Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Εντόπισαν ποσότητες οξυγόνου σε απόσταση 12 δισεκ. ετών φωτός από τη Γη

entopisan-posotites-oxigonou-apostasi-12-disek-eton-fotos-gi
Την πιο μακρινή ανίχνευση οξυγόνου στο σύμπαν, που έχει επιτευχθεί έως σήμερα, έκαναν Αμερικανοί αστρονόμοι. Εντόπισαν ποσότητες οξυγόνου σε ένα μακρινό γαλαξία σε απόσταση περίπου 12 δισεκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια αστρονομίας Άλις Σάπλεϊ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες (UCLA), όπως εξηγούν στη σχετική δημοσίευση που έκαναν στο περιοδικό αστροφυσικής «Astrophysical Journal Letters», χρησιμοποίησαν το μεγάλο τηλεσκόπιο Keck στο όρος Μαουνακέα της Χαβάης για να πραγματοποιήσουν την πρώτη ακριβή μέτρηση οξυγόνου σε έναν τόσο μακρινό γαλαξία.
Το οξυγόνο, το τρίτο πιο άφθονο χημικό στοιχείο στο σύμπαν, δημιουργείται στο εσωτερικό των άστρων και, όταν αυτά πεθαίνουν και εκρήγνυται (σούπερ-νόβα), απελευθερώνεται στα διαστρικά αέρια.
Ο γαλαξίας COSMOS-1908 όπου έγινε η ανίχνευση του οξυγόνου, περιέχει περίπου ένα δισεκατομμύριο άστρα, πολύ λιγότερα από τα 100 δισεκατομμύρια του δικού μας γαλαξία. Επιπλέον, ο εν λόγω μακρινός γαλαξίας περιέχει μόνο το 20% του οξυγόνου που έχει παρατηρηθεί στον Ήλιο μας.
Λήψη των ερευνητών αποκαλύπτει με το βελάκι τον μακρινό γαλαξία COSMOS-1908
Λήψη των ερευνητών αποκαλύπτει με το βελάκι τον μακρινό γαλαξία COSMOS-1908

Follow us: Unexplainedgr0 Comment:

Δημοσίευση σχολίου