Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Πρόγραμμα Τάλος: «Στολή του Iron Man» για στρατιώτες των ΗΠΑ

Το TALOS (Tactical Assault Light Operator Suit) είναι ένα φιλόδοξο πρόγραμμα του αμερικανικού στρατού, το οποίο έχει ως στόχο να δώσει στους στρατιώτες υπεράνθρωπη δύναμη και αυξημένη βαλλιστική προστασία.
Το όνομα παραπέμπει στον μυθικό Τάλω, τον μεταλλικό γίγαντα – φρουρό της Κρήτης, αλλά το όλο concept θυμίζει μάλλον τον διάσημο ήρωα τον κόμικ, Iron Man: το TALOS (Tactical Assault Light Operator Suit) είναι ένα φιλόδοξο πρόγραμμα του αμερικανικού στρατού, το οποίο έχει ως στόχο να δώσει στους στρατιώτες υπεράνθρωπη δύναμη και αυξημένη βαλλιστική προστασία.
Στο πλαίσιο του TALOS συνεργάζονται ερευνητές από το ΜΙΤ, την RDECOM (Research, Development and Engineering Command) του αμερικανικού στρατού και άλλους φορείς, τόσο από το χώρο των επιχειρήσεων όσο και των πανεπιστημίων.
Στα επαναστατικά χαρακτηριστικά της στολής θα συμπεριλαμβάνονται τεχνολογία wearable υπολογιστών τύπου Google Glass (με νυχτερινή όραση), ενδεχομένως (σύμφωνα με το Live Science) αισθητήρες που θα εντοπίζουν τραύματα και θα εφαρμόζουν ειδικό θεραπευτικό αφρό και ένας εξωσκελετός φτιαγμένος από υγρά MR (μαγνητορεολογικά ρευστά) τα οποία θα στερεοποιούνται εντός δευτερολέπτων σχηματίζοντας αδιαπέραστη θωράκιση εντός μιλισεκόντ, μέσω της χρήσης μαγνητικού πεδίου ή ηλεκτρικού ρεύματος (πολλοί φίλοι των ηλεκτρονικών παιχνιδιών θα αναγνώριζαν εδώ την ιδέα πίσω από τις στολές του δημοφιλούς «Crysis»).
Μεγάλο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα επιδεικνύει η SOCOM (Special Operations Command), η διοίκηση ειδικών επιχειρήσεων του αμερικανικού στρατού, η οποία επιθυμεί την ανάπτυξη στολών που θα παρέχουν προστασία, αποφεύγοντας όμως το «φόρτωμά» τους με μεγάλη ποσότητα θωράκισης, καθώς το βάρος καθιστά τον στρατιώτη δυσκίνητο και άρα πιο ευάλωτο στα εχθρικά πυρά.
«Οι Πεζοναύτες άρχισαν να προσθέτουν περισσότερη θωράκιση στους στρατιώτες, αλλά η SOCOM δεν θέλει να το κάνει αυτό, γιατί θα μειώσει την ευκινησία. Αυτό που σκοπεύει να κάνει το TALOS είναι να παρακάμψει την φυσική και να φτιάξει θωράκιση η οποία είναι ελαφρύτερη, αλλά πιο δυνατή» είπε ο Τζιμ Τίνσλεϊ, συνεργάτης της εταιρείας αμυντικών συμβούλων Avascent, στο ABC News.
Στα επιπλέον πρωτοποριακά στοιχεία του TALOS αναμένεται να περιλαμβάνονται η ενσωμάτωση αποδοτικών πηγών ενέργειας στη στολή, προκειμένου να αποφευχθεί η ανάγκη μεταφοράς ογκωδών μπαταριών, καθώς και η παρουσία μεγάλου αριθμού αισθητήρων σε στρώματα «έξυπνων» υλικών, οι οποίοι θα παρακολουθούν την κατάσταση του στρατιώτη (θερμοκρασία σώματος, χτύπο καρδιάς κ.α). Επίσης, μέσω υδραυλικών συστημάτων η στολή θα αυξάνει τη σωματική δύναμη του στρατιώτη σε υπεράνθρωπα επίπεδα.
Σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα NPR, ο Γκάρεθ ΜακΚίνλεϊ, καθηγητής του ΜΙΤ, είχε συγκρίνει την φουτουριστική στολή – πανοπλία με κάτι που βλέπει κανείς σε ταινίες του Χόλιγουντ. «Ακούγεται ακριβώς σαν τον Iron Man» είχε δηλώσει.
Σύμφωνα με το BBC, στόχος του προγράμματος η στολή είναι να τεθεί σε υπηρεσία εντός διαστήματος τριών χρόνων.
naftemporiki

Follow us: Unexplainedgr



0 Comment:

Δημοσίευση σχολίου