Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Βρέθηκε ο πρώτος βραχώδης εξωπλανήτης με μέγεθος παρόμοιο με της Γης

Δύο ανεξάρτητες ομάδες αστρονόμων εντόπισαν τον πρώτο πλανήτη εκτός Ηλιακού Συστήματος, ο οποίος έχει μέγεθος συγκρίσιμο με της Γης, και αποτελείται κυρίως από βαριά υλικά.
Πρόκειται για τον πλανήτη Kepler 78b, o οποίος εάν και μοιάζει μορφολογικά με τον πλανήτη μας, βρίσκεται σε τροχιά πολύ κοντινή στο μητρικό του άστρο, εκτελώντας μια πλήρη περιστροφή γύρω από αυτό σε μόλις 8.5 ώρες. Συγκριτικά, ο Kepler 78b κινείται γύρω από το άστρο του σε απόσταση ίση με μόλις το 1% της απόστασης Γης-Ήλιου.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, οι αστρονόμοι πιστεύουν πως ο πλανήτης είναι «κλειδωμένος» με το μητρικό του άστρο, έτσι ώστε μία πλευρά του να βλέπει συνέχεια εκεί.
Εάν κάτι τέτοιο ισχύει, οι θερμοκρασίες που πρέπει να αναπτύσσονται σε εκείνη την πλευρά, θα είναι της τάξης των 2.000  – 2.800 ο C, γεγονός που θα σήμαινε πως περίπου η μισή επιφάνεια του πλανήτη θα είναι καλυμμένη με λάβα. Ωστόσο δεν υπάρχουν ακόμη ακριβείς υπολογισμοί για το τι συμβαίνει στη σκοτεινή πλευρά του πλανήτη.
Η ανακάλυψη έγινε με τη χρήση των δεδομένων από το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler, ενώ επιβεβαιώθηκε και με παρατηρήσεις με το τηλεσκόπιο 10 μέτρων του Παρατηρητηρίου W.M. Keck στη Χαβάη.
Οι ερευνητικές ομάδες από τα δύο τηλεσκόπια συνεργάζονται συχνά, καθώς επιτελούν συμπληρωματικό έργο: τo Kepler ανίχνευσε χιλιάδες πιθανούς εξωπλανήτες κατά τη διάρκεια της αποστολής του, δείχνοντας σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις στις οποίες έπρεπε να στραφούν τα επίγεια τηλεσκόπια. Με τη χρήση διαφορετικών μεθόδων, οι επίγειες παρατηρήσεις οδηγούν στην αποσαφήνιση πολλών από τις ιδιότητες του εξωπλανήτη, όπως η μάζα του ή και η σύνθεσή του.
Εάν και έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα κάποιοι εξωπλανήτες με παρόμοιο μέγεθος ή μάζα με αυτή της Γης, πρόκειται για την πρώτη φορά που και τα δύο μεγέθη συμφωνούν, το οποίο σημαίνει πως και η πυκνότητα και η σύνθεση του Kepler 78b πρέπει να είναι παρόμοια με της Γης.
Ο εξωπλανήτης έχει ακτίνα 1.2 φορές μεγαλύτερη από τη Γη, 1.7 φορές μεγαλύτερη μάζα ενώ αποτελείται κυρίως από σίδηρο και πέτρες. Το άστρο του είναι λίγο μικρότερο από τον Ήλιο και απέχει περίπου 400 έτη φωτός από τη Γη, στον αστερισμό του Κύκνου.
Ο Kepler 78b ανήκει σε μία νέα ομάδα εξωπλανητών οι οποίοι έχουν πολύ σύντομες περιόδους περιστροφής. Στη συγκεκριμένη κατηγορία συγκαταλέγονται όλοι οι πλανήτες που συμπληρώνουν μια πλήρη περιστροφή γύρω από το άστρο τους σε λιγότερο από 12 ώρες. Αν και όλοι αυτοί οι πλανήτες έχουν μικρή μάζα (μία με δύο φορές αυτή της Γης), ο Kepler 78b είναι ο πρώτος στην κατηγορία αυτή για τον οποίο γνωρίζουμε τόσες πολλές λεπτομέρειες.
Μέχρι σήμερα αποτελεί μυστήριο πως αυτοί οι πλανήτες σχηματίζονται τόσο κοντά στα μητρικά τους άστρα, αφού οι παρούσες θεωρίες δεν επιτρέπουν κάτι τέτοιο, καθώς θεωρείται πως το άστρο θα έπρεπε να έχει απορροφήσει τα υλικά του πλανήτη κατά τη δημιουργία του.
Το μέλλον πάντως το Kepler 78b φαντάζει δυσοίωνο. Οι βαρυτικές δυνάμεις αναμένεται να το σπρώξουν ακόμη πιο κοντά στο άστρο του, και σταδιακά οι παλιρροϊκές δυνάμεις θα είναι αρκετές για να τον διαλύσουν, σε περίπου τρία δισεκατομμύρια χρόνια.
Τα αποτελέσματα της έρευνας γύρω από τον Kepler 78b δημοσιεύονται από δύο ανεξάρτητες ομάδες αστρονόμων στο περιοδικό Nature.

Ο Χίτλερ δεν πέθανε , αλλά έζησε στην Αργεντινή όπου έκανε δύο κόρες


Ο Αδόλφος Χίτλερ επινόησε την αυτοκτονία του και διέφυγε στην Αργεντινή, όπου έζησε μέχρι το θάνατό του. Αυτό εξηγείται από ορισμένα νέα στοιχεία που δημοσιεύονται στο ... βιβλίο "Γκρίζος Λύκος: Η απόδραση του Αδόλφου". Οι συγγραφείς πιστεύουν ότι τα αποδεικτικά στοιχεία της αυτοκτονίας του τυράννου είναι «λανθασμένα». Πιστεύουν ότι στην πραγματικότητα δραπέτευσε το 1945 για να ξεκινήσει μια νέα ζωή με τη σύζυγό του Εύα Μπράουν.


Ωστόσο, αυτούς τους ισχυρισμούς απέρριψε ως «γελοίους» ο ιστορικός Guy Walters.


 
Οι Βρετανοί συγγραφείς Gerrard Williams και Simon Dunstan στο νέο βιβλίο τους, απορρίπτουν την ευρέως αποδεκτή θεωρία ότι ο «Φύρερ», αυτοπυροβολήθηκε στο Βερολίνο, στο καταφύγιο του στις 30 Απριλίου 1945 και η  Braun αυτοκτόνησε παίρνοντας κυάνιο. Αντί αυτής της έκδοσης, ισχυρίζονται ότι υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι το ζευγάρι επέζησε στο τέλος του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, ξεκινώντας μια νέα ζωή σε  ναζιστικό  θύλακα  στην Αργεντινή. Μάλιστα οι συγγραφείς προχωρούν ακόμη περισσότερο και ισχυρίζονται ότι το ζευγάρι απέκτησε δύο κόρες πριν ο Χίτλερ πεθάνει το 1962 στην ηλικία των 73 ετών.

Ο Williams, ιστορικός και δημοσιογράφος που έχει γράψει εκτενώς για το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, δήλωσε στο Sky News: «Δεν θέλουμε να ξαναγράψουμε την ιστορία, αλλά τα δεδομένα που έχουμε ανακαλύψει για την απόδραση του Αδόλφου Χίτλερ είναι πολύ σοβαρά για να αγνοηθούν". "Δεν υπάρχουν ιατροδικαστικά στοιχεία για τον θάνατο του Χίτλερ και της Eva Braun, ενώ οι ιστορίες από αυτόπτες μάρτυρες για την επιβίωση τους στην Αργεντινή είναι συναρπαστικές"

Το βιβλίο αναφέρει επίσης ότι στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ φέρεται να συμμετείχαν στην διαφυγή τους, με αντάλλαγμα την πρόσβαση σε τεχνολογίες που αναπτύχθηκαν στον πόλεμο, από τους Ναζί. Το βιβλίο αναφέρει επίσης ότι τμήματα του κρανίου που λέγεται ότι είναι του Χίτλερ και  κατέχει σήμερα η Ρωσία, είναι μιας νεαρής γυναίκας ηλικίας κάτω των 40 ετών. Ο Χίτλερ όμως ήταν 56 ετών όταν πέθανε.

Ο Williams είπε ότι ο ίδιος και ο Dunstan, συγγραφέας, σκηνοθέτης και φωτογράφος, που ειδικεύεται στην στρατιωτική ιστορία, έχουν κάνει την έρευνά τους στο έδαφος της Αργεντινής, με συνεντεύξεις με αυτόπτες μάρτυρες της παρουσίας του Χίτλερ εκεί. "Μόνο τώρα που η Αργεντινή είναι μια ακμάζουσα δημοκρατία, αληθινές ιστορίες αρχίζουν να έρχονται στο φως." Σύμφωνα με τον ίδιο, "δύο αυτόπτες μάρτυρες, δέχθηκε απειλές θανάτου από άγνωστα πρόσωπα, μετά που μας μίλησαν για το βιβλίο."

Άλλοι ιστορικοί, συμπεριλαμβανομένου του Walters, ο οποίος έχει μελετήσει εκτενώς τη ναζιστική Γερμανία και έχει γράψει μια σειρά από βιβλία για τον πόλεμο, θεωρούν γελοία τα όσα υποστηρίζονται στο βιβλίο. 
Ο  Walters παραδέχθηκε, όπως και οι συγγραφείς, ότι πράγματι, το κρανίο που έχουν οι Ρώσοι δεν είναι με βεβαιότητα του Χίτλερ, αφού στο καταφύγιο υπήρχαν πολλοί άνθρωποι. 
Πάντως, ο Ρόχους Μις, 94 ετών, πρώην χειριστής ασυρμάτου, λέει ότι είδε τα σώματα του "αφεντικού" και της Eva Braun με τα μάτια του. «Ήμουν στο διπλανό δωμάτιο, όταν αυτοπυροβολήθηκε. Δεν άκουσα τον πυροβολισμό, αλλά είδα το σώμα του, όταν η πόρτα άνοιξε. «Είδα τον Χίτλερ, έπεσε με το κεφάλι του στο τραπέζι. Είδα την Eva Braun νεκρή, να κάθεται στη γωνία του καναπέ, με το κεφάλι της στραμμένο προς τον Χίτλερ και τα γόνατα διπλωμένα μέχρι το στήθος. Οι ιστορικοί τον θεωρούν ως μια αξιόπιστη πηγή και είναι ο συγγραφέας ενός βιβλίου που δημοσιεύθηκε πριν από λίγα χρόνια, ο τελευταίος μάρτυρας των γεγονότων.

