Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Κατασκεύασαν ρομποτικό μυ χίλιες φορές δυνατότερο από τον ανθρώπινο

Αμερικανοί επιστήμονες κατασκεύασαν έναν πανίσχυρο ρομποτικό μυ που μπορεί να μετακινεί ένα αντικείμενο πενήντα φορές το βαρύτερο από αυτόν.
Η πρωτοποριακή εφεύρεση βασίζεται σε ένα υλικό που ονομάζεται διοξείδιο του βαναδίου, το οποίο έχει τη μοναδική ιδιότητα να μεταβάλλει το μέγεθος, το σχήμα και τη δομή του όταν θερμαίνεται.
Η ερευνητική ομάδα από το Εθνικό Εργαστήριο Berkeley των ΗΠΑ είχε παλαιότερα χρησιμοποιήσει το βανάδιο ώστε να κατασκευάσει ένα στροφικό κινητήρα που λειτουργεί ακριβώς όπως ο ανθρώπινος μυς, με τη διαφορά ότι ήταν ταχύτερος και δυνατότερος.
Η νέα κατασκευή από βανάδιο έχει τη δυνατότητα να εκσφενδονίζει εξαιρετικά βαριά αντικείμενα σε μόλις εξήντα χιλιοστά του δευτερολέπτου.
Προς το παρόν, ο πρότυπος ρομποτικός μυς έχει κατασκευαστεί σε μικρογραφία. Οι ερευνητές δηλώνουν πως χρησιμοποίησαν «απλό σχεδιασμό και ανόργανα υλικά ώστε να επιτύχουν ανώτερη απόδοση σε πυκνότητα ισχύος και μεγάλη ταχύτητα».
Οι επιστήμονες ευελπιστούν πως οι μοναδικές ιδιότητες του βαναδίου θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν ώστε να κατασκευαστούν μελλοντικά πιο αποδοτικές ενεργειακά συσκευές.
Ο ρομποτικός μυς μπορεί να ανταποκρίνεται στα εξωτερικά ερεθίσματα και να αναδιοργανώνεται ως προς το σχήμα του. Έτσι, η λειτουργία του προσομοιάζει αυτή του ανθρώπινου σώματος, στο οποίο οι νευρώνες παρέχουν ερεθίσματα στους μύες και οι μύες στη συνέχεια ανταποκρίνονται κινητικά.
Οι ερευνητές δηλώνουν πως «ο συνδυασμός ισχύος και πολύ-λειτουργικότητας κάνει το ρομποτικό μυ ένα πολλά υποσχόμενο εργαλείο σε εφαρμογές που απαιτούν αυξημένη λειτουργικότητα σε περιορισμένο χώρο».
onmed.gr

Follow us: Unexplainedgr



0 Comment:

Δημοσίευση σχολίου