Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Cal Orko: Το Τείχος των…δεινοσαύρωνΣε απόσταση 5 χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης Sucre στην Βολιβία βρίσκεται το Cal Orko, μία επιβλητική πλάκα ασβεστόλιθου μήκους 1,5 χιλιομέτρων (0,9 μίλια) και 100 μέτρων σε ύψος.
Σε αυτήν την απότομη «πρόσοψη» κλίση 72 μοίρες, οι επισκέπτες μπορούν να ταξιδέψουν στο χρόνο όταν οι δεινόσαυροι κατοικούσαν στη Γη πριν από περισσότερα από 68 εκατομμύρια χρόνια.
Στο Cal Orko οι επισκέπτες μπορούν να δουν 462 διαφορετικές διαδρομές δεινοσαύρων από τουλάχιστον 8 διαφορετικά είδη, με έναν συνολικά απίστευτο αριθμό 5.055 μοναδικών αποτυπωμάτων. Πώς είναι όμως, δυνατόν, χιλιάδες πατημασιές δεινοσαύρων να αποτυπώνονται σε έναν φαινομενικά κάθετο βράχο ύψους 100 μέτρων;
Μπορεί να φαίνεται απίστευτο, αλλά το Cal Orko βρίσκεται εξ ολοκλήρου μέσα σε ένα λατομείο ασβεστόλιθου που ανήκει στο FANCESA, την Εθνική Βιομηχανία Τσιμέντου της Βολιβίας.
Βρίσκεται στο σχηματισμό της «El Molino», ενώ το θέαμα των βαρέων μηχανημάτων εξόρυξης (θα μπορούσε να πει κανείς ότι τα μηχανήματα εξόρυξης αποτελούν του σημερινούς «γίγαντες της Γης») με φόντο τα αποτυπώματα-πατημασιές των δεινοσαύρων με χρονολογική προέλευση 68 εκατομμυρίων ετών (οι προϊστορικοί «γίγαντες της γης») δημιουργεί έναν πολύ ενδιαφέρον παραλληλισμό.
Λίγο πιο πάνω στο λόφο, βρίσκεται το Parque Cretácico. Το μουσείο δεινοσαύρων άνοιξε το 2006 και διαθέτει 24 ομοιώματα δεινοσαύρων σε πραγματική κλίματα, διάφορες εκθέσεις και μια εξέδρα 150 μέτρων που «βλέπει» προς το Cal Orko. Από το συγκεκριμένο σημείο μπορεί κανείς να αντιληφθεί το πραγματικό μέγεθος και την έκταση του Cal Orko.
Αυτό σημαίνει ότι οι Δεινόσαυροι μπορούσαν να σκαρφαλώνουν σε τοίχους ύψους 100 μέτρων;
Η απάντηση είναι αρνητική. Εξετάζουμε ένα φαινόμενο που διαμορφώθηκε σε μία συνολική χρονολογική περίοδο 68 εκατομμυρίων ετών. Τα αποτυπώματα σε αυτό το σημείο σχηματίσθηκαν κατά τη διάρκεια της Μααστριχτιανής περιόδου της Κρητιδικής Περιόδου κατά τη Μεσοζωική Εποχή.
Όπως εξηγεί ο Ian Belcher από το theguardian.com «οι μοναδικές κλιματολογικές διακυμάνσεις μετέτρεψαν την περιοχή σε ένα παλαιοντολογικό «εργαστήρι». Τα πόδια των δεινοσαύρων βυθίζονταν στην μαλακή ακτογραμμή υπό ένα ζεστό και υγρό κλίμα, αφήνοντας σημάδια που στερεοποιούνταν από μεταγενέστερες περιόδους ξηρασίας.