Το βιβλίο περιλαμβάνει επίσης κατάθεση από τον πιλότο ο οποίος υποτίθεται ότι πήρε τον Χίτλερ και την Εύα Μπράουν από το Βερολίνο στο Μαρ Ντελ Πλάτα στην Αργεντινή. Εκεί, λένε ότι έζησαν σε ένα ξύλινο σπίτι, σε ένα απομακρυσμένο χωριό. Το βιβλίο παραθέτει μια σειρά από πηγές, όπως μάγειρες και γιατρούς.

Αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιος ισχυρίζεται ότι ο Χίτλερ διέφυγε στην Αργεντινή. Συντάκτης Abel Basti ισχυρίστηκε το ίδιο πράγμα το 2003 σε βιβλίο του. Είπε ότι ο Χίτλερ και η Μπράουν κατέφυγαν στις ακτές της Αργεντινής με ένα υποβρύχιο και έζησαν για πολλά χρόνια κοντά στο San Carlos de Bariloche, ένα χιονοδρομικό κέντρο περίπου 1.000 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Μπουένος Άιρες.

Ισχυρίστηκε ότι το Incalco Ranch, που βρίσκεται στο Villa la Angostura στις ακτές της λίμνης Nahuel Huapi, ήταν το καταφύγιο που επέλεξε ένας Αργεντίνος Ναζί για να κρύψει το ζευγάρι. Βρίσκεται στη μέση ενός πευκοδάσους, ο τόπος αυτός μπορεί να προσεγγιστεί μόνο με βάρκα ή υδροπλάνο και ανήκε στον αργεντινό επιχειρηματία Jorge Antonio, έναν από τους πιο έμπιστους φίλους του προέδρου Juan Domingo Peron.

Economist 1988: Παγκόσμιο νόμισμα το 2018!

Τον Ιανουάριο του 1988 είχαμε αυτό το πρωτοσέλιδο στο πολύ γνωστό Αμερικάνικο,Οικονομικό περιοδικό “The Economist”. Στο εξώφυλλο, το χρυσό νόμισμα του «πτηνού», έχει χρονολογία…2018.
Εν έτει 2013 και με την κρίση να χτυπάει κατάσαρκα την Ελλάδα, το εξώφυλλο αυτό είναι σοκαριστικό και αντιστοίχως η ανάλυση του άρθρου αποκαλυπτική και χρήσιμη.
Επιχείρησα μία μετάφραση (ελεύθερη) γιατί νομίζω ότι αξίζει.
Απολαύστε το
Get ready for the phoenix. (government and businessmen are growing tired of floating exchange rates) (editorial) The Economist (US) January 9, 1988 | Copyright
THIRTY years from now, Americans, Japanese, Europeans, and people in many other rich countries and some relatively poor ones will probably be paying for their shopping with the same currency. Prices will be quoted not in dollars, yen or D-marks but in, let’s say, the phoenix.

