Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Watson: o πανίσχυρος υπολογιστής της IBM που πολεμάει τον καρκίνο


«Βλέπετε το ιστορικό αυτής της ασθενούς που πάσχει από καρκίνο;» ρωτά ο Μαρκ Κρις, επικεφαλής του Τμήματος Ογκολογίας Θώρακος στο Sloan-Kettering Cancer Center της Νέας Υόρκης, ένα νοσοκομείο διάσημο για τις προηγμένες θεραπείες που εφαρμόζει. Πρόκειται για ένα ιστορικό που έδωσε ελπίδα σε πολλούς καρκινοπαθείς. Και εξηγεί γιατί:


«Εμείς απλώς εισάγουμε στον υπερυπολογιστή το ιστορικό του ασθενούς. Το μηχάνημα, που έχει ήδη αφομοιώσει εκατομμύρια σελίδες ιατρικών βιβλίων και δεδομένα χιλιάδων κλινικών περιπτώσεων που θεραπεύτηκαν, διαθέτει εξαιρετικές δυνατότητες ανάλυσης χάρη στην ικανότητά του να κατανοεί την αποκαλούμενη "φυσική γλώσσα" - τις λέξεις που χρησιμοποιούμε περισσότερο όταν μιλάμε. Αρχικά, πραγματοποιεί τη διάγνωση της ασθένειας και στη συνέχεια προτείνει μια σειρά από θεραπείες, υποδεικνύοντας ακόμη και τα ποσοστά επιτυχίας καθεμιάς. Καθώς προχωράμε και εμφανίζονται νέα συμπτώματα και νέες μελέτες, αλλά και νέα θεραπευτικά δεδομένα, ο Watson ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο και γίνεται περισσότερο ακριβής.
Οι πιθανότητες να είναι η προτεινόμενη θεραπεία η σωστή ξεπερνούν το 90%. Η ασθενής με φωνάζει και μου λέει ότι το πρωί έφτυσε σάλιο μαζί με αίμα. Εισάγω στο σύστημα αυτό το νέο δεδομένο και εκείνο αναπροσαρμόζει τη θεραπεία».
Ο Watson, ο υπερυπολογιστής της IBM που πριν από τρία χρόνια έκανε το ντεμπούτο του συμμετέχοντας (και θριαμβεύοντας) στο Jeopardy, το πιο δημοφιλές τηλεπαιχνίδι γνώσεων των ΗΠΑ, ενηλικιώθηκε και οι καριέρες που ακολουθεί είναι πολλές.
Ο αμερικανικός κολοσσός της πληροφορικής, επενδύοντας το μεγαλύτερο ποσό στην ιστορία του για την εξέλιξη του Watson, ανέπτυξε διαφορετικά μοντέλα του που μπορούν να αξιοποιηθούν από τη βιομηχανία έως τις χρηματοοικονομικές εταιρείες της Γουόλ Στριτ.
Όμως το πιο σημαντικό, το πιο επαναστατικό μοντέλο αυτού του μοναδικού μηχανήματος, αφορά την ιατρική.
«Ξεκινήσαμε στα μέσα του 2011 και κρατήσαμε χαμηλό προφίλ», λέει ο γενικός διευθυντής της IBM για τον δημόσιο τομέα Νταν Πελίνο. «Αποφασίσαμε να μην μιλήσουμε έως ότου να είμαστε σίγουροι. Τα αποτελέσματα όμως είναι θεαματικά και τώρα μπορούμε να τα αποκαλύψουμε.
Πρόκειται για κάτι που αλλάζει το τοπίο της ιατρικής. Εάν δεν πιστεύετε τα δελτία Τύπου που δημοσιεύουμε, ρωτήστε τους γιατρούς». Και οι γιατροί συμφωνούν, καθώς η IBM είχε την προνοητικότητα να αναπτύξει σχέσεις - για να δοκιμάσει τον πανίσχυρο υπολογιστή της - με τα πιο προηγμένα ογκολογικά κέντρα των ΗΠΑ και τη WellPoint, τη μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία ιατρικής ασφάλισης της χώρας, με περισσότερους από 36 εκατομμύρια ασφαλισμένους.
«Δεν έχω ξαναδεί κάτι ανάλογο» δηλώνει, εξίσου εντυπωσιασμένος, ο διευθυντής της Cleveland Clinic της Νέας Υόρκης Κρις Κόμπερν. «Για τους γιατρούς μας, ο Watson είναι ένας εξαιρετικός συνεργάτης που συμβάλλει στην αποφυγή των λαθών, καθώς κανένας δεν μπορεί να είναι διαρκώς και επαρκώς ενημερωμένος για όλα τα θέματα».
Ένας ερευνητής ανακαλύπτει, για παράδειγμα, ότι κάποιες συγκεκριμένες γενετικές μεταλλάξεις δεν επιτρέπουν σε ένα φάρμακο να δράσει με τον αναμενόμενο τρόπο. Ο γιατρός ενδέχεται να μην το γνωρίζει ακόμη. Όμως στην τεράστια βάση δεδομένων του Watson, η πληροφορία θα υπάρχει. «Και έπειτα», συμπληρώνει ο Κόμπερν, «ο Watson συλλέγει τα όποια νέα στοιχεία και ενημερώνει την κάρτα του ασθενούς. Ετοιμάζει επίσης τις αιτήσεις που αποστέλλονται στις ασφαλιστικές για την έγκριση (του κόστους) των θεραπειών. Ο χρόνος που εξοικονομείται, αφιερώνεται στον ασθενή».
Ποιος όμως εγγυάται για την ακρίβεια των διαγνώσεων; Ποιος είναι υπεύθυνος για το ιατρικό απόρρητο και την ιδιωτικότητα κάθε ασθενούς; Και με δεδομένο ότι την τελευταία κουβέντα πρέπει να την έχει ο γιατρός, ποιος δεν θα διστάσει να προτείνει μια θεραπεία διαφορετική από εκείνη που θα προτείνει ο εξαιρετικά ενημερωμένος Watson;
«Οι αμφιβολίες είναι θεμιτές, θα βρεθούν και οι εγγυήσεις και τα απαραίτητα διορθωτικά μέτρα, αλλά αυτός είναι ο δρόμος και τον διανύουμε ταχέως», δηλώνει ο Λόρι Μπιρ, αντιπρόεδρος της WellPoint.
tanea.gr

Follow us: Unexplainedgr



0 Comment:

Δημοσίευση σχολίου