Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Η βαθύτερη γεώτρηση κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας αποκάλυψε την ύπαρξη ζωής

Η βαθύτερη γεώτρηση κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας αποκάλυψε την ύπαρξη ζωής.
Μικροοργανισμοί εντοπίστηκαν σε βάθος 2,5 χλμ κάτω από τον πυθμένα του Ειρηνικού Ωκεανού στα ανοικτά της Ιαπωνίας. Η ανακάλυψη είναι εντυπωσιακή αλλά και πολύ σημαντική γιατί πρόκειται για το βαθύτερο σημείο κάτω από τον θαλάσσιο πυθμένα όπου εντοπίζεται ζωή η οποία όπως αποδεικνύεται καταφέρνει να επιβιώνει σε εξαιρετικά ακραίες συνθήκες.

Μαχητές της ζωής
Στο πλαίσιο του Διεθνούς Προγράμματος Ωκεάνιων Ανακαλύψεων (IODP) πραγματοποιήθηκαν γεωτρήσεις στον πυθμένα του Ειρηνικού Ωκεανού κοντά στην χερσόνησο Σιμοκίτα στα βορειοδυτικά της Ιαπωνίας.
Το τρυπάνι έφθασε σε βάθος 2,5 χλμ κάτω από τον πυθμένα που αποτελεί το βαθύτερο μέχρι σήμερα σημείο που έχει καταφέρει να φτάσει ο άνθρωπος διεισδύοντας στον πυθμένα της θάλασσας.
Τα δείγματα που ελήφθησαν από αυτές τις περιοχές αποκάλυψαν την παρουσία μονοκύτταρων οργανισμών με σφαιρικό σχήμα. Παρά το γεγονός ότι σε αυτό το βάθος απουσιάζει εντελώς το φως και το οξυγόνο ενώ υπάρχει εξαιρετικά περιορισμένη παρουσία νερού και θρεπτικών συστατικών οι μονοκύτταροι οργανισμοί βρήκαν τρόπο όχι απλά να επιβιώσουν αλλά να δημιουργήσουν μια ακμάζουσα κοινότητα.
Πώς τα καταφέρνουν
Τα πειράματα που πραγματοποίησαν οι ερευνητές που μελέτησαν αυτούς τους μικροοργανισμούς αποκάλυψαν αυτό που υποψιάζονταν οι ειδικοί. Οι συγκεκριμένοι μικροοργανισμοί έχουν αναπτύξει ένα εξαιρετικά αργό μεταβολισμό και χρησιμοποιούν τα μίνιμουμ ποσοστά ενέργειας που απαιτούνται για να διατηρούνται ζωντανά.
Οι ερευνητές που παρουσίασαν τα ευρήματα τους σε συνέδριο της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ενωσης συνεχίζουν τη μελέτη αυτών των μικροοργανισμών. Θέλουν να διαπιστώσουν αν ανήκουν σε ένα ή περισσότερα είδη αλλά και να εξακριβώσουν το πώς βρέθηκαν στην περιοχή όπου εντοπίστηκαν.

Follow us: Unexplainedgr



0 Comment:

Δημοσίευση σχολίου