The phoenix will be favoured by companies and shoppers because it will be more convenient than today’s national currencies, which by then will seem a quaint cause of much disruption to economic life in the late twentieth century.
At the beginning of 1988 this appears an outlandish prediction. Proposals for eventual monetary union proliferated five and ten years ago, but they hardly envisaged the setbacks of 1987. The governments of the big economies tried to move an inch or two towards a more managed system of exchange rates-a logical preliminary, it might seem, to radical monetary reform.
For lack of co-operation in their underlying economic policies they bungled it horribly, and provoked the rise in interest rates that brought on the stockmarket crash of October. These events have chastened exchange-rate reformers. The market crash taught them that the pretence of policy[…]
«Ετοιμαστείτε για τον Φοίνικα» Economist 09/01/1988, τεύχος 306, σελ. 9-10
Σε τριάντα χρόνια από τώρα, οι Αμερικανοί, Ιάπωνες, Ευρωπαίοι, και οι άνθρωποι σε πολλές άλλες πλούσιες χώρες, και σε μερικές σχετικά φτωχές μάλλον θα πρέπει να πληρώνουν τα ψώνια τους με το ίδιο νόμισμα.
Οι τιμές θα αναφέρονται όχι σε δολάρια, γιεν ή D-σήμα, αλλά ας πούμε, σε φοίνικες. Ο φοίνικας θα ευνοηθεί από εταιρείες και καταναλωτές, διότι θα είναι πιο βολικός από τα εθνικά νομίσματα του σήμερα, τα οποία μέχρι τότε θα φαίνονται μια περίεργη αιτία της μεγάληςαναστάτωσης στην οικονομική ζωή, στα τελειώματα του εικοστού αιώνα.
Στις αρχές του 1988 αυτή φαίνεται μία παράξενη πρόβλεψη.
Προτάσεις για την τελική νομισματική ένωση είχαν πολλαπλασιαστεί πέντε και δέκα χρόνια πριν, αλλά δεν προβλέπεται καμία σχεδόν αποτυχία όπως του 1987. Οι κυβερνήσεις των μεγάλων οικονομιών προσπάθησαν να μετακινήσουν μια ίντσα ή δύο προς ένα πιο διαχειρίσιμο σύστημα των συναλλαγματικών ισοτιμιών – μια λογική προκαταρκτική, και μπορεί να φαίνεται, ριζική νομισματική μεταρρύθμιση.
Η έλλειψη συνεργασίας τους σε βασικές οικονομικές πολιτικές τα έκαναν,φρικτά,θάλασσα, και προκάλεσαν την αύξηση των επιτοκίων που έφερε το χρηματιστηριακό κραχ του Οκτωβρίου.Αυτά τα γεγονότα έχουν αθωώσει τους μεταρρυθμιστές των συναλλαγματικών ισοτιμιών
Η συντριβή της αγοράς τους δίδαξε ότι το πρόσχημα της πολιτικής συνεργασίας μπορεί να είναι χειρότερο από το τίποτα, και ότι μέχρι η πραγματική συνεργασία να είναι εφικτή (δηλαδή, μέχρι οι κυβερνήσεις να παραδώσουν κάποια οικονομική κυριαρχία) περαιτέρω προσπάθειες για την πρόσδεση των νομισμάτων θα είναι απαραίτητη.
Αλλά παρ ‘όλο τα προβλήματα των κυβερνήσεων στην επίτευξη και (ακόμα πιο δύσκολο) να κολλήσουν με τις διεθνείς συμφωνίες σχετικά με τη μακροοικονομική πολιτική, η πεποίθηση,ότι οι συναλλαγματικές ισοτιμίες δεν μπορεί να αφεθούν στους εαυτούς τους είναι αυξανόμενη.
Να θυμάστε ότι η συμφωνία του «Λούβρου»και ο προκάτοχός του, η συμφωνία «Πλάζα» του Σεπτεμβρίου του 1985, ήταν τα μέτρα έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση μιας κρίσης της αστάθειας του νομίσματος.
Μεταξύ 1983 και 1985 το δολάριο αυξήθηκε κατά 34% έναντι των νομισμάτων των εμπορικών εταίρων της Αμερικής- από τότε έχει μειωθεί κατά 42%. Τέτοιες αλλαγές έχουν τρελάνει τον τρόπο διεξαγωγής του διεθνούς συγκριτικού πλεονεκτήματος, πιο δραστικά μέσα σε τέσσερα χρόνια, από ότι βασικές οικονομικές δυνάμεις που μπορεί να γίνονταν σε μια ολόκληρη γενιά.
Στις προηγούμενες μέρες οι κεντρικές τράπεζες του κόσμου, φοβούμενοι μια άλλη κατάρρευση του δολαρίου, είχαν και πάλι από κοινού παρέμβαση στις αγορές συναλλάγματος (βλ. σελίδα 62). Αγαπημένοι υπουργοί των αγορών όπως της Βρετανίας κ. Nigel Lawson έχει μετατραπεί σε αιτία για την υπόθεση της σταθερότητας των συναλλαγματικών ισοτιμιών.
Ιάπωνες αξιωματούχοι παίρνουν στα σοβαρά την ιδέα όπως του προγράμματος EMS για τις κύριες βιομηχανικές οικονομίες. Ανεξάρτητα από την ενοχλητική έλλειψη του «Λούβρου», παραμένει η πεποίθηση ότι πρέπει να γίνει κάτι σχετικά με τις συναλλαγματικές ισοτιμίες. Κάτι θα γίνει, σχεδόν βέβαιο, κατά τη διάρκεια του 1988.
Και όχι πολύ καιρό μετά την συμφωνία νομισμάτων που υπογράφηκε, θα πάει με τον ίδιο τρόπο όπως η τελευταία. Θα καταρρεύσει. Οι κυβερνήσεις δεν είναι έτοιμες να υποτάξουν τους εγχώριους στόχους τους για το στόχο της διεθνούς σταθερότητας.
Αρκετά πιο μεγάλες συναλλαγματικές διαταραχές, μερικές ακόμα χρηματιστηριακές συντριβές και πιθανώς μια πτώση ή δύο θα είναι αναγκαίες πριν οι πολιτικοί είναι πρόθυμοι να αντιμετωπίσουν ξεκάθαρα μέχρι και αυτήν την επιλογή. Αυτό δείχνει μια μπερδεμένη σειρά έκτακτης ανάγκης που ακολουθείται από ένα μπάλωμα ,ακολουθούμενο ξανά από έκτακτη ανάγκη, που εκτείνεται πολύ πιο πέρα από το 2018 – εκτός από δύο πράγματα.
Με την πάροδο του χρόνου, η ζημία που προκαλείται από την νομισματική αστάθεια σταδιακά πρόκειται να γιγαντωθεί Και η ίδια η τάση που θα κάνει τη γιγάντωση, είναι να καταστεί η ουτοπία της νομισματικής ένωσης, εφικτή.
Η νέα παγκόσμια οικονομία
Η μεγαλύτερη αλλαγή στην παγκόσμια οικονομία από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 είναι ότι η ροή των χρημάτων έχει αντικαταστήσει το εμπόριο αγαθών, όπως η δύναμη που οδηγεί τις συναλλαγματικές ισοτιμίες. ως αποτέλεσμα της αμείλικτης ολοκλήρωσης των χρηματοπιστωτικών αγορών του κόσμου, οι διαφορές στις εθνικές οικονομικές πολιτικές μπορούν να διαταράξουν τα επιτόκια (ή τις προσδοκίες των μελλοντικών επιτοκίων) μόνο ελαφρώς, αλλά θα συνεχιστούν τεράστιες μεταφορές των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων από τη μία χώρα στην άλλη.
Οι μεταβιβάσεις αυτές, θα πλημυρίσουν τη ροή των εσόδων του εμπορίου στην επίδρασή τους στην ζήτηση και την προσφορά, για διαφορετικά νομίσματα, και ως εκ τούτου, στην επίδρασή τους στις συναλλαγματικές ισοτιμίες. Καθώς η τεχνολογία των τηλεπικοινωνιών συνεχίζει να προοδεύει, οι συναλλαγές αυτές θα είναι φθηνότερες και ταχύτερες ακόμα.
Με μη συντονισμένες οικονομικές πολιτικές, τα νομίσματα μπορούν να γίνουν μόνο πιο ασταθή. Παράλληλα με αυτή την τάση είναι μια άλλη – του ολοένα και διευρύνοντας τις ευκαιρίες για το διεθνές εμπόριο. Αυτό είναι το δώρο της αναπτυσσόμενης τεχνολογίας. Η μείωση των εξόδων μεταφοράς θα είναι πιο εύκολη για τις χώρες και θα ανταγωνίζονται από χιλιάδες μίλια μακριά τις ξένες αγορές.
Ο νόμος της μίας τιμής (ότι μια καλή θα πρέπει να κοστίζει το ίδιο παντού, όταν οι τιμές θα μετατρέπονται σε ένα ενιαίο νόμισμα) θα τον διεκδικούν από μόνες τους όλο και περισσότερο. Οι πολιτικοί που θα επιτρέπουν, οι εθνικές οικονομίες να ακολουθήσουν τις χρηματοπιστωτικές αγορές τους – θα γίνονται όλο και πιο ανοικτές προς τον έξω κόσμο.
Αυτό θα ισχύσει και για την εργασία όσο και για τα εμπορεύματα, που εν μέρει εις βάθος της μετανάστευσης, αλλά και μέσω της ικανότητας της τεχνολογίας, ώστε να διαχωρίζει την ικανότητα του εργαζόμενου από το σημείο στο οποίο θα παραδίδει την εργασία του. Ινδοί χειριστές ηλεκτρονικών υπολογιστών, θα χειρίζονται τα paychecks των Νεοϋορκέζων Όλοι αυτοί οι εθνικά οικονομικοί δρόμοι σιγά-σιγά διαλύονται.
Καθώς η τάση αυτή συνεχίζεται, η προσφυγή μιας νομισματικής ένωσης σε όλες τουλάχιστον τις κύριες βιομηχανικές χώρες θα φαίνεται ακαταμάχητη σε όλους, εκτός από τους traders στα συναλλάγματα και τις κυβερνήσεις.
Στη ζώνη του Φοίνικα, η προσαρμογή της οικονομίας σε αλλαγές στις σχετικές τιμές θα συμβεί ομαλά και αυτόματα, αλλά όπως συμβαίνει σήμερα μεταξύ των διαφόρων περιφερειών στο πλαίσιο των μεγάλων οικονομιών (μια σύντομη περιγραφή στις σελίδες 74-75 εξηγεί τον τρόπο.)
Η απουσία κάθε νομισματικού κινδύνου θα τονώσει το εμπόριο , τις επενδύσεις και την απασχόληση. Η ζώνη του Phoenix θα επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς στις εθνικές κυβερνήσεις. Δεν θα υπάρχει,για παράδειγμα, αυτό που λέμε εθνική νομισματική πολιτική.
Στο κόσμο του Φοίνικα η προσφορά θα καθοριστεί με μια νέα κεντρική τράπεζα, ίσως από το ΔΝΤ.
Ο ρυθμός πληθωρισμού του κόσμου – και ως εκ τούτου, μέσα σε στενά περιθώρια, κάθε εθνικό ποσοστό του πληθωρισμού-θα είναι υπεύθυνος αυτού. Κάθε χώρα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τους φόρους και τις δημόσιες δαπάνες για την αντιστάθμιση στην προσωρινή μείωση της ζήτησης, αλλά θα πρέπει να δανειζόταν χρήματα και όχι να εκτυπώσει για τη χρηματοδότηση του ελλείμματος του προϋπολογισμού της.
Χωρίς να μπορούν να προσφύγουν στη φορολογική του πληθωρισμού, οι κυβερνήσεις και οι πιστωτές τους θα αναγκαστούν να κρίνουν το δανεισμό τους και τα σχέδια δανεισμού με μεγαλύτερη προσοχή από ό, τι σήμερα.
Αυτό σημαίνει μια μεγάλη απώλεια της οικονομικής εθνικής κυριαρχίας, αλλά οι τάσεις που κάνουν τον Φοίνικα τόσο ελκυστικό είναι αυτή που διώχνει αυτή την εθνική κυριαρχία μακριά, σε κάθε περίπτωση. Ακόμη και σε έναν κόσμο περισσότερο ή λιγότερο κυμαινόμενων συναλλαγματικών ισοτιμιών, αυτόνομες κυβερνήσεις θα δουν την ανεξάρτητη πολιτικής τους να ελέγχεται από τον μη-φιλικό έξω κόσμο.
Καθώς πλησιάζει ο επόμενος αιώνας, οι φυσικές δυνάμεις που ωθούν τον κόσμο προς την οικονομική ολοκλήρωση θα προσφέρουν στις κυβερνήσεις μια ευρεία επιλογή. Μπορούν να πάνε με τη ροή, ή μπορούν να χτίσουν οδοφράγματα. Προετοιμάζοντας το έδαφος για τον Φοίνικα θα σημάνει λιγότερες προσποιητές συμφωνίες σχετικά με την πολιτική και περισσότερες πραγματικές Θα σημάνει ότι επιτρέπει και στη συνέχεια να προάγει ενεργά στον ιδιωτικό τομέα, τη δημιουργία ενός διεθνούς χρήματος παράλληλα με τα υφιστάμενα εθνικά χρήματα.
Αυτό θα κάνει τους ανθρώπους να ψηφίζουν με το πορτοφόλι τους για την ενδεχόμενη μετάβαση σε πλήρη νομισματική ένωση.Ο Φοίνικας θα μπορούσε πιθανότατα να ξεκινήσει ως ένα κοκτέιλ από εθνικά νομίσματα, όπως είναι σήμερα τα Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα (SDRs)
Με τον καιρό, όμως,με την αξία του έναντι των εθνικών νομισμάτων θα έπαυε να έχει σημασία, επειδή οι άνθρωποι θα το επιλέξουν για τη διευκόλυνσή τους και τη σταθερότητα της αγοραστικής του δύναμης.
Η εναλλακτική λύση – η διατήρηση της χάραξης πολιτικής αυτονομίας, συνεπάγεται μια νέα εξάπλωση των αληθινά δρακόντειων ελέγχων για το εμπόριο και τις ροές κεφαλαίων. Το μάθημα αυτό προσφέρει στις κυβερνήσεις έναν υπέροχο χρόνο. Θα μπορούσαν να διαχειριστούν διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών, την ανάπτυξη νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτική, χωρίς αναστολή, και την αντιμετώπιση τους με αποτέλεσμα εκρήξεις του πληθωρισμού, με τις τιμές και τα εισοδήματα των πολιτικών αυτών .
Πρόκειται για μια αυξητική-ακρωτηριαστική προοπτική.
«Μολύβι για το Φοίνικα», περίπου στο 2018, και το καλωσορίζω όταν θα έρθει.
(Τέλος Μετάφρασης)
Το σχέδιο λοιπόν που επιχειρείτε σήμερα στην παγκόσμια οικονομία είχε περιγράψει από το 1988 σε πρωτοσέλιδο άρθρο του ο “Economist” σαν «σχέδιο Φοίνιξ».
«Φοίνιξ» ήταν η κωδική ονομασία του νέου παγκόσμιου νομίσματος, επειδή ακριβώς η γέννησή του από τις στάχτες του παλαιού νομισματικού συστήματος θα θύμιζε την αναγέννηση του αρχαίου Φοίνικα από τις στάχτες του.
Το νέο νόμισμα θα γεννιόταν το 2018, σύμφωνα με την «προφητεία» του Economist, από τον «γάμο» του δολαρίου, των ευρωπαϊκών νομισμάτων και του γιεν και, ίσως, ορισμένων φτωχότερων χωρών.
Η Νομισματική Συναίνεση...του Φοίνικα.
«Η παγκόσμια προσφορά του φοίνικα (σ.σ.: χρήματος) θα ρυθμιζόταν από μια νέα κεντρική τράπεζα, που θα αποτελούσε πιθανότατα τη μετεξέλιξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου».
Αυτό που ξεχνούσε το περιοδικό να αναφέρει ήταν η πολιτική παράμετρος αυτού του μεγάλου νομισματικού παιχνιδιού: για να υπάρξει μία παγκόσμια κεντρική τράπεζα, που θα αποτελέσει τη μετεξέλιξη του ΔΝΤ, χρειάζεται και κάποια μορφή παγκόσμιας διακυβέρνησης, που δεν θα έχει σοβαρούς δημοκρατικούς περιορισμούς (η έννοια των παγκόσμιων εκλογών δεν έχει εφευρεθεί ακόμα) και θα αντλεί την ισχύ της από τις χώρες που κυριαρχούν και στη μετοχική σύνθεση του ΔΝΤ, δηλαδή τις προηγμένες βιομηχανικές χώρες της Δύσης, με επικεφαλής τις ΗΠΑ.
Από πολιτική άποψη, το «σχέδιο Φοίνιξ» φαίνεται άκρως προβληματικό, τουλάχιστον σε οποιονδήποτε έχει στοιχειώδη δημοκρατική ευαισθησία, γι’ αυτό και το σχετικό άρθρο του “Economist” περιέγραφε εξαντλητικά τις οικονομικές ευκολίες και αρετές ενός παγκόσμιου νομίσματος, χωρίς να μπαίνει στα πολιτικά ζητήματα που σχετίζονται με το νέο νόμισμα.
Αρκετά χρόνια και πολλές οικονομικές κρίσεις αργότερα, και ενώ το έτος 2018 δεν φαίνεται πια τόσο μακρινό, αυτή η «προφητεία» του Economist γίνεται εξαιρετικά επίκαιρη.
Τρεις μήνες πριν φυλακισθεί και αποπεμφθεί από το ΔΝΤ, ο Ντομινίκ Στρος Καν περιέγραφε πώς οραματιζόταν την έξοδο από την παγκόσμια οικονομική κρίση με τη δημιουργία ενός παγκόσμιου νομίσματος, που θα είχε τη βάση του στα Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα (SpecialDrawing Rights), δηλαδή στο «εικονικό νόμισμα» που χρησιμοποιεί το ΔΝΤ στις συναλλαγές του με τις κυβερνήσεις (σχετικό άρθρο για αυτές τις δηλώσεις μπορείτε να βρείτε εδώ...)
Ο Στρος Καν φαίνεται ότι έκανε ένα λάθος, από υπερβάλλουσα φιλοδοξία να πάρει τον τίτλο του «πατέρα του νέου νομίσματος»: όχι μόνο κινήθηκε πρόωρα για να ανακοινώσει στον κόσμο το φιλόδοξο σχέδιο, αλλά έσπευσε να δηλώσει ότι στη νομισματική βάση του νέου συστήματος θα πρέπει να περιληφθούν και τα νομίσματα μεγάλων οικονομικών δυνάμεων του (πρώην) Τρίτου Κόσμου, όπως της Κίνας, η οποία άλλωστε έχει στα
Ο Στρος Καν λέγεται ότι ήταν αποφασισμένος να πιέσει στη Σύνοδο του G8 στην Ντοβίλ, που έγινε την περασμένη εβδομάδα χωρίς την παρουσία του, για την επίσπευση της εφαρμογής του «σχεδίου Φοίνιξ», με συμμετοχή της Κίνας. Αυτό δεν άρεσε καθόλου στην αμερικανική κυβέρνηση (πάσα σχέση αυτής της δυσαρέσκειας με τη δικαστική του περιπέτεια είναι ασφαλώς συμπτωματική).
Γιατί όλα αυτά έχουν σχέση με την Ελλάδα; Πολύ απλά, πριν «μηδενίσει το κοντέρ» στο παγκόσμιο νομισματικό παιχνίδι, θα πρέπει να γίνει ένα μεγάλο «ξεκαθάρισμα», υπό τη μορφή μιας παγκόσμιας κρίσης χρέους, που θα προετοιμάσει το έδαφος για να γίνει πολιτικά δεκτό με ανακούφιση το «σχέδιο Φοίνιξ». Σε αυτό το «ξεκαθάρισμα», σε αυτό τον παγκόσμιο νομισματικό πόλεμο, ο πλανήτης θα χωρισθεί σε νικητές και ηττημένους:
Νικητές θα είναι όσοι έχουν τα λιγότερα χρέη και την καλύτερη δυνατότητα εξυπηρέτησής τους, Brunei, Liechtestein, Macau, Palau....λ.χ, με μηδενικό χρέος(;) αλλά και τα περισσότερα περιουσιακά στοιχεία.(προς αξιοποίηση προσεχώς τα εγχώρια).
Οι ηττημένες χώρες αυτού του πολέμου θα είναι αυτές που θα βρεθούν υπερχρεωμένες (βλ., εγχωρίως, ύφεση και παραμονή του -υψηλής δυναμικής- χρέους σε ανιούσα οδό, Luxembourg, Ireland με εξωτερικό χρέος 3443% και 1008% GDP αντίστοιχα, θα είναι ηττημένες χώρες και χωρίς περιουσία
Οι σκεπτόμενοι άνθρωποι αυτού του blog ας κρατήσουν στο αρχείο τους αυτό το άρθρο.
To μέλλον που μας ετοιμάζουν δεν μου αρέσει.
Ούτε καν, αυτό το παρόν…
elladasimera, defencenet.gr

