροχείμαρροι ανακαλύφθηκαν στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν οι αεροπόροι που προσπαθούσαν να διασχίσουν τον Ειρηνικό Ωκεανό έπεσαν πάνω τους και, όπως ανέφεραν, ένιωσαν ξαφνικά σαν να τους χτυπάει αέρας πού εξερχόταν με δριμύτητα από αεριωθούμενο αεροπλάνο. Έτσι οι άνεμοι αυτοί έλαβαν την ονομασία «Jet Streams».
 
 
 
 

Αποκάλυψη

Κβαντικά τηλεσκόπια για την αστρονομία του μέλλοντος

tileskopio-arxeiouΗ ιστορία του τηλεσκοπίου ξεκινάει το 1608, όταν ο Ολλανδός υαλουργός Χανς Λίπερσεϊ πειραματίστηκε με τη διάταξη γυάλινων φακών, προκειμένου να πετύχει τη μεγέθυνση ειδώλων από μακρινά αντικείμενα. Ένα χρόνο αργότερα ο Γαλιλαίος μαθαίνει για τη νέα ανακάλυψη και γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που στρέφει το τηλεσκόπιο στον ουρανό, ανακαλύπτοντας δορυφόρους του Δία και κρατήρες στη Σελήνη, εγκαινιάζοντας μία νέα εποχή για την αστρονομία. Στους επόμενους αιώνες, η χρήση ολοένα και πιο εξελιγμένων τηλεσκοπίων αύξησε τη γνώση μας για το Σύμπαν δραματικά.
Η ανάλυση στις εικόνες των τηλεσκοπίων εξαρτάται από ένα πλήθος από παράγοντες, όπως τις φυσικές ιδιότητες των οπτικών μέσων ή την παραμόρφωση από τη γήινη ατμόσφαιρα, για τα οποία δύνανται να βρεθούν λύσεις με τη βελτιστοποίηση των χρησιμοποιούμενων υλικών και με την αποστολή τηλεσκοπίων στο διάστημα.
Υπάρχει όμως ένα όριο που θέτουν οι φυσικοί νόμοι στα συμβατικά τηλεσκόπια το οποίο φαίνεται ανυπέρβλητο: το όριο της διάθλασης. Το συγκεκριμένο όριο αφορά στη διακριτική ικανότητα του εκάστοτε τηλεσκοπίου, στη δυνατότητά του δηλαδή να ξεχωρίσει δύο είδωλα που δεν απέχουν πολύ μεταξύ τους. Το όριο διάθλασης εξαρτάται άμεσα από το μήκος κύματος της ακτινοβολίας λειτουργίας του τηλεσκοπίου και της διαμέτρου του και αποτελεί έναν περιοριστικό παράγοντα στην ανάλυση των τηλεσκοπίων ο οποίος μέχρι σήμερα παρέμενε αναπάντητος.
Η Άγκλα Κέλερερ του πανεπιστημίου του Ντάραμ ωστόσο έχει διαφορετική άποψη, προτείνοντας την κατασκευή ενός κβαντικού τηλεσκοπίου το οποίο θα μπορούσε να υπερκεράσει το όριο της διάθλασης, αυξάνοντας θεαματικά την απόδοση των τηλεσκοπίων.
Όταν το φως εισέρχεται εντός του τηλεσκοπίου καμπυλώνεται από την επίδραση του φακού, κάτι που προκαλεί τη διασπορά του, η οποία με τη σειρά της δημιουργεί ένα φαινόμενο παρεμβολής. Η παρεμβολή αυτή δημιουργεί μία σειρά από ομόκεντρους δίσκους γύρω από το είδωλο που παρατηρείται, οι οποίοι ορίζουν και την τελική διακριτική ικανότητα του οργάνου.
Η ιδέα για την κατασκευή ενός κβαντικού τηλεσκοπίου, βρίσκεται στην εκμετάλλευση της κβαντικής διεμπλοκής, κατά την οποία δύο σωματίδια είναι μπλεγμένα μεταξύ τους με την έννοια πως η μέτρηση του ενός επιφέρει γνώση στις ιδιότητες και του άλλου.
Σε ένα κβαντικό τηλεσκόπιο το ένα από τα δύο φωτόνια θα κατέληγε στον ανιχνευτή, παράγοντας την εικόνα, ενώ το άλλο θα χρησίμευε για την παροχή περισσότερων πληροφοριών για το αντικείμενο, ξεπερνώντας τον περιορισμό του ορίου διάθλασης. Σύμφωνα με μία υπολογιστική προσομοίωση μάλιστα, η Κέλερερ έδειξε πως η ανάλυση της εικόνας βελτιώθηκε κατά έξι φορές, λαμβάνοντας υπόψη την κβαντική διεμπλοκή των εισερχόμενων φωτονίων.
Τον περασμένο μήνα μάλιστα, φυσικοί κατέφεραν να κατασκευάσουν σε εργαστήριο το πρώτο μικροσκόπιο που εκμεταλλεύεται αυτό το κβαντικό φαινόμενο, αυξάνοντας την ανάλυση της μεγεθυμένης εικόνας.
Η αστρονομία ωστόσο είναι μια πιο περίπλοκη υπόθεση, καθώς το φως από τα αντικείμενα δε μπορεί να το ελέγξει ο παρατηρητής, σε αντίθεση με το φως που χρησιμοποιείται εντός ενός εργαστηριακού μικροσκοπίου.
Για την ώρα η τεχνολογία για την παραγωγή κβαντικών τηλεσκοπίων βρίσκεται ακόμη σε πρώιμα στάδια και εναπόκειται στους επιστήμονες η παράκαμψη των πρακτικών δυσκολιών πριν απαντηθεί το ερώτημα για το αν τα κβαντικά τηλεσκόπια είναι το μέλλον της αστρονομίας, δεν παύει όμως να πρόκειται για μία ενδιαφέρουσα ιδέα. (naftemporiki)

