Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ο Βράχος Μπεχιστούν



Τα αιματοβαμμένα γεγονότα που πραγματοποιήθηκαν κατά τις αρχές της βασιλείας του Δαρείου Α’ και τον έφεραν στον θρόνο των Αχαιμενιδών φρόντισε να τα διαιωνίσει ο μονάρχης με την επιγραφή που χάραξε στον βράχο Μπεχιστούν, στην κοιλάδα Κερμανσάχ στα βόρεια του αρχαίου Ελάμ.
Εκεί (σε μεγάλο ύψος) χάραξε σε σφηνοειδή συλλαβική γραφή 400 στίχους σε τρεις γλώσσες, περσική, ελαμική και ακκαδική, ενώ πάνω από την επιγραφή εικονίζεται ο ίδιος σε ανάγλυφη παράσταση να θριαμβεύει μπροστά στους επαναστατημένους ηγέτες.
behistun
Και βέβαια η επιγραφή δεν λησμονεί να κομπάσει ότι μέσα σε έναν χρόνο κερδήθηκαν 19 μάχες, αιχμαλωτίστηκαν 9 βασιλείς και αποκαταστάθηκε το περσικό κράτος σε ολόκληρη την παλαιά του έκταση ως τον Καύκασο! Αυτά τα λόγια ανακάλυψε σε διπλωματική αποστολή στην Περσία το 1598 ο Βρετανός Robert Sherley, με τον Βράχο Μπεχιστούν να λειτουργεί όπως ακριβώς και η Στήλη της Ροζέτας, καθώς η τριπλή γραφή (αρχαία περσικά, ελαμιτικά και βαβυλωνιακά) λειτουργούσε ως μοναδική ευκαιρία για την αποκρυπτογράφηση της σφηνοειδούς αλλά και για την εκδοχή του ίδιου του Δαρείου για ένα σημαντικό τμήμα της περσικής ιστορίας.
Το πανάρχαιο σουμεριακό σύστημα γραφής που έδωσε τη βάση σε πάμπολλα περσικά και βαβυλωνιακά αλφάβητα μας χάρισε, όταν τελικά μπορέσαμε να το διαβάσουμε, μια πληρέστερη κατανόηση των πολιτισμών της Μεσοποταμίας αλλά και ενός μεγάλου τμήματος της Ιστορίας…

Follow us: Unexplainedgr



0 Comment:

Δημοσίευση σχολίου