Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Επιστήμονες βρήκαν τι πυροδοτεί τις εκρήξεις σουπερνόβα

Ο όρος υπερκαινοφανείς αστέρες ή σουπερνόβα (supernova) αναφέρεται σε διάφορους τύπους εκρήξεων που συμβαίνουν στο τέλος της ζωής των αστέρων κατά τις οποίες παράγουν εξαιρετικά φωτεινά αντικείμενα, αποτελούμενα από πλάσμα, (ιονισμένη ύλη) και των οποίων η αρχική φωτεινότητά τους στη συνέχεια αδυνατίζει μέχρι του σημείου της αφάνειας μέσα σε λίγους μήνες.
Ο θάνατος ενός άστρου είναι μία εντυπωσιακή εκρηκτική διαδικασία, γνωστή και ως «σουπερ νόβα», η οποία για χρόνια απασχολεί τους αστροφυσικούς παγκοσμίως.
Ωστόσο για πρώτη φορά οι ερευνητές κατάφεραν να προσδιορίσουν τι είναι αυτό που πυροδοτεί αυτές τις εκρήξεις.
Πρόκειται για τα λεγόμενα Μάγναστρα, αστέρες νετρονίων με ελλειψοειδές σχήμα εκ περιστροφής και πανίσχυρο μαγνητικό πεδίο που φτάνει μέχρι και 100 ΓιγαΤέσλα (το μαγνητικό πεδίο της Γης είναι μόλις 60 ΜικροΤέσλα)
Όπως ανακοίνωσαν οι αστρονόμοι από το Πανεπιστήμιο Queen του Μπέλφαστ, που έκαναν την έρευνα, οι εκρήξεις σουπερ νόβα πυροδοτούνται από αυτά τα μαγνάστρα.
Στα πλαίσια της έρευνας, οι επιστήμονες παρατηρούσαν δύο υπερ-φωτεινές σουπερνόβες - δύο από τα φωτεινότερα άστρα που εκρήγνυνται στο Σύμπαν, για περισσότερο από ένα χρόνο.
Σε αντίθεση με τις υπάρχουσες θεωρίες, οι οποίες υποστηρίζουν ότι η φωτεινότερη σουπερνόβα προκαλείται από σούπερ - ογκώδη αστέρια που εκρήγνυνται, τα νέα ευρήματα συνιστούν ότι η προέλευσή τους μπορεί να εξηγηθεί καλύτερα από έναν τύπο της έκρηξης μέσα στον πυρήνα του άστρου, την οποία δημιουργεί ένα μικρότερο αλλά εξαιρετικά πυκνό και ταχύτατα περιστρεφόμενο μάγναστρο.
Όπως εξηγεί ο Ματ Νίκολ, ερευνητής στο Queen και επικεφαλής της έρευνας: « Οι υπερκαινοφανείς αστέρες (σούπερνόβα) είναι αρκετά δισεκατομμύρια φορές πιο φωτεινοί από τον Ήλιο.
Είναι γνωστό εδώ και δεκαετίες ότι η θερμότητα και το φως από αυτές τις σουπερνόβα προέρχονται από τις εκρήξεις ραδιενεργών υλικών. Πρόσφατα όμως κάποιες πολύ ασυνήθιστες σουπερνόβα έχουν βρεθεί, οι οποίες είναι πολύ φωτεινές για να ταιριάζουν με την υπάρχουσα θεωρία.
Συγκεκριμένα, είναι αρκετά πιο φωτεινή από κάθε σούπερνόβα που έχει παρατηρηθεί τα τελευταία 50 χρόνια. Κάποιοι θεωρητικοί φυσικοί υποστηρίζουν ότι αυτά τα είδη των εκρήξεων προέρχονται από το θάνατο μεγάλων αστεριών στο σύμπαν, ωστόσο, τα δεδομένα μας δεν ταιριάζουν με αυτή τη θεωρία.
Σε μια έκρηξη σουπερνόβα , τα εξωτερικά στρώματα του άστρου εκτινάσσονται βίαια , ενώ ο πυρήνας του καταρρέει για να σχηματίσει ένα εξαιρετικά πυκνό άστρο νετρονίων.
Πιστεύουμε ότι , σε ένα μικρό αριθμό περιπτώσεων , το αστέρι νετρονίων έχει ένα πολύ ισχυρό μαγνητικό πεδίο , και γυρίζει απίστευτα γρήγορα, περίπου 300 φορές το δευτερόλεπτο και θα μπορούσε να μεταδώσει την ενέργεια του σε μία σουπερνόβα , μέσω του μαγνητισμού , γεγονός που την καθιστά πολύ πιο φωτεινή από ότι μία κανονική σούπερνόβα.»

Follow us: Unexplainedgr



0 Comment:

Δημοσίευση σχολίου