Ηλεκτρονικός εγκέφαλος της ΙBM ζει με «ηλεκτρονικό αίμα»

Η βιομηχανία ημιαγωγών θα μπορούσε να λύσει δύο από τα μεγαλύτερα προβλήματά της αν υιοθετούσε την αρχιτεκτονική του ανθρώπινου εγκεφάλου, πιστεύει η IBM. Το ερευνητικό τμήμα της εταιρείας στη Ζυρίχη παρουσίασε το πρωτότυπο ενός υπολογιστή που χρησιμοποιεί «ηλεκτρονικό αίμα» τόσο για την ψύξη του όσο και για την τροφοδοσία του με ηλεκτρική ενέργεια.
«Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι 10.000 φορές πιο πυκνός και πιο αποδοτικός από οποιονδήποτε σημερινό υπολογιστή» είπε ο Δρ Μπρούνο Μίτσελ της IBM Research σε επίδειξη που παρακολούθησε και το BBC.
«Αυτό είναι εφικτό επειδή ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί ένα εξαιρετικά αποδοτικό δίκτυο από τριχοειδή αιμοφόρα αγγεία, το οποίο μεταφέρει θερμότητα και ταυτόχρονα μεταφέρει ενέργεια» εξήγησε.
Τα σημερινά κυκλώματα από πυρίτιο πλησιάζουν τα θεωρητικά τους όρια, καθώς σύντομα θα είναι αδύνατο να μικρύνουν περισσότερο χωρίς να καίγονται από υπερθέρμανση.
Η μεγάλη εκπομπή θερμότητας αποτελεί ήδη εμπόδιο σε μια προσέγγιση της IBM για τη δημιουργία «τρισδιάστατων» κυκλωμάτων, στα οποία τα τσιπ στοιβάζονται πάνω σε άλλα και αυξάνουν έτσι την πυκνότητα του συστήματος. Αναγκαστικά, τα περισσότερα σημερινά κυκλώματα είναι «δισδιάστατα», απλωμένα δηλαδή σε μια επίπεδη επιφάνεια ώστε να έρχονται σε επαφή με τον αέρα και να ψύχονται καλύτερα.
Η χρήση του «ηλεκτρονικού αίματος», το οποίο ψύχει τον υπολογιστή όπως το αίμα απάγει θερμότητα από τον εγκέφαλο, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει ενέργεια όπως το αίμα προσφέρει καύσιμα στους εγκεφαλικούς ιστούς, θα επέτρεπε την αύξηση της πυκνότητας των τσιπ με ταυτόχρονη μείωση της κατανάλωσης.
«Σε έναν υπολογιστή, οι επεξεργαστές καταλαμβάνουν μόλις το ένα εκατομμυριοστό του συνολικού όγκου. Σε έναν εγκέφαλο, το ποσοστό ανεβαίνει στο 40%. Ο εγκέφαλός μας είναι ένα πραγματικά πυκνό αντικείμενο» επισήμανε ο Δρ Μίτσελ στον απεσταλμένο του CNET.
Ο Μίτσελ και οι συνεργάτες του παρουσίασαν ένα απλό σύστημα με τσιπ που φέρουν μικρά κανάλια για το ροή υγρού, με διάμετρο μόλις 100 μικρόμετρα. Το υγρό που ρέει μέσα στα κανάλια απάγει την παραγόμενη ενέργεια, όπως συμβαίνει και σε παλαιότερα υγρόψυκτα συστήματα, ταυτόχρονα όμως λειτουργεί ως παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.
Αυτό επιτυγχάνεται συνδέοντας το σύστημα με μια «μπαταρία ροής οξειδοαναγωγής βαναδίου» -ένα είδος μπαταρίας που μεταφέρει χημική ενέργεια αποθηκευμένη σε ιόντα βαναδίου.
Η IBM πιστεύει ότι η νέα αυτή προσέγγιση θα είναι έτοιμη για εμπορική εφαρμογή σε περίπου μια δεκαετία.
Απώτερος στόχος είναι η ανάπτυξη ενός υπερυπολογιστή ισχύος 1 petaflops (15 τετράκις εκατομμύρια πράξεις ανά δευτερόλεπτο) σε μέγεθος επιτραπέζιου υπολογιστή.
Σήμερα ένα τέτοιο σύστημα καταλαμβάνει χώρο όσο μισό γήπεδο ποδοσφαίρου και καταναλώνει δεκάδες χιλιάδες watt ηλεκτρικής ενέργειας.
Όπως επισήμαναν οι ερευνητές, ο υπερυπολογιστής Watson της IBM, ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που ανακηρύχθηκε πρωταθλητής στο τηλεπαιχνίδι γνώσεων Jeopardy!, καταναλώνει 85.000 watt. Συγκριτικά, ο εγκέφαλος των ανθρώπινων αντιπάλων του τους οποίους νίκησε μετά βίας καταναλώνει μόλις 20 watt.
«Όπως οι υπολογιστές μάς βοηθούν να κατανοήσουμε τον εγκέφαλο, έτσι και η κατανόηση του εγκεφάλου θα μας βοηθήσει να αναπτύξουμε καλύτερους υπολογιστές» σχολίασε ο Ματίας Κάιζερσβερτ, διευθυντής της IBM Research στη Ζυρίχη.

Νεαρός ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε το παλάτι της Κίρκης

Ένας νεαρός ερασιτέχνης ερευνητής δηλώνει ότι έχει εντοπίσει το παλάτι της Κίρκης σε βράχο της Πρέβεζας

Το παλάτι της Κίρκης ισχυρίζεται ότι έχει ανακαλύψει ο 22χρονος Τζίμας Πτολεμαίος από την Λούτσα της Πρέβεζας.
Ο κ. Τζίμας, όπως αναφέρει το pamepreveza.gr, ο οποίος ξεκίνησε την έρευνά του σε ηλικία 18 ετών, σήμερα, είναι πλέον σίγουρος ότι έχει βρει το παλάτι της Κίρκης, εκεί απ όπου ξεκίνησε ο Οδυσσέας για το νεκρομαντείο.
Σε συνέντευξή του μάλιστα στο τοπικό δίκτυο εξηγεί που βασίζεται η ανακάλυψή του, ενώ κάνει έκκληση σε κάθε αρμόδια υπηρεσία έτσι ώστε να διασφαλιστεί η περιοχή από συλήσεις, που με στοιχεία που καταθέτει ήδη έχουν αρχίσει.
 
pamepreveza.gr

32 χάρτες που εξηγούν τον κόσμο

Οι παρακάτω χάρτες με την απεικόνιση σημαντικών δεδομένων, μας επιτρέπουν να κατανοήσουμε καλύτερα τον κόσμο.
Πατώντας πάνω στις εικόνες μπορείτε να τις δείτε σε μεγέθυνση.


