Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Κομήτης «βουτάει» στον Ήλιο και «επιβιώνει» για δύο μέρες - Βίντεο

Η κοντινή διέλευση ενός κομήτη στον Ήλιο, έδωσε την ευκαιρία στους επιστήμονες να μελετήσουν μια περιοχή του άστρου, την οποία δεν θα μπορούσαν ποτέ να πλησιάσουν τα διαστημικά σκάφη. Πρόκειται για το «ηλιακό στέμμα», η θερμοκρασία του οποίου φθάνει σε αρκετά σημεία εκατομμύρια βαθμούς Κελσίου.
Η μελέτη κατέστη δυνατή μετά τη «βουτιά» που πραγματοποίησε ο κομήτης Λαβτζόι στην περιοχή αυτή, το 2011. Εικόνες από τηλεσκόπιο αποκαλύπτουν πώς ο κομήτης πλησιάζει τον Ήλιο με ταχύτητα 600 χλμ. το δευτερόλεπτο σε απόσταση μόλις 140.000 χιλιομέτρων και βγαίνει από την απέναντι πλευρά του άστρου.
Ωστόσο, καθώς μπόρεσε να βγει χωρίς να έχει διαλυθεί, έδωσε στους επιστήμονες τη δυνατότητα να αναλύσουν την επίπτωση του ηλιακού μαγνητικού πεδίου πάνω του. Βέβαια, δύο ημέρες αργότερα, ο πυρήνας του διαλύθηκε και ο κομήτης εξαφανίστηκε.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Κούπερ Ντάουνς, μελέτησαν με τη βοήθεια των διαστημικών τηλεσκοπίων την παγωμένη ουρά του κομήτη, καθώς εξαερωνόταν υπό την επίδραση της θερμότητας του Ήλιου και του μαγνητικού πεδίου του στέμματος.
Η ανάλυση του μαγνητικού πεδίου της ατμόσφαιρας του Ήλιου θα βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση του ηλιακού ανέμου και των περιοδικών ηλιακών εκλάμψεων, που εκτοξεύουν φορτισμένα σωματίδια στο ηλιακό σύστημα, τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για τη Γη.
Την επόμενη δεκαετία, οι αστρονόμοι περιμένουν και άλλους κομήτες να κάνουν παρόμοιες «βουτιές», δίνοντας έτσι νέες ευκαιρίες για συλλογή στοιχείων σχετικά με την ηλιακή ατμόσφαιρα. Μια τέτοια περίπτωση αναμένεται να είναι ο κομήτης ISON, ο θεωρούμενος «κομήτης του αιώνα» λόγω της πιθανής κοντινής προσέγγισης του στη Γη, ο οποίος θα πλησιάσει τον Ήλιο φέτος το Νοέμβριο.
Περίπου 1.600 κομήτες έχουν παρατηρηθεί με τροχιές που τους έχουν φέρει κατ' ευθείαν στην «αγκαλιά» του Ήλιου, όμως έως τώρα κανείς, εκτός του «Λαβτζόι», δεν είχε κατορθώσει, έστω και πρόσκαιρα, να διασχίσει το καυτό ηλιακό στέμμα, χωρίς να εξαφανιστεί αμέσως μέσα σε αυτό.
 ΠΗΓΗ

Follow us: Unexplainedgr



0 Comment:

Δημοσίευση σχολίου