Οι μέλισσες θα φορούν τους αισθητήρες ως σακίδιο για τους επόμενους δυο μήνες.
Η μελέτη διεξάγεται στο Χόμπαρτ της Τασμανίας με στόχο τη συγκέντρωση στοιχείων για τους οικοτόπους και τις συνήθειες πολλών γενεών μελισσών ώστε να εντοπιστούν τα αίτια της ραγδαίας μείωσης του πληθυσμού τους, που τα τελευταία έξι χρόνια είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν δέκα εκατομμύρια κυψέλες παγκοσμίως.
Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες θα τοποθετήσουν τις μέλισσες σε ένα ψυγείο με θερμοκρασία 5 βαθμούς Κελσίου, ώστε να κοιμηθούν.
Έτσι, με τη βοήθεια μικροσκοπίου θα τοποθετήσουν στην πλάτη των εντόμων τους αισθητήρες, μήκους και πλάτους 2,5 χιλιοστών.
Η έρευνα αναμένεται να βοηθήσει τους αγρότες και τους παραγωγούς να κατανοήσουν καλύτερα τις μέλισσες, ενώ οι επιστήμονες ευελπιστούν να εξάγουν συμπεράσματα για τις επιπτώσεις των παρασιτοκτόνων στα έντομα.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του πανεπιστημίου του Ρέντινγκ, από την Ευρώπη σήμερα λείπουν 13,4 εκατ. αποικίες μελισσών ή περίπου επτά δισεκατομμύρια μέλισσες.
Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, το πρόβλημα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση της καλλιέργειας βιοκαυσίμων, που εντείνει τη ζήτηση για περισσότερες επικονιάσεις.
Όπως προέκυψε από τη μελέτη, το πρόβλημα στην Ευρώπη είναι εντονότερο στη Βρετανία, ενώ μόνο η Μολδαβία έχει πλεόνασμα μελισσών.
Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο η Ευρωπαϊκή Ένωση ψήφισε αναστολή της κυκλοφορίας τριών επικίνδυνων για τις μέλισσες φυτοφαρμάκων για τα επόμενα 2 χρόνια.
Η σημαντικότερη λειτουργία που επιτελούν οι μέλισσες είναι η επικονίαση, δηλαδή η γονιμοποίηση των φυτών με τη μεταφορά γύρης.
Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace, από την επικονίαση εξαρτάται απόλυτα το ένα τρίτο των καλλιεργειών που καταλήγουν στο πιάτο μας.
econews
Follow us: Unexplainedgr
0 Comment:
Δημοσίευση σχολίου