Ο υγρός καιρός «επανήλθε» βυθίζοντας ξανά τα αποτυπώματα κάτω από λάσπη και ιζήματα.  Το μοτίβο υγρού-ξηρού κλίματος επαναλήφθηκε επτά φορές, διατηρώντας τα πολλαπλά στρώματα των αποτυπωμάτων. Τελικά, η τεκτονική δραστηριότητα ώθησε το επίπεδο εδάφους έως μία φανταστική γωνία θέασης – λες και η φύση είχε αντιληφθεί από τότε τις «τουριστικές δυνατότητες» του σημείου.
Το Cal Orko αποτελεί μία από τις ελάχιστες τοποθεσίες στον κόσμο όπου μπορεί κάποιος να βρει συγκεντρωμένα αποτυπώματα από πολλά είδη δεινοσαύρων πού έζησαν κατά τη διάρκεια της Κρητιδικής περιόδου. Το εκπληκτικό μέγεθος, η γεωλογική σημασία, η βιοποικιλότητα και η κοινωνική συμπεριφορά που μπορούν να μελετηθούν στο Cal Orko το καθιστούν μία ιδιαίτερα ξεχωριστή τοποθεσία.

Οι πόλεις που θα μετακινούνται

Ισπανός φοιτητής αρχιτεκτονικής Μανουέλ Ντομίνγκες σχεδίασε μια πόλη που κυριολεκτικά περπατά! Η πόλη βρίσκεται πάνω σε πλατφόρμα η οποία πατάει πάνω σε ερπύστριες. Σύμφωνα με τον δημιουργό της η πόλη αυτή θα μετακινείται όπου οι κάτοικοι της επιθυμούν.
Φιλική στο περιβάλλον
Ο Ντομίνγκες ονόμασε την πόλη που σχεδίασε «Very Large Structure», πολύ μεγάλη κατασκευή σε ελεύθερη μετάφραση. Υποστηρίζει ότι η πόλη θα διαθέτει ό,τι περιμένει κάποιος από αυτή: κατοικίες, δρόμοι, πάρκα, σχολεία, πανεπιστήμια, καταστήματα, εστιατόρια, αθλητικές εγκαταστάσεις, νοσοκομεία, βιβλιοθήκες κ.λπ.
Η πόλη αυτή θα είναι «πράσινη» λειτουργώντας πλήρως με ανανεώσιμες και φιλικές στο περιβάλλον πηγές ενέργειες.
Η χρήση
Γιατί όμως να ζήσει κάποιος σε μια τέτοια πόλη; Σύμφωνα με τον δημιουργό της υπάρχουν αρκετοί λόγοι, όπως για παράδειγμα οι κάτοικοι να αποφασίσουν να τη μετακινήσουν και να πάνε να εγκατασταθούν σε μια περιοχή όπου θα υπάρχει αυξημένη ζήτηση εργασίας.
Θα μπορούν επίσης να μετακινήσουν την πόλη τους για περιβαλλοντικούς ή άλλους λόγους. Φυσικά όπως είναι ευνόητο μια τέτοια κατασκευή δεν μπορεί να μετακινείται όπου και όπως θέλει.
Δεν θα μπορεί να βγει από το σημείο όπου βρίσκεται σε μια εθνική οδό και να κινηθεί εκεί όπως τα συμβατικά οχήματα. Αν κάποιος αποφασίσει να κατασκευάσει μια τέτοια πόλη θα πρέπει να την εγκαταστήσει σε κάποια μεγάλη επίπεδη ερημική περιοχή ώστε να μπορεί να μετακινείται εύκολα αν χρειαστεί.
tovima

Remipede: Η σαρανταποδαρούσα με το φονικό δηλητήριο
Στη δυτική Αυστραλία, την Καραϊβική και τα Κανάρια Νησιά εντοπίστηκε από ερευνητές το πρώτο δηλητηριώδες οστρακόδερμο, το οποίο ονομάζεται «remipede» και μοιάζει με σαρανταποδαρούσα, ενώ ζει σε υποβρύχιες σπηλιές.