- - - - - - - - - -
honor-killings-1
φόνοι για λόγους τιμής στον μουσουλμανικό κόσμο
- - - - - - - - - -
Ποσοστό που ο μουσουλμανικός κόσμος πιστεύει, ότι οι θρησκευτικές συγκρούσεις είναι πρόβλημα στη χώρα τους
Ποσοστό που ο μουσουλμανικός κόσμος πιστεύει, ότι οι θρησκευτικές συγκρούσεις είναι πρόβλημα στη χώρα τους
- - - - - - - - - -
Ποσοστό στον μουσουλμανικό κόσμο που  πιστεύει στη δημοκρατία
Ποσοστό στον μουσουλμανικό κόσμο που πιστεύει στη δημοκρατία
- - - - - - - - - -
Qd2wi
Νομικά συστήματα του κόσμου
- - - - - - - - - -
map-eurobarometer-good-minus-bad
Τι πιστεύουν οι Ευρωπαίοι για την Ευρωπαϊκή Ένωση
- - - - - - - - - -
9873C2E2-67C6-4ECD-BAAA-2147433219AA_mw1024_n_s
Εύρος πυραύλων της Βόρειας Κορέας
- - - - - - - - - -
royals-1
Γνωρίστε τις 26 μοναρχίες του κόσμου
- - - - - - - - - -
atheism-map
Πού ζουν οι άθεοι
- - - - - - - - - -
Revised-Map-Of-Geopolitical-Anomalies-1
χάρτης με γεωπολιτικές ανωμαλίες
- - - - - - - - - -
child-poverty-rates
Η παιδική φτώχεια στον αναπτυγμένο κόσμο
- - - - - - - - - -
gallup-economic-confidence-index
Τι σκέφτονται οι κάτοικοι για τις οικονομίες των χωρών τους
- - - - - - - - - -

Περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους της γης ζουν μέσα σε αυτόν τον κύκλο
- - - - - - - - - -
n3LCXYT
Ένας πολιτικός χάρτης του κόσμου, γύρω στο 200 μ.Χ.
- - - - - - - - - -
hHnrN
Ο κόσμος, όπως φαίνεται από το διάστημα, σ ένα time-lapse 12-μηνών
- - - - - - - - - -
 
mothers-index
Οι καλύτερες και οι χειρότερες χώρες για να είσαι μητέρα
- - - - - - - - - -
what-map
η παγκόσμια αποδόση των καλλιεργειών είναι στάσιμη
- - - - - - - - - -
gini-map-twotonefull-pos
Πώς συγκρίνονται οι ΗΠΑ με τον υπόλοιπο κόσμο στην οικονομική ανισότητα
- - - - - - - - - -
gini-map-large
Οικονομική ανισότητα σε όλο τον κόσμο
- - - - - - - - - -
smoking-map-2
Που καπνίζουν περισσότερο (και λιγότερο) σε τσιγάρα ανά άτομο
- - - - - - - - - -
lgbt-tolerance-map2
Που είναι περισσότερο ή λιγότερο οι άνθρωποι ανεκτικοί στην ομοφυλοφιλία
- - - - - - - - - -
gay-marriage
Τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων σε όλο τον κόσμο
- - - - - - - - - -
china-vs-usa
σύγκριση της παγκόσμιας δημοτικότητας των ΗΠΑ και της Κίνας
- - - - - - - - - -
map-opinion-of-us
Ποιοι συμπαθούν και ποιοι μισούν την Αμερική
- - - - - - - - - -
love-map
Που οι άνθρωποι αισθάνονται περισσότερο ή λιγότερο αγαπημένοι
- - - - - - - - - -
diverity-map-harvard2
Περισσότερη ή λιγότερη εθνοτική πολυμορφία στις χώρες του κόσμου
- - - - - - - - - -
racial-tolerance-map-hk-fix
Που οι άνθρωποι είναι ρατσιστές ή πιο ανεκτικοί
- - - - - - - - - -
emotional-map2
Οι χώρες που οι άνθρωποι είναι περισσότερο ή λιγότερο συναισθηματικοί
- - - - - - - - - -
world-map-all-religions-1
Παγκόσμιος χάρτης των μεγάλων θρησκειών
- - - - - - - - - -
where-to-be-born-map3
Τα καλύτερα και χειρότερα μέρη για να γεννηθεί κανείς
- - - - - - - - - -
WritingSystemsoftheWorld4-1
Τα μεγαλύτερα συστήματα γραφής στον κόσμο
- - - - - - - - - -
openness4
Που οι άνθρωποι είναι περισσότερο ή λιγότερο φιλόξενοι στους αλλοδαπούς
- - - - - - - - - -
tumblr_m0c00siJjy1qbgdqxo1_1280
Χάρτης του Ευρωπαίων ιεραποστόλων για την Αφρική, γύρω στο 1908
- - - - - - - - - -

