Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Γεμάτος νερό ο κρατήρας Σάκλετον στη Σελήνη



Η νέα εξερεύνηση του κρατήρα Σάκλετον έδειξε ότι είναι γεμάτος νερό.
Αποτελεί ιδανικό σημείο προσεδάφισης και δημιουργίας βάσης.

Ενας από τους μεγαλύτερους κρατήρες της Σελήνης, ο οποίος αποτελεί εδώ και καιρό αντικείμενο μελέτης, διαθέτει σύμφωνα με την τελευταία έρευνα που έγινε σε αυτόν μεγάλα αποθέματα παγωμένου νερού.

Η ανακάλυψη είναι ιδιαίτερα σημαντική αφού ο κρατήρας Σάκλετον, ο οποίος βρίσκεται στον Νότιο Πόλο του δορυφόρου μας, αποτελούσε έτσι και αλλιώς ένα από τα πιθανά σημεία προσεδάφισης μιας επανδρωμένης αποστολής αλλά και της δημιουργίας μιας βάσης. Η ύπαρξη νερού εκεί δείχνει ότι ο Σάκλετον αποτελεί πλέον ιδανικό σημείο προσεδάφισης και δημιουργίας βάσης.

Ο κρατήρας-ωκεανός

Ο Σάκλετον έχει διάμετρο 19 χλμ και βάθος 3 χλμ - παρόμοιοι με το βάθος των ωκεανών στη Γη. Οι κρατήρες των πόλων της Σελήνης βρίσκονται σχεδόν μόνιμα σε πλήρες σκότος κάτι το οποίο, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, τους μετατρέπει σε «παγίδες ψύχους». Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι πολλοί εξ αυτών διαθέτουν μεγάλα αποθέματα παγωμένου νερού στο υπέδαφος τους.

Η αποστολή LCROSS έχει αποκαλύψει ότι το 5% της μάζας του γειτονικού κρατήρα Cabeus αποτελείται από παγωμένο νερό, μέχρι τώρα όμως δεν είχε γίνει ανάλογη διαπίστωση στον κρατήρα Σάκλετον. Μάλιστα η ιαπωνική αποστολή Kaguya που τον επισκέφτηκε δεν είχε εντοοπίσει ίχνη πάγου σε αυτόν.

Η ανακάλυψη

Ο δορυφόρος LRO, ο οποίος εξερευνά και χαρτογραφεί τη Σελήνη, έστρεψε τα όργανα του στο εσωτερικό του κρατήρα και η έρευνα υπέδειξε την παρουσία παγωμένου νερού. Ο δορυφόρος έριξε μέσα στον κρατήρα δέσμες υπέρυθρου φωτός και μέτρησε στη συνέχεια την αντανάκλαση που σημειώθηκε. Οι μετρήσεις έδειξαν ότι ο Σάκλετον έχει μεγαλύτερη αντανάκλαση από όλους τους γειτονικούς του κρατήρες φαινόμενο το οποίο υποδηλώνει την ύπαρξη πάγου.

«Πιθανολογούμε ότι η ποσότητα του παγωμένου νερού στον κρατήρα αντιστοιχεί στο 20% της μάζας του. Δεν θα πρέπει όμως να βιαστούμε ακόμη να πανηγυρίσουμε μέχρι να επιβεβαιωθεί η ανακάλυψη, αφού τελικά η ποσότητα του νερού μπορεί να είναι σημαντικά μικρότερη» αναφέρει η γεωφυσικός Μαρία Ζούμπερ, επικεφαλής της έρευνας που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature».

Follow us: Unexplainedgr



0 Comment:

Δημοσίευση σχολίου