Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ιός που μολύνει φύκη ίσως προσβάλλει και τον άνθρωπο

Πιθανώς να «πλήττει» τον εγκέφαλο προκαλώντας επιβράδυνση των γνωστικών λειτουργιών
Αυτός ο ιός φαίνεται ότι έκανε ένα γιγάντιο άλμα από το βασίλειο των φυτών στο βασίλειο των ζώων.
Ένας ιός που κανονικά προσβάλλει μονοκύτταρα φύκη του πλαγκτού δεν αποκλείεται να προσβάλλει και τον άνθρωπο και να προκαλεί επιβράδυνση των γνωστικών λειτουργιών, αναφέρουν ερευνητές του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς στη Βαλτιμόρη.
Ο ιός ATVC-1 είχε ανιχνευθεί πριν από μερικά χρόνια σε δείγματα εγκεφαλικού ιστού, χωρίς όμως να είναι σαφές αν προϋπήρχε ή αν πέρασε στα δείγματα κατά τη μελέτη τους στο εργαστήριο. Έκανε όμως και πάλι την εμφάνισή του σε μελέτη που κατέγραφε τα μικρόβια και τους ιούς στη στοματική κοιλότητα ψυχιατρικών ασθενών.
Ο ΑΤVC-1 των λιμνών και των ποταμών
Ο Ρόμπερτ Γιόλκεν, πρώτος συγγραφέας της νέας μελέτης στην επιθεώρηση PLoS ONE, διερευνούσε το ενδεχόμενο να παίζει ρόλο στις ψυχιατρικές παθήσεις η μικροχλωρίδα του στόματος. Ανακάλυψε στα δείγματα μια παράξενη αλληλουχία DNA, η οποία αποδείχτηκε τελικά ότι προέρχεται από τον ATVC-1, έναν ιό που μολύνει μονοκύτταρα φύκη σε λίμνες και ποτάμια.
Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε στη συνέχεια ότι ο ιός ήταν παρών στο 43% των 92 υγιών εθελοντών που εξετάστηκαν στο πλαίσιο έρευνας για τις γνωστικές λειτουργίες. Μάλιστα όσοι βρέθηκαν θετικοί στον ιό παρουσίασαν 10% χειρότερες επιδόσεις σε ένα τεστ οπτικής επεξεργασίας, στο οποίο έπρεπε για παράδειγμα να ενώσουν με μια γραμμή τους σωστούς αριθμούς. Έδειχναν επίσης να έχουν μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης.
Για να εξετάσουν το εάν ο ιός προκαλεί αυτή την επιβράδυνση της γνωσιακής λειτουργίας, ή αν απλώς προτιμά να μολύνει ανθρώπους που πάσχουν ήδη από αυτό το πρόβλημα, οι ερευνητές εξέτασαν τη δράση του ιού σε ποντίκια, τα οποία έλαβαν μια δόση από μολυσμένα ή μη μολυσμένα φύκη.
Μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης
Τα ποντίκια που μολύνθηκαν με τον ιό και ανέπτυξαν αντισώματα χρειάζονταν 10% περισσότερο χρόνο για να βρουν την έξοδο από έναν λαβύρινθο, και περνούσαν 20% περισσότερο χρόνο εξερευνώντας νέα αντικείμενα -ένδειξη ότι είχαν μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης.
Εξετάσεις στους εγκεφάλους των ποντικών αποκάλυψαν αλλαγές στην δραστηριότητα 1.300 γονιδίων στον ιππόκαμπο, μια περιοχή που σχετίζεται με τη μνήμη και τη μάθηση.
Σχολιάζοντας το θέμα στον δικτυακό τόπο της επιθεώρησης Science, ο δρ Γιόλκεν επισημαίνει ότι δεν είναι ακόμα 100% σίγουρος ότι ο ιός προσβάλλει τον άνθρωπο ή αν μολύνει τον ίδιο τον εγκέφαλο ή άλλους ιστούς.
Παραμένει εξάλλου άγνωστο αν ο ιός υπάρχει σε ανθρώπους έξω από την περιοχή της Βαλτιμόρης όπου πραγματοποιήθηκε η μελέτη.
Καθησυχαστικοί οι ειδικοί
Το θέμα κλήθηκε να σχολιάσει o Γιόραμ Φέλντον, νευροεπιστήμονας του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου της Ζυρίχης, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη. Χαιρέτισε τη μεθοδολογία και τα ευρήματα του δρος Γιόλκεν, επισήμανε όμως ότι η ενδεχόμενη επίδραση του ιού στον εγκέφαλο είναι μικρή.
«Αν με ρωτάτε εάν ανησυχώ για την ύπαρξη αυτού του ιού, θα σας απαντήσω πως δεν ανησυχώ» είπε.
Όμως, ακόμα και αν ο ATVC-1 δεν επηρεάζει την ανθρώπινη υγεία, το άλμα του από το βασίλειο των φυτών στο βασίλειο των ζώων θα εντυπωσίαζε τους βιολόγους, εφόσον βέβαια επιβεβαιωθεί.
Πηγή: Το Βήμα science

