Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Πουλί με γιγαντιαίο κεφάλι ζούσε στην Αρκτική 50 εκατομμύρια χρόνια πριν

Οι παλαιοντολόγοι έχουν διαπιστώσει ότι αμέσως μετά την εξαφάνιση των δεινοσαύρων που συνέβη πριν από περίπου 66 εκ. έτη έκανε την εμφάνιση της μια οικογένεια μεγάλων πτηνών που δεν είχαν την ικανότητα να πετάξουν. Η οικογένεια αυτή ονομάστηκε Gastornis και έχουν εντοπιστεί διάφορα είδη αυτών των πτηνών. 

Πρόκειται για μεγάλα πτηνά με συνολικό μήκος άνω των δύο μέτρων και κύριο χαρακτηριστικό τους τον μεγάλο λαιμό που κατέληγε σε ένα τεράστιο κεφάλι με μέγεθος παρόμοιο με εκείνο των αλόγων! Ομάδα ερευνητών εντόπισε ένα ακόμη είδος της οικογ
νειας Gastornis στο νησί Ellesmere που βρίσκεται στον Αρκτικό Κύκλο. Είναι η βορειοτέρη περιοχή του πλανήτη που εντοπίζεται η παρουσία αυτού του πτηνού γεγονός που δημιουργεί νέα δεδομένα τόσο για την μελέτη της οικογένειας Gastornis όσο και γενικότερα για την πανίδα εκείνης της εποχής στον πλανήτη.

Την ανακάλυψη έκανε διεθνής ερευνητική ομάδα η οποία κατά την διάρκεια των ερευνών εντόπισε στο νησί και τα απολιθώματα ενός άγνωστου μέχρι σήμερα είδους πτηνού που το ονόμασαν Presbyornis. Οπως αναφέρουν οι ερευνητές στο άρθρο του στην επιθεώρηση «Nature», το Presbyornis είχε ομοιότητες με πάπιες, χήνες κα κύκνους αλλά μακριά λεπτά πόδια παρόμοια με αυτά τω Φλαμίνγκο. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το νησί Ellesmere αποδεικνύεται πραγματικός παλαιοντολογικός θησαυρός αφού έχει διαπιστωθεί ότι ζούσαν εκεί πολλά και εντυπωσιακά ζώα. Η πιο εντυπωσιασιακή ανακάλυψη στο νησί είναι ένα είδος γιγάντιας καμήλας που ζούσε εκεί πριν από 3.5 εκ. έτη.

Follow us: Unexplainedgr



0 Comment:

Δημοσίευση σχολίου