Πόσο κόστισε η εκστρατεία του Μ. Αλεξάνδρου για να κατακτήσει τον κόσμο

Πόσο κόστισε στον Μέγα Αλέξανδρο η κατάκτηση του κόσμου. Μπορεί να έγινε παγκοσμίως γνωστός με την ιδιότητα του ικανού στρατηλάτη, αλλά ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν εξίσου δεινός οικονομολόγος, με... μάστερ στα οικονομικά του πολέμου, τα οποία δεν προσφέρονταν για αδύναμους «λύτες».
Πώς πληρώνονταν οι στρατιώτες και οι εξοπλισμοί του Μεγάλου Αλεξάνδρου; Πόσα βραχυπρόθεσμα δάνεια συνήψε για τις ανάγκες του πολέμου και γιατί απαγόρευσε στις γυναίκες της Εφέσου να φορούν κοσμήματα; Τι δώρο πρόσφερε στους καλεσμένους στον γάμο του και ποια ήταν η τύχη της τεράστιας αποθήκης αρωμάτων της Γάζας;
Απαντήσεις σε αυτά και πολλά ακόμη ερωτήματα θα δώσει ο Εφέτης Διοικητικής Δικαιοσύνης Δημήτριος Κωστόπουλος, στο πλαίσιο διάλεξης, με τίτλο «Τα οικονομικά του Μεγάλου Αλεξάνδρου», που διοργανώνει απόψε το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο.
Ο μαθητής του Αριστοτέλη επέδειξε εξαιρετική διαχειριστική ικανότητα, παρότι οι οικονομικοί προϋπολογισμοί των μαχών περιλάμβαναν σε γενικές γραμμές όσα εμπεριέχουν κι εκείνοι των κρατών (και συναρτούνταν άμεσα με αυτούς): μισθολόγια, υγεία και πρόνοια, κατασκευαστικά προγράμματα, προμήθειες, μεταφορές, μεταρρυθμίσεις φορολογικού συστήματος, έμμεσους φόρους και δωρεές, ακόμη και δημοσιονομικά σκάνδαλα.
Ο κ. Κωστόπουλος έδωσε στο ΑΜΠΕ «πρόγευση» των κυριότερων σημείων της ομιλίας.
Στρατιωτικό μισθολόγιο πολλών ταχυτήτων
Μέχρι το 331 π.Χ., οι κυριότερες δαπάνες του Αλέξανδρου αφορούσαν -μεταξύ άλλων- τα εξής: μισθοδοσία στρατού, συντήρηση εξοπλισμού-πολιορκητικών μηχανών, δημιουργία στόλου, επισιτισμό, μεταφορές και υγειονομική περίθαλψη. Η σημαντικότερη άμεση πολεμική δαπάνη ήταν η μισθοδοσία, το ύψος της οποίας οριζόταν με στρατιωτικό μισθολόγιο: ο στρατός αποτελείτο καταρχήν από Μακεδόνες, οι οποίοι υπηρετούσαν υπέρ πατρίδος, από συμμάχους των ελληνικών πόλεων (εταίρους) και επαγγελματίες μισθοφόρους.
Αν και οι πληροφορίες των ιστορικών πηγών δεν συμφωνούν στο ύψος του μισθού, οι κατά προσέγγιση υπολογισμοί καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι, στην αρχή της εκστρατείας, το ύψος του μισθού του απλού στρατιώτη ανερχόταν (μέσο όρο) σε 1-2 δραχμές ημερησίως.
«Οι δεκαδάρχες ή δεκανείς ελάμβαναν μηνιαίο μισθό 40 δραχμών. Ο μισθός του διμοιρίτη ήταν διπλάσιος και εκείνος των ιππέων διπλάσιος των πεζών. Κατά τον Διόδωρο οι ιππείς λάμβαναν 300 δραχμές μηνιαίως και οι Μακεδόνες φαλαγγίτες 100 δραχμές, ενώ για τους επαγγελματίες μισθοφόρους υπήρχαν και επιπλέον οικονομικά κίνητρα» σημειώνει ο κ.Κωστόπουλος.
Ετήσια δαπάνη μισθοδοσίας 4000-7000 τάλαντων
Τα συνολικά μεγέθη ήταν δυσθεώρητα: αρκεί ν' αναλογισθεί κάποιος ότι το 334 π.Χ. πέρασε το Ελλήσποντο στρατιωτική δύναμη άνω των 35.000 ανδρών, στην οποία πρέπει να προστεθούν 10.000 άνδρες του Παρμενίωνα (που προηγήθηκαν το 336 π.Χ) κι ο στρατός που διατήρησε ο Αλέξανδρος στη Μακεδονία (12.000). Η ετήσια μισθολογική δαπάνη υπολογίζεται ότι ανήλθε σε 4.000-5.000 τάλαντα στο πρώτο έτος της εκστρατείας.
Τα επόμενα έτη δε, αυξήθηκε περαιτέρω, σε περίπου 7000 τάλαντα -χωρίς να συνυπολογίζεται ο στόλος- επειδή ο Αλέξανδρος ενίσχυσε τον στρατό του με μισθοφόρους από τις ελληνικές πόλεις της Μικράς Ασίας, ενώ έπρεπε να εγκαθιστά φρουρές σε περιοχές που κατελάμβανε.
Μετά την κατάληψη Σούσων και Περσέπολης και την απόκτηση του Θησαυρού του Δαρείου, οι δαπάνες για μισθοδοσία του στρατού εκτινάχθηκαν: για την εκστρατεία στην Ινδική ο Αλέξανδρος οργάνωσε στρατό 140.000 ανδρών, ενώ κατασκεύασε στόλο τουλάχιστον 150 πλοίων, που έφεραν 3000-5000 άνδρες.
Μηχανικοί, γεφυροποιοί και κατασκευαστές κλινών
Πέραν της μισθοδοσίας, μεγάλες ήταν οι δαπάνες συντήρησης και ανανέωσης πολεμικού υλικού. Ο στρατός του Αλέξανδρου ήταν για την εποχή του μια τεχνολογικά προηγμένη πολεμική μηχανή. Τον στρατό ακολουθούσαν μηχανικοί, οι οποίοι κατασκεύαζαν και συντηρούσαν διάφορες πολεμικές μηχανές και το προσωπικό του πολιορκητικού όρχου, που χειρίζονταν τους «πετροβόλους», τους «ξυλοσυνθέτους πύργους» ή «προβόλους», τις γνωστές «ελεπόλεις», τους κριούς, τις χελώνες και τα κάτοπτρα. Επίσης, δίπλα στον στρατό πορεύονταν άλλοι τεχνικοί, όπως γεφυροποιοί και κατασκευαστές σκηνών και κλινών.
Μεγάλες δαπάνες απαιτούσε και ο εφοδιασμός, επισιτισμός και μεταφορά, όχι μόνον του στρατού αλλά και των γυναικόπαιδων των οικογενειών των στρατιωτών, προς εξυπηρέτηση των οποίων λειτουργούσε οργανωμένο σώμα μεταφορών και εφοδιασμού.
100 τάλαντα μόνο για φάρμακα, αλλά και πρόνοια για τα παιδιά των πεσόντων
Συστηματικά οργανωμένη -και για αυτό δαπανηρή- ήταν και η υγειονομική υπηρεσία του Αλέξανδρου, που περιλάμβανε γιατρούς, βοτανολόγους, φαρμακοποιούς και νοσοκόμους, οι οποίοι ακολουθούσαν την εκστρατεία. Ο Διόδωρος αναφέρει ότι για την εκστρατεία στην Ινδική ο Αλέξανδρος διέθεσε για φάρμακα 100 τάλαντα.
Επίσης, ο Αλέξανδρος δαπανούσε σημαντικά ποσά για αποζημιώσεις στους γονείς και τις οικογένειες των πεσόντων, στις οποίες χορηγούσε βασιλικά κτήματα και φορολογικές απαλλαγές, ενώ ο Ιουστίνος αναφέρει ότι στα ορφανά των πεσόντων συνέχιζε να χορηγεί το μισθό του πατέρα..
«Κατευναστές» ή «στρωματοφύλακες»
Ο πόλεμος δεν απαιτούσε, όμως, μόνο μισθούς, εξοπλισμό και ανεφοδιασμό, ούτε μόνο αποζημιώσεις. Απαιτούσε, κατά τον Αλέξανδρο, γιορτές και πανηγύρεις για την τόνωση του ηθικού του στρατού -και για αυτές, οι δαπάνες ήταν μεγάλες.
Επίσης, οι πολεμικοί προϋπολογισμοί κάλυπταν δαπάνες για μάγειρες, τραπεζοκόμους και σιτοποιούς, ακόμη και για άγνωστες σήμερα ιδιότητες, όπως οι ...στρωματοφύλακες ή κατευναστές, οι οποίοι φύλαγαν τον Αλέξανδρο και τους στρατηγούς κατά τον ύπνο.
Εξακόσια τάλαντα ετησίως για βασιλικά γεύματα και χορηγίες για παλιννοστούντες
Δαπανηρότατα ήταν τα βασιλικά γεύματα, για τα οποία ο Πλούταρχος αναφέρει ότι ο Αλέξανδρος δαπανούσε 600 τάλαντα ετησίως. Επίσης, ιδιαίτερα γενναιόδωρος ήταν ο Αλέξανδρος στις αμοιβές όσων διακρίνονταν ιδιαιτέρως στις μάχες και τις πολιορκίες: κατά τον Διόδωρο, μετά τις νίκες της Ισσού και των Γαυγαμήλων έγιναν δωρεές 3.000 ταλάντων, ενώ για την άλωση των Εκβατάνων, εκτός από τα κοσμήματα διανεμήθηκαν 13.000 τάλαντα.
Μεγάλες ήταν ακόμη οι χορηγίες προς τους παλιννοστούντες. Κατά τον Αρριανό, στους Έλληνες συμμάχους που θέλησαν να παλιννοστήσουν επιχορηγήθηκαν με 2000 τάλαντα για μισθούς/έξοδα επιστροφής, ενώ όσοι έστερξαν να παραμείνουν έλαβαν τρία τάλαντα έκαστος.
Εξίσου γενναιόδωρος ήταν ο Αλέξανδρος στους παλαίμαχους. Κατά τον Αρριανό, στους Μακεδόνες που λόγω γήρατος ή πάθησης γίνονταν ανίκανοι για πόλεμο, χορηγείτο εκτός από τους μισθούς και ένα τάλαντο, καθώς και τα έξοδα της παλιννόστησης.
Βραχυπρόθεσμα δάνεια για την κάλυψη των αναγκών του πολέμου
Από πού προέρχονταν όμως τα έσοδα για την κάλυψη όλων αυτών των αναγκών; Κατά την έναρξη της εκστρατείας, κυρίως από τον βασιλικό θησαυρό του Φιλίππου, ενώ σημαντική πηγή εσόδων ήταν τα μεταλλεία της Μακεδονίας, που παρείχαν χρυσό και άργυρο για την κοπή νομισμάτων. Επιπρόσθετα, τα τελωνεία παρείχαν έσοδα από τους δασμούς, στους οποίους προσθέτονταν οι φόροι από τις βασιλικές γαίες.
Σημαντικότερη, όμως, πηγή εσόδων ήταν ο δανεισμός. Κατά τον Πλούταρχο, στα πρώτα έτη της εκστρατείας ο Αλέξανδρος δανείσθηκε βραχυπρόθεσμα 1.460 τάλαντα.
Η δαπάνη των επαγγελματιών μισθοφόρων βάρυνε αποκλειστικά τον βασιλικό θησαυρό, ενώ η δαπάνη του στρατού των Μακεδόνων καλύπτονταν εν μέρει από χορηγίες των ευγενών, τις λεγόμενες λειτουργίες, και εν μέρει από το βασιλικό θησαυρό.
Σε ό,τι αφορά τις δαπάνες του στόλου, ο Αλέξανδρος τις αντιμετώπισε με το θεσμό της τριηραρχίας, κατά τον οποίο ορισμένες πόλεις αναλάμβαναν να συνεισφέρουν ένα αριθμό τριήρεων με τη δαπάνη για το πλήρωμα.
Γιατί οι μικρασιατικές πόλεις κηρύχθηκαν «ασύδοτες»
Σε ότι αφορά την φορολογία, ο Αλέξανδρος δεν επέβαλε φόρους σε βάρος των ελληνικών πόλεων της Μικράς Ασίας, τις οποίες κήρυξε «ασυδότους», επειδή η εκστρατεία του είχε ως σκοπό να τις απαλλάξει από τον φόρο υποτέλειας στον Δαρείο.
Η λεγόμενη "αγγαρεία" και γιατί οι γυναίκες της Εφέσου δεν φορούσαν κοσμήματα Στις πόλεις που έδειξαν εχθρική στάση στον Αλέξανδρο και φιλική προς τον Δαρείο ο Αλέξανδρος επέβαλε μονομερώς έκτακτη εισφορά, τη λεγόμενη ζημία, δηλαδή ένα είδος προστίμου, το οποίο ήταν είτε χρηματικό είτε εις είδος, η λεγόμενη αγγαρεία.
Ιδιαίτερη περίπτωση αποτελεί ο φόρος σε βάρος των Εφεσίων, οι οποίοι αντιστάθηκαν σθεναρά στον Αλέξανδρο. Για την πληρωμή του φόρου απαγορεύθηκε στις γυναίκες της Εφέσου να φορούν κοσμήματα. Το προϊόν, όμως, αυτού του φόρου δεν το καρπώθηκε ο Αλέξανδρος, αλλά διατέθηκε για την ανέγερση ναού της Αρτέμιδος στην Έφεσο.
Αύξηση παρουσίασαν τα έσοδα του Αλεξάνδρου από τους λεγόμενους φόρους επί της συνοικίας, ενώ αυξήθηκαν τα έσοδα από τα νέα μεταλλεία και τελωνεία των χωρών που κυριεύθηκαν.
Πώς η τεράστια αποθήκη αρωμάτων της Γάζας ευαρέστησε στους Μακεδόνες ευγενείς
Έσοδα προέκυπταν και από την αργυρολογία και την λαφυραγωγωγία, που επιτρέπονταν από το ισχύον δίκαιο του πολέμου, δηλαδή την κάρπωση παντός είδους τιμαλφών, σκευών, ειδών πολυτελείας κτλ.
Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση της πόλης της Γάζας, που ήταν γνωστή ως τεράστια αποθήκη αρωμάτων, τα οποία αργυρολογήθηκαν μετά την άλωσή της. Τα έσοδα αυτά ο Αλέξανδρος τα διένειμε στους Μακεδόνες ευγενείς, όπως δε αναφέρει ο Πλούταρχος, όταν ο Περδίκας του επισήμανε ότι δεν κράτησε τίποτα για τον εαυτό του, ο Αλέξανδρος απάντησε «εγώ κρατώ την ελπίδα».
Οι αμύθητοι θησαυροί των μητροπολιτικών θησαυροφυλακίων του Δαρείου
Σύμφωνα με τον κ.Κωστόπουλο και παρά τα παραπάνω, μέχρι το 333 π.χ. ο Αλέξανδρος αντιμετώπιζε οικονομική στενότητα. Αργότερα, όμως και ιδίως μετά τη μάχη των Γαυγαμήλων, η κατάσταση άλλαξε άρδην: παραδόθηκαν στον Αλέξανδρο οι αμύθητοι θησαυροί των μητροπολιτικών θησαυροφυλακίων του Δαρείου σε Σούσα και Περσέπολη.
Μετά την κατάλυση του περσικού κράτους, τα γενικά χαρακτηριστικά της φορολογίας άλλαξαν επίσης: αυξήθηκε ο αριθμός των φορολογουμένων καθόσον υποβλήθηκαν σε φόρο οι Πέρσες, οι οποίοι προηγουμένως απαλλάσσονταν ως κυρίαρχοι, ενώ το ίδιο συνέβη και στις νέες πόλεις που κτίσθηκαν από τον Αλέξανδρο. Ο ελληνικές πόλεις της Μ.Ασίας διατήρησαν πάντως την ασυδοσία.
Αυξήθηκε επίσης η φορολογία, ιδίως η έμμεση, διότι αναπτύχθηκε η οικονομική δραστηριότητα και το εμπόριο με την αύξηση του νομίσματος και τη διανομή των περσικών θησαυρών, ενώ τα νέα έργα και οι νέες πόλεις προσήλκυσαν νέους πληθυσμούς.
"Συγχώνευση" φορολογικών και δημοσιονομικών υπηρεσιών
Ο Αλέξανδρος προέβη σε εκτεταμένη διοικητική μεταρρύθμιση για την οργάνωση της αχανούς αυτοκρατορίας, η οποία περιλάμβανε και μεταρρύθμιση των φορολογικών και δημοσιονομικών υπηρεσιών:
Δημιούργησε τέσσερις δημοσιονομικές περιφέρειες, η πρώτη της Αιγύπτου, Λιβύης και Αραβίας, η δεύτερη της εντεύθεν του Ταύρου Μικρασίας, η τρίτη της Φοινίκης, Συρίας και Κιλικίας και η τέταρτη της Βαβυλώνας, Σούσων, Περσίας και Μηδίας. Οι νέες αυτές υπηρεσίες επανδρώθηκαν με πλήθος υπαλλήλων.
Ο "επί των χρημάτων" και τα δημοσιονομικά σκάνδαλα...
Παράλληλα, ο Αλέξανδρος όρισε Προϊστάμενο των Αρμοστών, ως οιονεί Υπουργό Οικονομικών με αρμοδιότητα για όλο το κράτος, φέροντα τον ...εύγλωττο τίτλο «ο επί των χρημάτων».
Πάντως, ούτε τότε έλειψαν τα δημοσιονομικά σκάνδαλα, όπως αυτό του Άρπαλου, στον οποίο είχε απονεμηθεί ο τίτλος του «επί των χρημάτων». Αυτός, επωφελούμενος της απουσίας του Αλεξάνδρου στην εκστρατεία της Ινδικής, καταχράστηκε μεγάλα ποσά και για να αποφύγει την τιμωρία κατέφυγε στην Αθήνα.
Ποιοι φόροι επιβάλλονταν
Οι φόροι που επιβάλλονταν ήταν, καταρχήν, οι άμεσοι επί των ατόμων (πχ, κεφαλικός φόρος και φόρος επιτηδεύματος στους επαγγελματίες, που διακρίνονταν σε επικεφάλαιον και χειρωνάξιον). Επίσης, ήταν οι έμμεσοι φόροι επί της κατανάλωσης, οι οποίοι διαφοροποιούνταν ανά σατραπεία, καθώς και οι δασμοί των τελωνείων, οι οποίοι αυξήθηκαν σημαντικά.
Περαιτέρω, στα ταμεία έμπαιναν τα έσοδα από την ποικιλόμορφη ιδιωτική περιουσία του κράτους, οι έγγειοι πρόσοδοι επί των γαιών, η λεγόμενη δεκάτη, δηλαδή το 10% επί της γεωργικής παραγωγής και ο φόρος των ζώων.
Πέραν των θησαυρών του Δαρείου, θεωρείται ότι από τις 18 σατραπείες εισέρρεαν στο βασιλικό ταμείο 9.000-30.000 τάλαντα ετησίως, ενώ σε αυτά πρέπει να προστεθούν τα έσοδα σε είδος και τα έσοδα από τα μεταλλεία. Μετά την κατάκτηση της Ινδικής προστέθηκαν και οι φόροι αυτής.
Δαπάνες ανοικοδόμησης πόλεων, συγκοινωνιακά και αρδευτικά έργα
Την περίοδο αυτή άλλαξε και η μορφή των δαπανών, με το κέντρο βάρους να τοποθετείται πλέον σε εκείνες που αφορούσαν τα δημόσια έργα και την ανοικοδόμηση νέων πόλεων. Ο Αλέξανδρος κατασκεύασε πολλούς και μεγάλους ναούς, τόσο για ελληνικές όσο και για ασιατικές θεότητες, ενώ κατασκεύασε πολλά παραγωγικά έργα, όπως συγκοινωνιακά στις Κλαζομενές και τις Ερυθρές, αρδευτικά στον Ευφράτη, αποξηραντικά στην Κωπαϊδα.
Υπολογίζεται ότι οι πόλεις που ίδρυσε ανέρχονταν σε 70, τις οποίες, εκτός από την περιτοίχιση και την πολεοδομία, κόσμησε με δημόσια κτίρια, διαδίδοντας την ελληνική αρχιτεκτονική και τις ελληνικές τέχνες στην ανατολή.
Τι δώρο έλαβαν οι προσκεκλημένοι στον γάμο του Μεγαλέξανδρου;
Σημαντική θέση κατείχαν και οι δαπάνες της βασιλικής αυλής, οι οποίες πλέον των βασιλικών ακολούθων και του προσωπικού, περιελάμβαναν και τα έξοδα για τα συμπόσια και τις γιορτές που ήταν πολύ υψηλά, αφού ο Αλέξανδρος ακολούθησε τη χλιδή των Περσών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται, κατά τη μεγάλη τελετή των 9.000 περσομακεδονικών γάμων το 323 π.Χ., στην οποία ο ίδιος παντρεύτηκε την κόρη του Δαρείου, Στάτειρα, κάθε προσκεκλημένος έλαβε δώρο μια χρυσή φιάλη και είδε πληρωμένα τα χρέη του από τον Αλέξανδρο!