Οι Επιστήμονες διαλύουν τον θεσμό της οικογένειας: Παιδιά από γενετικό υλικό πολλαπλών βιολογικών γονέων η νέα.. πρόταση

πολλαπλή-γονεϊκότητα-500x332Οι αμφισβητήσεις σχετικά με τα έμβρυα που δημιουργούνται από γενετικό υλικό τριών γονέων σύντομα θα αποτελέσουν παρελθόν... Όμως αυτό δεν αποτελεί μία θετική εξέλιξη. Ένας από τους πλέον διάσημους ειδικούς σε ζητήματα βιοηθικής «χαρτογράφησε» τη νέα στρατηγική για τη δημιουργία παιδιών από τέσσερις ή και περισσότερους βιολογικούς γονείς.. Την διαδικασία αυτή την ονομάζει «πολλαπλή γονεϊκότητα» (σ.σ. pentapostagma.gr – multiplex parenting).
O John Harris, από το Πανεπιστήμιο του Manchester, και δύο συνάδελφοί του, ο César Palacios-González και ο Giuseppe Testa υποστηρίζουν σε άρθρο τους στο επιστημονικό έντυπο Journal of Medical Ethics ότι αυτή η εξέλιξη «αποτελεί μία από τις συναρπαστικότερες συνέπειες της χρησιμοποίησης βλαστοκυττάρων για τη δημιουργία συνθετικών ωαρίων και σπερματοζωαρίων. Η νέα ορολογία καλείται IVG – δημιουργία γαμετών σε εργαστηριακές συνθήκες (σ.σ. pentapostagma.gr – in vitro generated gametes (IVG).
Έπειτα από την ανακάλυψη των επαγόμενων πολυδύναμων βλαστοκυττάρων το 2007, κάθε κύτταρο του οργανισμού μπορεί θεωρητικά να δημιουργηθεί ακόμη και από κύτταρα του δέρματος. Ποντίκια έχουν ήδη γεννηθεί από σπερματοζωάρια και ωάρια που έχουν δημιουργηθεί από βλαστοκύτταρα. O Harris και οι συνάδελφοί του ευελπιστούν ότι «δεν θα αργήσει να έρθει η στιγμή που οι επιστήμονες θα μπορούν να επιτύχουν ακριβώς το ίδιο και σε ανθρώπους».
Η συγκεκριμένη επιστημονική ομάδα εμμένει στα δεοντολογικά ζητήματα και όχι στα ηθικά ζητήματα. Θεωρούν ότι η διαδικασία είναι απολύτως δεοντολογική, από τη στιγμή που τα πειράματα σε ποντίκια απέδειξαν ότι η διαδικασία IVG είναι ασφαλής. Πιστεύουν ότι η νέα πρακτική συγκεντρώνει λιγότερο προβληματισμό δεοντολογικών ζητημάτων σε σχέση με τις πρώτες δοκιμές εξωσωματικών γονιμοποιήσεων – IVF.
Επίσης, θεωρούν ότι η νέα πρακτική θα είναι «ωφέλιμη»: «Για άντρες που δεν μπορούν να παράγουν υγιές σπέρμα, για γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση, για ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας έπειτα από αντικαρκινικές θεραπείες..
Προφανώς, όμως, αρκετοί «πελάτες» που θα επιθυμήσουν να τους παρασχεθούν αντίστοιχες "υπηρεσίες" θα είναι ζευγάρια ομοφυλόφιλων αντρών και γυναικών που θα μπορούν να αποκτήσουν παιδιά που θα συνδέονται γενετικά και με τους δύο!!
Η επικινδυνότητα, βεβαίως, και δεν αναφέρεται στα σχόλια της επιστημονικής ομάδας. Προτού εγκριθεί η διαδικασία για τη δημιουργία παιδιών από γενετικό υλικό τριών βιολογικών γονέων και ελεγχθεί για την ασφάλεια της, προχωρούν σε προτάσεις «νέων καινοτομιών» που διαλύουν με εκλεπτυσμένα επιστημονικά μέσα τον θεσμό της οικογένειας. Εξάλλου, δεν αναφέρονται στο δεοντολογικό ζήτημα της διαγενεακής γονιδιακής μετάλλαξης, ζήτημα που έχει αντιμετωπισθεί εντελώς ανεύθυνα από τους προωθητές της ευγονικής.
(pentapostagma)

