Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Σπάνιο άγαλμα του Θεού Απόλλωνα ανακαλύφθηκε στη Λωρίδα της Γάζας - δείτε φωτογραφίες


Ένα σπάνιο άγαλμα του θεού Απόλλωνα, το οποίο ήταν χαμένο επί αιώνες, βρέθηκε μυστηριωδώς στη Λωρίδα της Γάζας, όμως αμέσως κατασχέθηκε από την αστυνομία και πλέον δεν είναι γνωστό που βρίσκεται. Η ανακάλυψη του αγάλματος αυτού έχει εξάψει την φαντασία των αρχαιολόγων, όμως η αστυνομία δεν έχει ανακοινώσει πότε - το μπρούτζινο άγαλμα,  σε φυσικό μέγεθος - θα εμφανιστεί και πάλι ή πού θα εκτεθεί.
Το άγαλμα βάρους 500 κιλών βρέθηκε από έναν ψαρά, ο οποίος τον περασμένο Αύγουστο τον εντόπισε στη θάλασσα περίπου 100 μέτρα από την ακτή και το μετέφερε στο σπίτι του, χωρίς όμως να το αξιοποιήσει αφού δεν γνώριζε περί τίνος επρόκειτο. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, κάποιοι οι οποίοι είδαν το άγαλμα κατάλαβαν ότι έχει μεγάλη αξία και για μικρό διάστημα προσπάθησαν να το πωλήσουν μέσω e-bay εντί 500 χιλιάδων δολαριών.
Η αστυνομία του ισλαμιστικού κινήματος της Χαμάς, που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, κατέσχεσε το άγαλμα και ανακοίνωσε ότι ερευνά την υπόθεση.
Ωστόσο, προς μεγάλη τους αγανάκτηση, οι αρχαιολόγοι δεν έχουν καταφέρει να δουν το άγαλμα του Απόλλωνα και έχουν αναγκαστεί να αρκεστούν σε μερικές θολές φωτογραφίες του ανέπαφου αγάλματος του θεού, που είναι ξαπλωμένο πάνω σε μια κουβέρτα με Στρουμφάκια. Απ’ όσο μπορούν να εκτιμήσουν, το άγαλμα κατασκευάστηκε μεταξύ του 5ου και του 1ου αιώνα π. Χ..
"Είναι μοναδικό. Κατά μία έννοια θα έλεγα ότι είναι ανεκτίμητο. Είναι σαν να ρωτά κάποιος ποια είναι η αξία της Τζοκόντα στο Λούβρο.  Είναι πολύ σπάνιο να βρεθεί ένα άγαλμα που δεν είναι φτιαγμένο από μάρμαρο ή πέτρα, αλλά από μέταλλο", δήλωσε ο Ζαν - Μισέλ Ταραγκόν, ιστορικός της Γαλλικής Βιβλικής και Αρχαιολογικής Σχολής της Ιερουσαλήμ. Η ιδιαίτερα καλή κατάσταση του αγάλματος υποδηλώνει ότι εντοπίστηκε στην ξηρά και όχι στη θάλασσα, επεσήμανε ο Ταραγκόν, εκτιμώντας ότι η πραγματική τοποθεσία της ανακάλυψής του δεν αποκαλύφθηκε για να αποφευχθούν διαφωνίες για την κυριότητά του. "Δεν βρέθηκε στη θάλασσα ή σε κάποιο παραθαλάσσιο μέρος. Είναι πολύ καθαρό. Όχι, βρέθηκε στην ξηρά σε στεγνό μέρος", σχολίασε.
Αξιωματούχοι του υπουργείου Τουρισμού της Γάζας δήλωσαν, σε πρακτορείο ειδήσεων, ότι το άγαλμα δεν θα εκτεθεί στο κοινό μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα για το ποιος προσπάθησε να το πωλήσει. "Έχουμε, επικοινωνήσει με διεθνή Μουσεία τα οποία έχουν προσφερθεί να μας βοηθήσουν στην αποκατάσταση", σημείωσε ο Άχμεντ αλ Μπουρς, διευθυντής αρχαιολογίας του υπουργείου, επισημαίνοντας ότι ένα Μουσείο στη Γενεύη, όπως και το Λούβρο έχουν εκφράσει την επιθυμία να νοικιάσουν το άγαλμα για να το εκθέσουν.
Ο Μπουρς πρόσθεσε ότι οι παλαιστινιακές αρχές σκοπεύουν να το αποκαταστήσουν και να το εκθέσουν στη Γάζα.
Δείτε τις φωτογραφίες του αγάλματος 


Πηγή: naftemporiki.gr

Follow us: Unexplainedgr



0 Comment:

Δημοσίευση σχολίου