Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Συνεργασία ΗΠΑ-Ρωσίας για απειλές από το διάστημα;

Την πιθανότητα συνεργασίας των δύο υπερδυνάμεων στη δημιουργία ενός κοινού πυρηνικού αμυντικού συστήματος απέναντι σε απειλές από το διάστημα όπως οι αστεροειδείς αναφέρει σε δημοσίευμά  του το ρωσικό Ria Novosti.
Μάλιστα όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά οι Αμερικανοί επιστήμονες θέλουν να συνεργαστούν με τους Ρώσους συναδέλφους τους για την ανάπτυξη ενός πυρηνικού αμυντικού συστήματος.
«Τα τελευταία χρόνια οι υπερασπιστές της χρήσης πυρηνικών όπλων για την να αντιμετώπιση απειλών από το διάστημα κερδίζουν συνεχώς έδαφος», αναφέρει το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα CPI (Center for Public Integrity) σε έγγραφο που έδωσε στη δημοσιότητα.
«Η NASA δαπανά εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια κάθε χρόνο σε μελέτες χρήσης πυρηνικών όπλων και τα αμερικανικά ιδρύματα πυρηνικών όπλων θέλουν ιδιαίτερα να συνεργαστούν με αντίστοιχα ρωσικά» αναφέρει το CPI.
«Επιπρόσθετα οι κατασκευαστές όπλων και στις δύο χώρες, βλέπουν την απειλή των αστεροειδών ως την αιτία για την κατασκευή πολύ μεγάλων πυρηνικών εκρηκτικών η αξία των οποίων βαίνει συνεχώς μειούμενη σε ότι αφορά τη χρησιμοποίησή τους στη Γη», αναφέρεται ακόμη στο δημοσίευμα του CPI.
Σε  μια συμφωνία 47 σελίδων η οποία υπογράφηκε μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας στη Βιέννη τον Σεπτέμβριο αναφέρονται πολλά πεδία συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα πυρηνικής ενέργειας και συνεργασίας για την ασφάλεια. Ένα μεταγενέστερο δελτίο Τύπου του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας πρόσθεσε «την άμυνα κατά αστεροειδών» στα πεδία της συνεργασίας αυτής ανέφερε το CPI.
Στο ίδιο έγγραφο προστίθεται πως η NASA έχει δαπανήσει 878.000 $ τα τελευταία 2 χρόνια για μελέτες με υποθετικά σενάρια εκτροπής από την πορεία τους ή εξουδετέρωσης αστεροειδών οι οποίοι έχουν τροχιά σύγκρουσης με τη Γη.
Πάντως το CPI σημειώνει πως η δημιουργία ενός τέτοιου αμυντικού συστήματος ίσως έρθει αντιμέτωπο με συμφωνίες που έχουν υπογραφεί, όπως η συμφωνία του 1967 η οποία απαγορεύει την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στο διάστημα και έχει υπογραφεί από 129 χώρες.
Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας όταν ρωτήθηκε σχετικά ανέφερε μόνο πως «προς το παρόν προχωρούμε στην εφαρμογή της συμφωνίας ως προτεραιότητα και θα εξετάσουμε πιθανά προγράμματα που απορρέουν από αυτή σύντομα».
 defencenet

Follow us: Unexplainedgr



0 Comment:

Δημοσίευση σχολίου