Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Θύμα κοσμικής σύγκρουσης η Ανδρομέδα

Ερευνητικό πρόγραμμα που μελετά τον γαλαξία της Ανδρομέδας παρουσίασε εντυπωσιακές εικόνες και νέα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα στοιχεία για αυτόν.

Η Ανδρομέδα


Ο γαλαξίας της Ανδρομέδας (γνωστός και ως M31) είναι ένας σπειροειδής γαλαξίας στον αστερισμό Ανδρομέδα, στον οποίο οφείλει και το όνομά του. Eίναι το πιο απομακρυσμένο αντικείμενο ορατό με γυμνό μάτι. Βρίσκεται σε απόσταση 2,5 εκατομμυρίων ετών φωτός από εμάς και μαζί με τον γαλαξία μας αποτελούν τους δύο μεγαλύτερους γαλαξίες τoυ τοπικού σμήνους γαλαξιών.
Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι η Ανδρομέδα και ο δικός μας γαλαξίας βρίσκονται σε πορεία μετωπικής σύγκρουσης που αναμένεται να γίνει σε τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια.
Αποκάλυψη
Το πρόγραμμα PHAT (Panchromatic Hubble Andromeda Treasury) με επικεφαλής τον αστρονόμο Μπέντζαμιν Ουίλιαμς του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σιάτλ πραγματοποιεί μελέτες για τον γαλαξία της Ανδρομέδας. Στο πλαίσιο του προγράμματος οι ερευνητές επεξεργάστηκαν 7,398 εικόνες που έχει τραβήξει το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble από τον Ιούλιο του 2010 μέχρι τον Οκτώβριο του 2013.
Η επεξεργασία αυτή είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός εκπληκτικής λεπτομέρειας μωσαϊκού μια μεγάλης περιοχής έντονης κοσμικής δραστηριότητας της Ανδρομέδας. Το μωσαϊκό απεικονίζει μια περιοχή που αντιστοιχεί στο 25% του γαλαξία.
Στην περιοχή αυτή υπάρχει συνεχής παραγωγή νέων άστρων. Η μελέτη των δεδομένων οδήγησε τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι πριν από δύο δισεκατομμύρια έτη η Ανδρομέδα συγκρούστηκε με ένα άλλο γαλαξία.
Ηταν σύμφωνα με τους ερευνητές μια πολύ μεγάλη σύγκρουση η οποία όπως συμβαίνει συνήθως με τις γαλαξιακές συγκρούσεις είχε ως αποτέλεσμα η Ανδρομέδα να μεγαλώσει σε μέγεθος και να δημιουργηθούν κατά τόπους μεγαλύτερα και μικρότερα εργοστάσια παραγωγής άστρων. Η έρευνα παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας που πραγματοποιείται στο Σιάτλ και το σχετικό άρθρο δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature».
Δείτε ΕΔΩ το μωσαϊκό με δυνατότητα να κάνετε zoom σε κάθε σημείο της εικόνας και να δείτε με μεγάλη λεπτομέρεια κάθε περιοχή της Ανδρομέδας.
Πηγή: Το Βήμα science

Follow us: Unexplainedgr



0 Comment:

Δημοσίευση σχολίου