Έρευνα της NASA προβλέπει κατάρρευση του πολιτισμού εκτός εάν υπάρξει «δραματική μείωση του πληθυσμού»

Μια νέα μελέτη που χρηματοδοτείται από το εργαστήριο ‘Goddard Space Flight Center’ της NASA, προβλέπει την κατάρρευση της κοινωνίας παρόμοια με την προειδοποίηση που είχε κάνει ο Δρ Paul Ehrlich στο βιβλίο του από την δεκαετία του ’60 “The Population Bomb” («Η Πληθυσμιακή Βόμβα»), που έλεγε ότι μέσα σε μια δεκαετία ο πολιτισμός μας θα καταρρεύσει από τον υπερπληθυσμό και την παγκόσμια πείνα.
Το βιβλίο του Αμερικανο-Εβραίου βιολόγου Paul Ehrlich του 1968 “The Population Bomb” προκάλεσε εκείνη την εποχή πανικό για το θέμα του υπερπληθυσμού. Ωστόσο, δημογράφοι τώρα προειδοποιούν για ένα επερχόμενο «δημογραφικό χειμώνα» εξαιτίας της χαμηλής αύξησης του πληθυσμού
Την μελέτη πρώτη έφερε στο φως η βρετανική εφημερίδαGuardian, για την οποία ο περιβαλλοντολογικός συγγραφέαςNafeez Ahmed και διευθυντής του ‘Institute for Policy Research & Development’, λέει ότι είναι ένα «πολύ αξιόπιστο κάλεσμα αφύπνισης», αλλά σημείωσε ότι «η μελέτη είναι σε μεγάλο βαθμό θεωρητική».
Ο κοινωνικός επιστήμονας και υπέρμαχος της ζωής (κατά των αμβλώσεων) Steven Mosher, πρόεδρος του Ινστιτούτου Ερεύνης Πληθυσμού (PRI), ωστόσο, επέκρινε έντονα τόσο τη μέθοδο όσο και την πηγή της μελέτης. «Θα πρέπει να διαβάζεται όχι ως επιστήμη, αλλά ως επιστημονική φαντασία», είπε στοLifeSiteNews.
Η μελέτη χρησιμοποιεί μαθηματικό μοντέλο για την υποβολή του πληθυσμού της γης σε δύο κατηγορίες, τους Ελίτ (πλούσιοι) και τους Commoners δηλ. κοινούς (φτωχούς). Χρησιμοποιώντας πέντε παράγοντες κινδύνου στην εξίσωση - πληθυσμός, κλίμα, νερό, γεωργία και ενέργεια – αναφέρει η μελέτη, ότι οι ελίτ θα καταναλώνουν πάρα πολύ από τα πάντα, οδηγώντας σε «πείνα τους Commoners κάτι που τελικά θα προκαλέσει την κατάρρευση της κοινωνίας».
Υπό την διεύθυνση του μαθηματικού Safa Motesharrei του ‘National Socio-Environmental Synthesis Center’ και με μια ομάδα φυσικών και κοινωνικών επιστημόνων, η μελέτη κάνει έκκληση για μια «σημαντική μείωση της ανισότητας και των ποσοστών αύξησης του πληθυσμού».
Η μελέτη προεξοφλεί το αποτέλεσμα των τεχνολογικών εξελίξεων τόσο στην παραγωγή τροφίμων όσο και στη μείωση της χρήσης ενέργειας. «Η τεχνολογική αλλαγή μπορεί να αυξήσει την αποδοτικότητα της χρήσης των πόρων, αλλά τείνει επίσης να αυξήσει την κατά κεφαλήν κατανάλωση των πόρων και την κλίμακα εξόρυξης των πόρων, έτσι ώστε, με την απουσία πολιτικής, οι αυξήσεις στην κατανάλωση συχνά θα αντισταθμίσουν την αύξηση της αποδοτικότητας της χρήσης των πόρων», αναφέρει η έκθεση.