Η δίκη των τεσσάρων εξωρκιστών στη Γαλλία - Την σταύρωσαν για επτά ημέρες και την βασάνισαν


Βρυξέλλες Πορφύρης Δ./Σταφυλά Π.
Μια ασυνήθιστη δίκη ξεκίνησε στην Γαλλία: 4 άτομα από τις Αντίλλες δικάζονται από τη Δευτέρα σε μια διαδικασία που θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή γιατί κατακράτησαν για μια εβδομάδα μια 19χρονη που την θεωρούσαν δαιμονισμένη.Το θύμα υποβλήθηκε επίσης σε κακοποίηση με φόντο το «θρησκευτικό» πλαίσιο.
Η δίκη των 4 υπόπτων ότι κατακράτησαν και βασάνισαν μια νέα γυναίκα για να την εξορκίσουν άρχισε χθες στο κακουργοδικείο της Essonne.Οι 4 κατηγορούμενοι που ανήκουν σ΄ένα προτεσταντικό ευαγγελικό κίνημα κατηγορούνται για «απαγωγή και κατακράτηση,βασανισμό ή βαρβαρότητα».Αντιμετωπίζουν την ποινή της ισόβιας κάθειρξης.
Η Antoinette που ήταν 19 χρονών την εποχή που υποβλήθηκε σ΄αυτήν την απερίγραπτη δοκιμασία βρέθηκε μετά την εβδομάδα-κολαστήριο σ΄ένα διαμέρισμα της πανεπιστημιούπολης της Grande Borne, στο Grigny(προάστιο στο Νότο του Παρισιού) Essonne.Ο πατέρας της που είχε χάσει τα ίχνη της όταν την ξαναβρήκε ειδοποίησε σε κατάσταση συναγερμού την αστυνομία.
Σύμφωνα με τους αστυνομικούς που εισέβαλαν στο διαμέρισμα η κοπέλα ήταν καθηλωμένη για 7 ημέρες σε στάση σταυρού σ΄ένα στρώμα στο έδαφος χωρίς τροφή και νερό.Για να την διατηρούν στη ζωή oι δήμιοί της χορηγούσαν ελάχιστη ποσότητα ενός μίγματος από λάδι και νερό σύμφωνα με μαρτυρία του θύματος.Ήταν φανερά χτυπημένη και σημαδεμένη,έντονα αδυνατισμένη και σε κατάσταση σοκ.Παρουσίαζε ακραία απώλεια βάρους.
Ο Éric, φερόμενος ως εγκέφαλος αυτής της κακομεταχείρησης ήταν ο σύντροφός της εκείνη την περίοδο τον Μάιο του 2011.Ένα βράδυ θεωρώντας ότι αντιλήφθηκε συμπτώματα δαιμονοπληξίας στην Antoinette θέλησε να την «ελευθερώσει από τον διάβολο».Οι 4 ύποπτοι με καταγωγή από τις Antilles και το θύμα που καταγόταν από το Καμερούν ζούσαν σε πλήρη αυτάρκεια για πολλούς μήνες στο ίδιο διαμέρισμα που είχε μετατραπεί σε σάλα προσευχής.
Η δίκη άρχισε με την διερεύνηση της προσωπικότητας του 29χρονου Lionel που ήταν μέλος της Εκκλησίας των Αντβενιστών της 7ης ημέρας που στην Γαλλία αριθμεί 13000 μέλη.Πρόκειται για ευαγγελικό κίνημα. Οι κατηγορούμενοι που εμφανίζονταν ειλικρινών προθέσεων και μύστες των εξορκισμών διαβεβαίωναν ότι ο δαίμονας έπρεπε να εκδιωχθεί από το σώμα της κοπέλας αρνούμενοι κάθε μορφή βίας.
Ο ίλιγγος επήλθε κατά το τέλος της εβδομάδας. Στερημένη από τροφή για να μην δίνουν «δυνάμεις στον δαίμονα» βρέθηκε βασανισμένη από το τελετουργικό των εξορκισμών.
Οι κατηγορούμενοι είναι 3 άντρες και μια γυναίκα. Ο Éric Deron,προσήλθε πολύ κομψός με το μαύρο του κοστούμι.Γι αυτόν η ακροαματική διαδικασία ήταν μια ευκαιρία να θυμηθεί τη δράση του στην αδελφότητα αλλά και το γεγονός ότι αποκλείστηκε από την θρησκευτική κοινότητα γιατί οι πρακτικές που ασκούσε κρίθηκαν ασύμβατες με τις αρχές της.
«Είχα εκφράσει την δυσαρέσκειά μου απέναντι στη στάση προς τους πιστούς. Γινόμουν επικίνδυνος και ενοχλητικός.Ήμουν μια απειλή για τον πάστορα» ,δήλωσε ήρεμα.Διαφορετική εικόνα δίνουν γι αυτόν κάποιοι κοντινοί του:αυτή ενός φωτισμένου πνευματικού καθοδηγητή που θεωρεί εαυτόν ένα είδος προφήτη που επιτελεί μια θεία αποστολή.
Οι ειδικοί έχοντας εξετάσει την προσωπικότητα των κατηγορουμένων υποστήριξαν ότι οι τελευταίοι ήταν πεπεισμένοι ότι το θύμα τελούσε υπό την επήρεια της μαγείας και των βουντού της μητέρας της.Η ιδέα των εξορκισμών πάρθηκε όταν ένα βράδυ η Antoinette βάλθηκε να κραυγάζει ακατανόητες φράσεις και επιτέθηκε στο σύντροφό της για να τον χτυπήσει.
«Στο όνομα του Ιησού βγες από αυτό το σώμα!» ,επανέλαβε εκείνος πιστεύοντας ότι πρόκειται για δαιμονική εκδήλωση.Αφού η κοπέλα δύσκολα τέθηκε υπό έλεγχο τελικά δέχθηκε να υποβληθεί στους εξορκισμούς, διαβεβαίωσαν οι κατηγορούμενοι.Ισχυρίστηκαν ότι την έδεσαν σ΄ένα στρώμα για να την προστατεύσουν για να μην κάνει κακό στον εαυτό της.
Οι κατηγορούμενοι αρνούνται ότι άσκησαν κάθε μορφή βίας.Ερωτώμενοι για το πως προκλήθηκαν τα τραύματα που φέρει το θύμα απάντησαν στους επιθεωρητές ότι προέρχονται από την εξουσία του δαίμονα.
"Για αυτούς ήταν μια δαιμονισμένη,γι αυτό και κάλεσαν τον γιατρό.Καλούμε ένα γιατρό όταν κάποιος είναι άρρωστος ,όταν κάποιος είναι δαιμονισμένος κάνουμε εξορκισμό ", δήλωσε με αφοπλιστική φυσικότητα  συνήγορος υπεράσπισης (Jacques Bourdais).
Η Antoinette, περιγράφεται ως εύπιστο άτομο και πολύ θεοφοβούμενη.Γνώρισε τους μελλοντικούς της δήμιους τρία χρόνια νωρίτερα στην Εκκλησία των Αντβενιστών της 7ης ημέρας,προτεσταντικό ευαγγελικό κίνημα.Έκοψε τους δεσμούς με την οικογένειά της και σύχναζε σε συνεχόμενη βάση σ΄αυτήν την αδελφότητα ώσπου άρχισε να συζεί με τον Eric στο σπίτι της μητέρας του.
Λίγο καιρό μετά τα γεγονότα οι υπεύθυνοι αυτής της Ομολογίας εξέφρασαν την λύπη τους για τη στάση αυτών των ατόμων αναφέροντας ότι "αυτός ο τύπος του ντελιριώδη εξορκισμού " δεν αποτελεί μέρος της διδασκαλίας ή των πρακτικών των αντβενιστών.Οι 4 κατηγορούμενοι αλλά και το θύμα είχαν αποκλεισθεί από την Εκκλησία των Αντβενιστών στο Παρίσι το 2010 και είχαν σχηματίσει μια αποσχιστική ομάδα.( L΄express.fr 05/10/13)
Οι εξορκισμοί αυτού του είδους δεν είναι σπάνιοι στην Ευρώπη και κυρίως στη Γαλλία αναφέρει το RT (07/10/13).Τον τελευταίο μήνα κάποια μεσάνυχτα πάγωσε το αίμα των γειτόνων από τα ουρλιαχτά στην ήσυχη συνοικία του Limoux,στο Νότο της Γαλλίας.
Οι τοπικές αρχές όταν ειδοποιήθηκαν φαντάστηκαν ότι μια γυναίκα είχε δολοφονηθεί.Αλλά όταν οι αστυνομικοί  έφθασαν στον τόπο του συμβάντος ανακάλυψαν ότι ένα παράξενο τελετουργικό εξορκισμού διαδραματιζόταν σε μια ευαγγελική εκκλησία όπου ένας πάστορας επιχειρούσε ν΄απαλλάξει ένα μέλος της αδελφότητας από δαιμονοπληξία σύμφωνα με τα μίντια.
Τον περασμένο Μάρτιο ένα 8χρονο αγοράκι καταγωγής από το Καμερούν εγκαταλείφθηκε από τον πατέρα του και τη θεία του να πεθάνει στο πάρκινγκ στην Yvelines αφού είχε υποστεί εξορκισμό γιατί θεώρησαν ότι το το παιδί το κατείχαν " κακά πνεύματα ".
Η Εκκλησία των Αντβεντιστών επίσημα οργανώθηκε το 1860 στο Μichigan και αριθμεί 16,8 εκατομύρια.Το λατινικό adventus (ερχομός) μ΄αναφορά στην επάνοδο του Ιησού αλλά και το Sabbat ως 7η ημέρα,ημέρα αργίας αντί της Κυριακής αποτελούν τον αυτοπροσδιορισμό τους.Σε ιστολόγιό τους αναφέρουν ότι αποτελούν το πιο μεγάλο προτεσταντικό εκπαιδευτικό σύστημα παγκοσμίως με 100 πανεπιστήμια 1618 σχολεία δευτεροβάθμιας και 5666 δημοτικά.