Ανακαλυφθηκε ιός 700 ετών στον Καναδά


Μπορεί να μοιάζει με ταινία επιστημονικής φαντασίας, είναι όμως πραγματικότητα. Μία ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, του Σαν Φρανσίσκο, ανακάλυψαν τον εξαφανισμένο ιό.
Ο 700 ετών ιός ανακαλύφθηκε στα  Βορειοδυτικά Εδάφη του Καναδά. Μετά από την απόψυξη κομματιού πάγου που περιείχε περιττώματα ταράνδου, στα οποία οι ερευνητές ανακάλυψαν το ιικό γονιδίωμα.
Μεταφέροντας το εύρημα στα εργαστήρια τους, κατάφεραν να αποσπάσουν το γενετικό υλικό του ιού και να κάνουν την ανασύστασή του.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στην Εθνική Ακαδημία Επιστήμης της Αμερικής. Το εύρημα θεωρείται πολύ σημαντικό καθώς αποδεικνύει ότι αρχαίοι ιοί μπορεί να έρθουν στην επιφάνεια μόλις λιώσουν οι πάγοι, λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Σε συνέντευξή του στο New Scientist, ο Jean-Michel Claverie από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Μασσαλίας, δήλωσε " Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν ότι μερικοί αρχαίοι ιοί μπορούν να μολύνουν ακόμη και σήμερα κάποια ζώα, φυτά ή και ανθρώπους ". Ενώ, άλλοι επιστήμονες υποστηρίζουν πως τέτοιου είδους ιοί δεν είναι επικίνδυνη για την ανθρώπινη υγεία.

Η Nasa έδωσε στη δημοσιότητα τα σχέδια της πρώτης βάσης που θέλει να εγκαταστήσει στον Κόκκινο Πλανήτη [Εικόνες]


Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα τα σχέδια αλλά και κάποιες εικόνες της πρώτης βάσης που θέλει να εγκαταστήσει στον Άρη για να ζήσουν εκεί τα μέλη των επανδρωμένων αποστολών στο Κόκκινο Πλανήτη.
Πρόκειται για ένα θόλο δύο επιπέδων με. Στο ένα επίπεδο θα υπάρχουν τα εργαστήρια, οι χώροι εργασίας, οι αποθήκες εξοπλισμού και τροφίμων, η κουζίνα, η τραπεζαρία, γυμναστήριο και το μπάνιο και στο άλλο επίπεδο τα υπνοδωμάτια. Η βάση είναι σχεδιασμένη για να κατοικούν εκεί έξι άτομα.
Το πρόγραμμα
Μάλιστα η NASA έχει στήσει μια τέτοια βάση στην πλαγιά ενός ηφαιστείου στη Χαβάη σε ένα περιβάλλον που προσομοιάζει αυτό του Άρη.
Το πρόγραμμα ονομάζεται HI-SEAS και σε αυτό προσομοιάζεται μια επανδρωμένη αποστολή στον Κόκκινο Πλανήτη. Στη βάση της Χαβάης εισέρχονται οι αστροναύτες της «αποστολής» και ακολουθούν ένα πρόγραμμα ίδιο με εκείνο που θα ακολουθήσουν και οι αστροναύτες στον Αρη.
Παραμένουν δηλαδή μέσα στη βάση το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ζώντας με περιορισμένες προμήθειες και τις λίγες φορές που βγαίνουν έξω από αυτή για να εκτελέσουν κάποια εργασία φορούν υποχρεωτικά τη διαστημική τους στολή. Το πρόγραμμα είναι σε συνεχή εξέλιξη με ένα πλήρωμα να παραμένει στη βάση για 3-4 μήνες και στη συνέχεια να αντικαθίσταται από κάποιο άλλο.
Η κάτοψη του πρώτου επιπέδου της βάσης.
Από αριστερά προς τα δεξιά με τη φορά του ρολογιού έχουμε το μπάνιο, τα εργαστήρια, την αποθήκη, την κουζίνα, την τραπεζαρία, τα γραφεία εργασίας και το γυμναστήριο
Η κάτοψη του δεύτερου επιπέδου με τα υπνοδωμάτια
Έτσι θα είναι η κουζίνα της βάσης στον Άρη
Αυτά θα είναι τα υπνοδωμάτια στα οποία θα κοιμούνται οι αστροναύτες. Αποτελούνται από ένα μικρό κρεβάτι, ένα σκαμπό και ένα κομοδίνο
Η βάση προσομοίωσης που έχει φτιάξει η NASA στη Χαβάη
Πηγή: Το Βήμα science

Νέο βίντεο από την καταστροφή του πυραυλικού φορέα Antares

Δείτε ένα νέο βίντεο αυτή τη φορά από τον αέρα της έκρηξης του πυραυλικού φορέα Antares της Orbital Sciences, ο οποίος εκτοξεύθηκε με πλήρης φορτίου με προορισμό τον διεθνή διαστημικό σταθμό πλην όμως εξεράγει λίγα δευτερόλεπτα μετά την αποκόλλησή του από την εξέδρα εκτόξευσης.

