Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΑΝΑΛΥΘΗΚΕ Η ΠΡΩΤΗ ΕΞΩΠΛΑΝΗΤΙΚΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ. Η ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΕΞΩΓΗΙΝΗ ΖΩΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΑΣΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΑ ΓΕΓΟΝΟΣ!


Μία διεθνή ομάδα αστρονόμων κατάφεραν να εντοπίσουν και να αναλύσουν την ατμόσφαιρα ενός γιγάντιου εξωπλανήτη σε απόσταση 180 ετών φωτός, με την βοήθεια ενός από τα ισχυρότερα επίγεια τηλεσκόπια, του Keck II στη Χαβάη.
Ο γιγάντιος εξωπλανήτης με μέγεθος μεγαλύτερο αυτό του Δία, ονομάζεται HR 8799c και είναι ένας από τους τέσσερις γίγαντες αερίων του συστήματος HR 8799. Το μεγάλο μέγεθος των εξωπλανητών και η μεγάλη απόστασή τους από το μητρικό άστρο καθιστούν το HR 8799 ένα από τα λίγα πλανητικά συστήματα που έχουν παρατηρηθεί άμεσα, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις, η ύπαρξη των πλανητών συμπεραίνεται με έμμεσες μεθόδους, από διαστημικά τηλεσκόπια.
Η μελέτη του HR 8799c αποτελεί την λεπτομερέστερη μέχρι σήμερα φασματική ανάλυση ενός εξωπλανήτη. Ο φασματογράφος Osiris του Κeck II, αναλύοντας την ακτινοβολία που ανακλάται από τον πλανήτη, ανίχνευσε τις φασματικές υπογραφές του άνθρακα και του οξυγόνου, υπό τη μορφή μονοξειδίου του άνθρακα και υδρατμών αντίστοιχα. Ένας τεχνικός άθλος που θα θεωρούνταν αδύνατος πριν από 20 χρόνια και δεν αποκλείεται να οδηγήσει στο μέλλον στην ανακάλυψη κόσμων που φιλοξενούν ζωή, από πιο ισχυρά τηλεσκόπια που θα μπορούσαν να ανιχνεύουν με μεγαλύτερη λεπτομέρεια τις φασματικές υπογραφές των εξωπλανητών. Και η ανίχνευση βιομορίων όπως η χλωροφύλλη των γήινων φυτών θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανακάλυψη των πρώτων εξωγήινων μορφών ζωής.

Follow us: Unexplainedgr0 Comment:

Δημοσίευση σχολίου