Το remipede, το οποίο σημειωτέον είναι τυφλό, υγροποιεί τη λεία του, δηλαδή τα άλλα οστρακόδερμα, με μια χημική ουσία παρόμοια αυτής του κροταλία.
Στη συνέχεια, ρουφάει το περιεχόμενο αφήνοντας άθικτο τον εξωσκελετό του θύματος. Ο δηλητηριώδης αδένας του, έτυχε επισταμένης εξέτασης από επιστήμονες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Αυστραλίας και μεταξύ άλλων ουσιών εντοπίστηκε μια παραλυτική νευροτοξίνη.
Αυτού του είδους η τεχνική ακινητοποίησης και βρώσης της λείας δεν συναντάται σε κανένα άλλο οστρακόδερμο, αναφέρουν οι επιστήμονες, ενώ η ανάπτυξη του συγκεκριμένου δηλητηρίου συνιστά μια πολύ επιτυχημένη προσαρμογή για το είδος, το οποίο ζει σε περιβάλλον φτωχό σε θρεπτικά συστατικά.
Είναι εντυπωσιακό το ότι κανένα από τα 70.000 είδη οστρακόδερμων που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής δεν είναι δηλητηριώδες.
Τα οστρακόδερμα ανήκουν στην κατηγορία των αρθρόποδων και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τις γαρίδες, τους αστακούς και τις καραβίδες. Ένα ακόμα είδος οστρακόδερμου με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κυνηγού, είναι η γαρίδα-αλογάκι της Παναγίας, η οποία κυριολεκτικά ξυλοκοπεί μέχρι θανάτου το θύμα της.
Σύμφωνα με τους ζωολόγους, υπάρχουν δύο τρόποι για να φάει κάποιο ζώο ένα μεγαλύτερό του: να είναι δυνατότερο ή να είναι δηλητηριώδες. Οι ειδικοί συνεχίζουν να μελετούν το νέο είδος και αναμένουν ενδιαφέρουσες ανακαλύψεις στο άμεσο μέλλον.
econews.gr

Λογισμικό σκέφτεται σαν τον ανθρώπινο εγκέφαλο και μπορεί να αναγνωρίσει γράμματα
Η εταιρεία τεχνολογικής έρευνας Vicarious ανακοίνωσε ότι κατασκεύασε ένα λογισμικό ικανό να αναγνωρίσει γράμματα – όπως αυτά που εμφανίζονται για να επιβεβαιώσουν ότι ο χρήστης είναι άνθρωπος και όχι κάποιος ηλεκτρονικός υπολογιστής που επιχειρεί να τον αντικαταστήσει-, από διάφορες υπηρεσίες ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, τα γνωστά CAPTCHA – με τον ίδιο τρόπο που τα αναγνωρίζει ο ανθρώπινος εγκέφαλος.
Η Vicarious, με έδρα το Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ, γνωστοποίησε ότι δημιούργησε έναν αλγόριθμο, ο οποίος επιτρέπει στο λογισμικό να σκέφτεται όπως ο ανθρώπινος εγκέφαλος.
Η εταιρεία διευκρίνισε ότι η ανάπτυξη του αλγόριθμου έγινε για καθαρά ερευνητικούς λόγους και τόνισε ότι δεν προτίθεται να τον πουλήσει για εμπορική χρήση.
«Θέλαμε να δείξουμε ότι μπορούμε να κάνουμε το πρώτο βήμα για μια μηχανή που θα λειτουργεί όπως ο εγκέφαλός μας» δήλωσε ο Σκοτ Φοίνιξ, ένας εκ των ιδρυτών της Vicarious.
Η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί πεδίο έρευνας για πολλά χρόνια. Η Vicarious έχει συγκεντρώσει κονδύλια ύψους 15 εκατ. δολαρίων προκειμένου να συνεχίσει την έρευνα στον τομέα.
Όσοι επιθυμούν να δοκιμάσουν στην πράξη τον αλγόριθμο δεν έχουν παρά να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Vicarious στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.vicarious.com.
news247