defencenet

Αμφίπολη: Βρέθηκε δάπεδο σφράγισης από πώρινους λίθους

Πώς συνεχίζονται οι εργασίες στον Τύμβο Καστά - Εντοπίστηκε, σε καλή κατάσταση, και το δεύτερο μαρμάρινο θυρόφυλλο
Νέα ανακοίνωση για την πορεία εργασιών σον Τύμβο Καστά εξέδωσε το μεσημέρι της Παρασκευής το υπουργείο Πολιτισμού.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι αρχαιολόγοι επί του παρόντος εργάζονται στον τέταρτο χώρο του μνημείου, όπου και αποκαλύφθηκε η θεμελίωση των πλαϊνών τοίχων.
Οι προγραμματισμένες ανασκαφικές και στερεωτικές εργασίες από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών στο λόφο Καστά Αμφίπολης συνεχίζονται ως εξής:
1. Προχωρεί η απομάκρυνση χωμάτων από τον τέταρτο χώρο και αποκαλύφθηκε η θεμελίωση των πλαϊνών τοίχων. Η έδραση των τοίχων γίνεται επί τεχνητής επίχωσης, από καλά συμπυκνωμένο αμμοχάλικο με άργιλο, πάχους περίπου 0, 40μ. Η επίχωση αυτή πατά πάνω στο φυσικό έδαφος του λόφου Καστά, το οποίο εμφανίζεται επιφανειακά ως εδαφοποιημένος κερματισμένος σχιστόλιθος.
2. Κατά την ανασκαφή διαπιστώθηκε η ύπαρξη δαπέδου σφράγισης από πώρινους λίθους. Σώζονται τα τμήματα του δαπέδου τα οποία βρίσκονται σε επαφή με τους πλαϊνούς τοίχους.
Στο δυτικό τμήμα του δαπέδου οι λίθοι παρουσιάζουν υποχώρηση και σημαντική στροφή προς το εσωτερικό του χώρου, ως αποτέλεσμα καθίζησης-ολίσθησης της υποκείμενης επίχωσης. Στο ανατολικό τμήμα οι λίθοι του δαπέδου βρίσκονται στην αρχική τους θέση.
Πραγματοποιείται η απομάκρυνση των δυτικών λίθων, ώστε να αποκαλυφθεί η κατάσταση θεμελίωσης του δυτικού πλαϊνού τοίχου και να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες αντιστήριξης και στερέωσης της θεμελίωσης.
3. Κατά την αποχωμάτωση του τέταρτου χώρου διαπιστώθηκε η ύπαρξη τεχνητού ορύγματος επί του φυσικού σχιστολιθικού εδάφους, επιφάνειας, 4Χ2,10μ., το οποίο είναι επιχωμένο με ιλυώδη άμμο (όπως αλλωστε και η υπόλοιπη επίχωση του μνημείου). Ήδη έχει προχωρήσει η ανασκαφή, σε βάθος περίπου 1,40μ. από την επιφάνεια του κατωφλίου και η επίχωση συνεχίζεται.
Κατά την απομάκρυνση της αμμώδους επίχωσης εντοπίστηκε το δεύτερο μαρμάρινο θυρόφυλλο σε καλή κατάσταση διατήρησης, πεσμένο μέσα στο όρυγμα, διαστάσεων, 2Χ0,90Χ0,15μ. και βάρους περίπου έναμισυ τόνο. Σήμερα επιχειρείται η απομάκρυνσή του από το σημείο εύρεσης.
4. Πριν από τη συνέχιση της απομάκρυνσης των χωμάτων του ορύγματος, θα γίνουν εργασίες εγκιβωτισμού και αντιστήριξης των κατακόρυφων παρειών του (αλλά και της επίχωσης κάτω από το θεμέλιο των πλαϊνών τοίχων), ώστε να διασφαλισθεί η ευστάθεια της θεμελίωσης των
πλαϊνών τοίχων.
5. Την Τετάρτη 29-10-2014 έγινε τοποθέτηση έξι αισθητήρων μέτρησης της παραμόρφωσης επί αντίστοιχων αντηρίδων του τέταρτου χώρου για να διαπιστώνεται στο εξής η ένταση των μεταλλικών στοιχείων αντιστήριξης, κατά την πρόοδο των ανασκαφικών εργασιών.
Επιπλέον για σήμερα έχει προγραμματιστεί η εγκατάσταση επιπλέον 10 αισθητήρων, αλλά και ρωγμομέτρων για την παρακολούθηση τυχόν εξέλιξης υφιστάμενων ρωγμών μεγάλου εύρους σε δομικά στοιχεία των εγκάρσιων διαφραγμάτων.
6. Συμπληρώθηκαν στοιχεία υποστύλωσης της θόλου στο δεύτερο και τον τρίτο χώρο.
7. Συνεχίζεται η αφαίρεση των χωμάτων από τα πρανή και πάνω, ανατολικά και ανάντη του μνημείου.
Πηγή: protothema.gr

Έσκασε το ...μυστικό για τον "επικίνδυνο' ιό !!!

testing of_vaccine_ebola
Καναδικές αρχές στέλνουν 800 έως 1.000 φιαλίδια πειραματικού εμβολίου κατά του ιού 'Εμπολα για δοκιμή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λωζάνης.
Η δοκιμή του εμβολίου σε ανθρώπους θα..
ξεκινήσει αύριο στην Ελβετία έχοντας λάβει το ''πράσινο φως'' από τις ελβετικές ρυθμιστικές αρχές.
Η δοκιμή, που υποστηρίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμός Υγείας, είναι η τελευταία μιας σειράς δοκιμών που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Μάλι, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ. Θα πραγματοποιηθεί σε 120 υγιείς εθελοντές.
Το εμβόλιο "ChAd-Ebola", αναπτύχθηκε από το US National Institute of Allergy and Infectious Diseases και τη φαρμακευτική GlaxoSmithKline.