Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Η Πανσέληνος του Οκτώβρη και η κορύφωση των Ωριωνίδων


Βρισκόμαστε στα μέσα του Οκτώβρη και είναι ίσως η καλύτερη εβδομάδα του μήνα για τους παρατηρητές του ουρανού. Από την εντυπωσιακή πανσέληνο του Οκτωβρίου, μέχρι την σύζευξη της Αφροδίτης με τον Αντάρη αλλά και την κορύφωση των Ωριωνίδων, ο ουρανός αυτή την εβδομάδα θα είναι εντυπωσιακός.
Ο Fomalhaut κάτω από το φεγγάρι
Λίγο πριν το σούρουπο της Δευτέρας 14 Οκτωβρίου ο Fomalhaut, το φωτεινότερο άστρο του αστερισμού των Ιχθύων, θα είναι ορατό κάτω από το φεγγάρι σαν μία λαμπερή μοναχική κουκκίδα στον απογευματινό ουρανό
Υδροχόος
Το βράδυ της Τρίτης 15 Οκτωβρίου, είναι η καλύτερη στιγμή για να παρατηρήσετε τον αστερισμό του Υδροχόου. Στο νοτιότερο άκρο του νυχτερινού ουρανού θα είναι ορατό το σύμπλεγμα αστέρων σχήματος Υ που αποτελεί τον αμφορέα, ενώ πολλά μικρά αστέρια στην άκρη του μοιάζουν με το νερό του Υδροχόου.
Η Αφροδίτη συναντά τον Αντάρη
Ο Αντάρης, γνωστός και διεθνώς ως Antares ή A Scorpii, είναι ο φωτεινότερος αστέρας στον αστερισμό του Σκορπιού και ένας από τους φωτεινότερους στο νότιο ημισφαίριο του ουρανού. Το όνομα του ετυμολογικά σημαίνει «αντίζηλος του Άρη». Το βράδυ της Τετάρτης 16 Οκτωβρίου, ο Αντάρης θα είναι ορατός χαμηλά στα νοτιοδυτικά του ουρανού, ακριβώς κάτω από τον πλανήτη Αφροδίτη.
Το αστρικό άροτρο
Η Μεγάλη Άρκτος θα είναι ορατή χαμηλά στα βόρεια το βράδυ της Πέμπτης 17 Οκτωβρίου. Ωστόσο σε ορισμένα σημεία της Ευρώπης τα φωτεινότερα άστρα της Άρκτου σχηματίζουν ένα άροτρο. Ο Οκτώβριος είναι μια καλή στιγμή για να παρατηρήσετε το αστρικό άροτρο, επειδή βρίσκεται ακριβώς πάνω από τον ορίζοντα.
Η Πανσέληνος των Κυνηγών
Την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου είναι η πανσέληνος του Οκτωβρίου, γνωστή και ως Πανσέληνος των Κυνηγών. Είναι η δεύτερη πανσέληνος του Φθινοπώρου αμέσως μετά την πανσέληνο των Θεριστών και ονομάζεται έτσι επειδή το φως της βοηθούσε τους κυνηγούς να εντοπίσουν τα ίχνη των θηραμάτων στα χωράφια.
Χαμάλ το πρόβατο
Το πιο λαμπρό αστέρι στον Κριό, θα είναι ορατό στον ανατολικό ουρανό το βράδυ του Σαββάτου 19 Οκτωβρίου. Το αστέρι ονομάζεται Χαμάλ, από μια αραβική λέξη που σημαίνει «πρόβατο». Πρόκειται για έναν πορτοκαλί γίγαντα που απέχει περίπου 75 έτη φωτός από τη Γη και θα είναι ορατό χαμηλά στα ανατολικά νωρίς το βράδυ.
Η κορύφωση των Ωριωνίδων
Την Κυριακή 20 Οκτωβρίου η βροχή των Φθινοπωρινών πεφταστεριών που πηγάζουν από τον αστερισμό του Ωρίωνα θα κορυφωθεί. Ωστόσο η φωτεινή πανσέληνος του Οκτωβρίου θα επισκιάσει τα μετέωρα δυσκολεύοντας την παρατήρησή τους.
iefimerida

Follow us: Unexplainedgr



0 Comment:

Δημοσίευση σχολίου