Οι ερευνητές λένε ότι, «η πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και το ίδιο (αν όχι περισσότερο) των αυτοκρατοριών των Χαν, των Μαουρύα και των Gupta, καθώς και τόσων πολλών προηγμένων αυτοκρατοριών της Μεσοποταμίας, μαρτυρούν το γεγονός ότι οι προηγμένοι, σοφιστικέ, σύνθετοι και δημιουργικοί πολιτισμοί μπορεί να είναι τόσο εύθραυστοι και παροδικοί».
«Δύο σημαντικά χαρακτηριστικά φαίνεται να εμφανίζονται σε κοινωνίες που έχουν καταρρεύσει», αναφέρει η έκθεση. «Η εξάντληση των πόρων λόγω λόγω της πίεσης που ασκείται πάνω στην υπάρχουσα οικολογική ικανότητα» και «η οικονομική διαστρωμάτωση της κοινωνίας σε Ελίτ (πλούσιους) και Μάζες (ή "Commoners")».
«Ιστορικά οι καταρρεύσεις επετράπησαν να συμβούν από τους Ελίτ που φαίνεται να αγνοούν την καταστροφική πορεία, με πιο εμφανείς τις περιπτώσεις της Ρώμης και εκείνης των Μάγια», αναφέρει η έκθεση.
«Λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική διαστρωμάτωση, η κατάρρευση είναι πολύ δύσκολο να αποφευχθεί και απαιτεί σημαντικές αλλαγές στην πολιτική, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων μειώσεων της ανισότητας και των ποσοστών αύξησης του πληθυσμού», συμπεραίνουν οι ερευνητές.
Ωστόσο, ειδικοί που υπερασπίζονται την ζωή του αγέννητου δίνουν μια διαφορετική εικόνα για τις αιτίες και τους λόγους της κατάρρευσης της κοινωνίας.
«Τέτοιες ιστορίες τρόμου είναι βούτυρο στο ψωμί των αριστερών, υπερασπιστών των αμβλώσεων και προβάλλονται ευρέως στον αφελή τύπο, προβάλλοντας την ιδέα ότι είμαστε απλά πάρα πολλοί ή ότι τα ανεπτυγμένα έθνη απλά καταναλώνουν πάρα πολύ», είπε ο Mosher.
«Τίποτα από αυτά δεν είναι αλήθεια. Με την τεχνολογική πρόοδο να επιλύει τα προβλήματα που προκύπτουν και τα ποσοστά των γεννήσεων να συνεχίζονται να μειώνονται, είναι εξαιρετικά απίθανο να ζήσουμε αυτό το σενάριο», είπε.

