Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

NASA: Επιτυχημένο το δωδεκάμηνο πρόγραμμα προσομοίωσης της NASA για επανδρωμένη αποστολή στον Άρη


Ολοκληρώθηκε, σήμερα, το δωδεκάμηνο πρόγραμμα προσομοίωσης της NASA για διαβίωση αστροναυτών σε συνθήκες απόλυτης διαστημικής απομόνωσης. Το πείραμα στην πλαγιά του ηφαιστείου Μάουνα Λόα έγινε με το βλέμμα στραμμένο σε μία μελλοντική επανδρωμένη αποστολή στον Άρη, διάρκειας ενός έως τριών ετών.

Ολοκληρώθηκε, σήμερα, το δωδεκάμηνο πρόγραμμα προσομοίωσης της NASA για διαβίωση αστροναυτών σε συνθήκες «απόλυτης διαστημικής απομόνωσης». Το πείραμα στο ηφαίστειο Μάουνα Λόα, έγινε στο πλαίσιο των σχεδίων της NASA για μία επανδρωμένη αποστολή στον Άρη, στο κοντινό μέλλον, διάρκειας ενός έως τριών ετών. 

Έξι εθελοντές έζησαν σε έναν ερμητικά κλειστό «διαστημικό θόλο», για έναν ολόκληρο χρόνο, χωρίς καμία εξωτερική υποστήριξη ή ανανέωση οξυγόνου, τροφίμων και νερού. Κάθε φορά που εξέρχονταν από το θόλο, φορούσαν τις στολές «διαστημικού περίπατου» των αστροναυτών.

Την ομάδα των «αποίκων» στελέχωσαν τρεις άνδρες και τρεις γυναίκες: μία γαλλίδα αστροβιολόγος, ένας Γερμανός φυσικός και τέσσερις αμερικανοί: ένας πιλότος – μηχανικός αεροσκαφών, μία αρχιτέκτων, μία δημοσιογράφος και ένας γεωλόγος».

Σε υψόμετρο 2,6 χιλιομέτρων στο ηφαίστειο Μάουνα Λόα, οι γήινες συνθήκες είναι «όσο το δυνατόν» πιο παραπλήσιες σε αυτές του πλανήτη Άρη, εξηγούν οι επιστήμονες.

Έχοντας επιβιώσει χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες στην απομόνωση, τα μέλη της ομάδας εμφανίστηκαν αισιόδοξα για τις πιθανότητες επιτυχίας μια τέτοιας αποστολής: «Εκτιμώ πως μία επανδρωμένη αποστολή στον Άρη στο κοντινό μέλλον είναι ρεαλιστική προοπτική», δήλωσε στους δημοσιογράφους η γαλλίδα αστροβιολόγος Σιπριέν Βερσώ, που θεωρεί ότι τα όποια τεχνολογικά και ψυχολογικά εμπόδια μπορούν να ξεπεραστούν «σχετικά εύκολα».
Η ομαδική «σέλφι» του πληρώματος

Ωστόσο δεν έλειψαν ούτε τα αρνητικά σχόλια από μέλη της ομάδας. Η ίδια η επικεφαλής, Κάρμελ Τζόνστον, τόνισε πως η παντελής στέρηση της ιδιωτικότητας ήταν μία «πολύ δύσκολη» εμπειρία: «Είναι σαν να έχεις συγκατοίκους που είναι συνέχεια εκεί και δεν μπορείς να ξεφύγεις ποτέ από αυτούς – δεν μπορείς καν να φανταστείς ή να ελπίζεις ότι θα ξεφύγεις από αυτούς», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μία από τις μεγαλύτερες δοκιμασίες της αποστολής αλλά και ένας από τους βασικούς της στόχους, ήταν η αποφυγή των διαπροσωπικών συγκρούσεων μεταξύ των μελών, παρά την «στενή» συγκατοίκηση στα 155 τετραγωνικά μέτρα του θόλου. 


Μέσα στον θόλο

Η καθηγήτρια αρχιτεκτονικής του πανεπιστημίου της Χαβάη, Τρισάντ Μπασινγουέητε, δήλωσε κατενθουσιασμένη από το αποτελέσματα του πειράματος μετά την έξοδό της: «Τα δεδομένα που συλλέξαμε είναι ζωτικής σημασίας σχετικά με τον ανθρώπινο παράγοντα σε τέτοιες μελλοντικές, διαπλανητικές αποστολές: από την επιλογή του πληρώματος έως την κατανομή των εργασιών αναλόγως των στόχων της αποστολής. Τα διαπλανητικά ταξίδια και, πολύ περισσότερο, τα πλάνα αποικισμού ενός αφιλόξενου πλανήτη θα είναι αδύνατο να επιτευχθούν χωρίς τέτοιες προσομοιώσεις». 


Τα μικροσκοπικά υπνοδωμάτια του πληρώματος

To πρόγραμμα HI-SEAS Mission 3 ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη σε διάρκεια γήινη απομόνωση πληρώματος, μετά από αντίστοιχο ρωσικό πρόγραμμα επιβίωσης του 2011, διάρκειας 520 ημερών. 

Follow us: Unexplainedgr



0 Comment:

Δημοσίευση σχολίου