Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ρομπότ θα αντικαταστήσουν τους κοσμοναύτες

Τις δοκιμές του πρώτου ρομπότ – κοσμοναύτη ξεκίνησαν οι Ρώσοι επιστήμονες.
Στο αμέσως προσεχές διάστημα το αντροειδές SAR-400 θα γίνει ο βασικός βοηθός των κοσμοναυτών στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Στο μέλλον γενικά μπορεί να τους αντικαταστήσει εντελώς στη τροχιά.
Στόχος των στελεχών του Κέντρου εκπαίδευσης κοσμοναυτών, όπου γίνονται οι δοκιμές του SAR-400 είναι να διερευνηθούν οι δυνατότητες διεξαγωγής εργασιών με τη χρήση ρομπότ, το οποίο θα διευθύνεται εξ αποστάσεως από άνθρωπο – χειριστή στο επονομαζόμενο περιβάλλον προσομοίωσης, είπε μιλώντας στη «Φωνή της Ρωσίας» ο σχεδιαστής Γιούρι Σοσιούρκα:
Βασικός στόχος μας είναι να γίνει βοηθός του κοσμοναύτη σε εκείνες τις επικίνδυνες και απρόβλεπτες συνθήκες, οι οποίες απειλούν τη ζωή και την υγεία. Για παράδειγμα, σε περιπτώσεις αποσυμπίεσης ή στην κατάσβεση πυρκαγιάς, στις εργασίες έξω από το σταθμό. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε ρομπότ.
Το αντροειδές επαναλαμβάνει τις κινήσεις του ανθρώπου – χειριστή. Αυτές μεταδίδονται με τη βοήθεια ειδικής στολής, την οποία φοράει ο κοσμοναύτης και μεταδίδει στο ρομπότ με τη βοήθεια ειδικού προγράμματος.
Ο κοσμοναύτης θα έχει τη δυνατότητα να κάνει εργασίες εκτός του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, όντας ο ίδιος μέσα στο σταθμό. Παρόμοιες κινήσεις θα μπορεί να κάνει και ο χειριστής του Κέντρου διεύθυνσης πτήσεων στη Γη.
Για να γίνει αυτό εφικτό θα πρέπει κατά τη δημιουργία του ρομπότ να προσαρμοστούν τα χαρακτηριστικά του στις λειτουργίες που θα εκτελεί, μας εξηγεί ο επιστήμονας:
Οι δοκιμές που γίνονται σήμερα είναι οι δεύτερες κατά σειρά. Την πρώτη φορά εμείς είδαμε τι είναι αυτό. Τώρα διερευνούμε το πώς μπορεί να δουλέψει με ένα εργαλείο, να κάνει κάποιες απλές κινήσεις.
Για παράδειγμα, στη μεταφορά φορτίων, στο να πιάσει ένα εργαλείο – να το δώσει ή να το αφήσει σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Αυτές τις απλές κινήσει το ρομπότ μπορεί να τις κάνει.
Στα σχέδια των επιστημόνων είναι η εισαγωγή των αντροειδών στη διαστημική. Μέχρι να συμβεί αυτό, σημειώνει, ο Γιούρι Σοσιούρκα, έχει πολύ δρόμο μπροστά μας:
Αν στο Φεγγάρι θα πάμε στη δεκαετία του ’30 και στον Άρη στη δεκαετία του ’50, αυτοί είναι οι στόχοι μας αυτή τη στιγμή, τότε θα πρέπει να προσανατολιστούμε σε αυτά τα ορόσημα ώστε να εντάξουμε το ρομπότ στις εργασίες που θα γίνουν στην επιφάνεια αυτών των πλανητών.
Αναφορικά με τις εργασίες στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, τότε ο «κοσμοναύτης» με το όνομα SAR θα πάει μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Θα είναι η παρέα του αμερικανικού ρομπότ Robonaut, το οποίο ήδη εργάζεται σε τροχιά.

Follow us: Unexplainedgr



0 Comment:

Δημοσίευση σχολίου