Επιστήμονες βρήκαν τι πυροδοτεί τις εκρήξεις σουπερνόβα

Ο όρος υπερκαινοφανείς αστέρες ή σουπερνόβα (supernova) αναφέρεται σε διάφορους τύπους εκρήξεων που συμβαίνουν στο τέλος της ζωής των αστέρων κατά τις οποίες παράγουν εξαιρετικά φωτεινά αντικείμενα, αποτελούμενα από πλάσμα, (ιονισμένη ύλη) και των οποίων η αρχική φωτεινότητά τους στη συνέχεια αδυνατίζει μέχρι του σημείου της αφάνειας μέσα σε λίγους μήνες.
Ο θάνατος ενός άστρου είναι μία εντυπωσιακή εκρηκτική διαδικασία, γνωστή και ως «σουπερ νόβα», η οποία για χρόνια απασχολεί τους αστροφυσικούς παγκοσμίως.
Ωστόσο για πρώτη φορά οι ερευνητές κατάφεραν να προσδιορίσουν τι είναι αυτό που πυροδοτεί αυτές τις εκρήξεις.
Πρόκειται για τα λεγόμενα Μάγναστρα, αστέρες νετρονίων με ελλειψοειδές σχήμα εκ περιστροφής και πανίσχυρο μαγνητικό πεδίο που φτάνει μέχρι και 100 ΓιγαΤέσλα (το μαγνητικό πεδίο της Γης είναι μόλις 60 ΜικροΤέσλα)
Όπως ανακοίνωσαν οι αστρονόμοι από το Πανεπιστήμιο Queen του Μπέλφαστ, που έκαναν την έρευνα, οι εκρήξεις σουπερ νόβα πυροδοτούνται από αυτά τα μαγνάστρα.
Στα πλαίσια της έρευνας, οι επιστήμονες παρατηρούσαν δύο υπερ-φωτεινές σουπερνόβες - δύο από τα φωτεινότερα άστρα που εκρήγνυνται στο Σύμπαν, για περισσότερο από ένα χρόνο.
Σε αντίθεση με τις υπάρχουσες θεωρίες, οι οποίες υποστηρίζουν ότι η φωτεινότερη σουπερνόβα προκαλείται από σούπερ - ογκώδη αστέρια που εκρήγνυνται, τα νέα ευρήματα συνιστούν ότι η προέλευσή τους μπορεί να εξηγηθεί καλύτερα από έναν τύπο της έκρηξης μέσα στον πυρήνα του άστρου, την οποία δημιουργεί ένα μικρότερο αλλά εξαιρετικά πυκνό και ταχύτατα περιστρεφόμενο μάγναστρο.
Όπως εξηγεί ο Ματ Νίκολ, ερευνητής στο Queen και επικεφαλής της έρευνας: « Οι υπερκαινοφανείς αστέρες (σούπερνόβα) είναι αρκετά δισεκατομμύρια φορές πιο φωτεινοί από τον Ήλιο.
Είναι γνωστό εδώ και δεκαετίες ότι η θερμότητα και το φως από αυτές τις σουπερνόβα προέρχονται από τις εκρήξεις ραδιενεργών υλικών. Πρόσφατα όμως κάποιες πολύ ασυνήθιστες σουπερνόβα έχουν βρεθεί, οι οποίες είναι πολύ φωτεινές για να ταιριάζουν με την υπάρχουσα θεωρία.
Συγκεκριμένα, είναι αρκετά πιο φωτεινή από κάθε σούπερνόβα που έχει παρατηρηθεί τα τελευταία 50 χρόνια. Κάποιοι θεωρητικοί φυσικοί υποστηρίζουν ότι αυτά τα είδη των εκρήξεων προέρχονται από το θάνατο μεγάλων αστεριών στο σύμπαν, ωστόσο, τα δεδομένα μας δεν ταιριάζουν με αυτή τη θεωρία.
Σε μια έκρηξη σουπερνόβα , τα εξωτερικά στρώματα του άστρου εκτινάσσονται βίαια , ενώ ο πυρήνας του καταρρέει για να σχηματίσει ένα εξαιρετικά πυκνό άστρο νετρονίων.
Πιστεύουμε ότι , σε ένα μικρό αριθμό περιπτώσεων , το αστέρι νετρονίων έχει ένα πολύ ισχυρό μαγνητικό πεδίο , και γυρίζει απίστευτα γρήγορα, περίπου 300 φορές το δευτερόλεπτο και θα μπορούσε να μεταδώσει την ενέργεια του σε μία σουπερνόβα , μέσω του μαγνητισμού , γεγονός που την καθιστά πολύ πιο φωτεινή από ότι μία κανονική σούπερνόβα.»

Τι έβλεπε ο Φέλιξ ενώ έπεφτε από την άκρη του διαστήματος προς τη Γη [Βίντεο από το κράνος του]

Ένα συγκλονιστικό βίντεο που ουσιαστικά παρουσιάζει τι έβλεπε ο Φέλιξ Μπαουμγκάρτνερ ενώ έπεφτε από τα 40.000 μέτρα προς τη Γη δόθηκε στη δημοσιότητα ένα χρόνο μετά το άλμα του τολμηρού Αυστριακού.
Την πτώση  κατέγραψε η κάμερα που ήταν τοποθετημένη στο σκάφανδρο και οι εικόνες πραγματικά κόβουν την ανάσα: Η τεράστια απόσταση από τη Γη αλλά και η δραματική στιγμή που έζησε ο άλτης 25 δευτερόλεπτα μετά το άλμα στο κενό όταν άρχισε να περιδινίζεται επικίνδυνα και να χάνει τον έλεγχο.
Το βίντεο συνοδεύεται από ενδείξεις υψομέτρου, ταχύτητας, βαρυτικής δύναμης και κάποιων βιομετρικών στοιχείων. Ο αυστριακός άλτης έπεσε προς τη Γη με ταχύτητα που ξεπέρασε για κάποιο μικρό χρονικό διάστημα εκείνη του ήχου και έφθασε τα 1.357 χλμ/ώρα.
 iefimerida