Ο Mosher πρόσθεσε εξάλλου ότι «η NASA υποτίθεται ότι είναι απασχολημένη στην εξερεύνηση του ηλιακού συστήματος, όχι στην χρηματοδότηση άγριων ​​κερδοσκοπικών μελετών σχετικά με την υποθετική πολιτισμική κατάρρευση σε αιώνες από τώρα».
Το Population Research Institute (PRI) έχει παρουσιάσει επανειλημμένα την απόδειξη ότι μια κατάρρευση της κοινωνίας είναι πιο πιθανό να προκύψει από μια δημογραφική κατάρρευση που προκαλείται από τα συνολικά αποδεκατισμένα ποσοστά γεννήσεων που οφείλεται στις αμβλώσεις και την αντισύλληψη.

Η σειρά βίντεο του PRI με τον τίτλο "POP 101", (εδώ) που είχε πάνω από 2 εκατομμύρια προβολές, διαψεύδει τον μύθο του υπερπληθυσμού σε 6 ενδιαφέροντα και σύντομα, αλλά τεκμηριωμένα, επεισόδια (Διάβασε σχετικά: Ο μύθος του υπερπληθυσμού).
Ο ‘συντηρητικός’ αρθρογράφος Mark Steyn έχει εκδώσει μιαζοφερή προειδοποίηση σχετικά με τη δημογραφική αυτοκτονία της Δύσης.
Γράφοντας στο βρετανικό περιοδικό ‘the New Criterion’, ο Steyn δηλώνει ότι η ραγδαία κατάρρευση των ποσοστών γεννήσεων στην Ευρώπη, τον Καναδά και τα «δυτικοποιημένα» μέρη της Ασίας, καθώς και η εγκατάλειψη των αρχών της παραδοσιακής χριστιανικής ηθικής είναι η αρχή του τέλους του Δυτικού Πολιτισμού.
«Πολλά μέρη του κόσμου που αόριστα ονομάζουμε ‘δυτικό κόσμο’», γράφει ο Steyn, «δεν θα επιβιώσουν αυτόν τον αιώνα, και πολλά από αυτά θα εξαφανιστούν αποτελεσματικά μέσα διάρκεια της ζωής μας . ... Η πρόκληση για όσους εκτιμούν τον δυτικό πολιτισμό είναι η ισορροπία παρά οι εναλλακτικές λύσεις στο να βρεθεί ένας τρόπος για να σωθούν τουλάχιστον ορισμένα τμήματα της Δύσης».

Ο Steyn επεσήμανε την κατάρρευση των ποσοστών γεννήσεων και τα υψηλά ποσοστά των αμβλώσεων στις δυτικές χώρες ως μια πρόσκληση κατάκτησης αυτού που ονομάζεται «μετα - χριστιανική» Δύση από τον πιο γόνιμο, κοινωνικά έχοντα αυτοπεποίθηση και ριζικά ανόμοιο ισλαμικό πολιτισμό που σήμερα το εκμεταλλεύεται αυτό.
«Η Ευρώπη στο τέλος αυτού του αιώνα», γράφει, «θα μοιάζει νε μια ήπειρο που έχει δεχθεί βόμβα νετρονίου: τα μεγάλα κτίρια θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν, αλλά οι άνθρωποι που τα έχτισαν θα έχουν εξαφανιστεί. Διανύουμε μια αξιοσημείωτη περίοδο: Την αυτο- εξαφάνισης των φυλών, που, καλώς ή κακώς, διαμόρφωσαν τον σύγχρονο κόσμο».
Η μελέτη υπό την αιγίδα της NASA, με τίτλο “Human and Nature Dynamics (HANDY): Modeling Inequality and Use of Resources in the Collapse or Sustainability of Societies,” έχει γίνει δεκτή γιαδημοσίευση στο περιοδικό Ecological Economics.
Το πλήρες κείμενο της μελέτης είναι διαθέσιμα online εδώ.