Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Νέα θεωρία για τη ζωή στο δορυφόρο του Δία

Η υπέρυθρη φωτοσύνθεση μπορεί να είναι «πηγή ζωής». Για παράδειγμα, στο δορυφόρο του Δία, Ευρώπη. Ο Κουβανός φυσικός Ρολάντο Καρντένας (Cardenas) (The University «Marta Abeu») υποθέρω πως στο βυθό του ωκεανού που βρίσκεται κάτω από τους παγετώνες του δορυφόρου μπορεί να βρίσκονται ζώντες μικροοργανισμοί.
Σύμφωνα με τη θεωρία του επιστήμονα, τα βακτήρια αυτά μπορεί να τρέφονται με υπεριώδες φως.
Ο Καρντενάς θεωρεί πως στον ωκεανό, ο οποίος βρίσκεται κάτω από ένα χοντρό στρώμα πάγου στην Ευρώπη, υπό γιγαντιαία πίεση, από τα έγκατα αναβλύζει καυτό νερό. Εκεί αστραπιαία παγώνει. Η μετάπτωση της θερμοκρασίας μπορεί να αφορά σε μερικές εκατοντάδες βαθμούς Κελσίου. Ταυτόχρονα διαχωρίζονται κβάντα υπεριώδους φωτός. Η βιολόγος του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας Γιλένα Βορομπιέβα θεωρεί την ιδέα του Καρντενάς πολύ ενδιαφέρουσα:
Θα πρέπει να θεωρηθεί ως ένας από τους δρόμους της πιθανής εμφάνισης της ζωής και σύνθετων βιολογικών συστημάτων στους πλανήτες. Οι παγωμένοι δορυφόροι του Διός διαφέρουν ουσιαστικά από τη Γη, ακόμη και από τον Άρη και θα πρέπει να έχουν τη δική τους ιδιομορφία.
Η άποψη του επιστημονικού συνεργάτη του Ινστιτούτου Μικροβιολογίας «Βινογκράντσκι» Ζορίττο Ναμσαράγιεβ είναι:
Αναφορικά με την θερμοκρασία του πυρήνα της Ευρώπης, όλα αυτά είναι θεωρίες. Υπάρχουν διαφορετικά μοντέλα. Εδώ όμως έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα άλλο πρόβλημα. Θα πρέπει να μάθουμε τι είδους χημική σύνθεση έχει ο υγρός ωκεανός κάτω από το στρώμα του πάγου. Χάρη σε ορισμένα μοντέλα υποθέτουμε ότι εκεί το νερό έχει πολύ αλάτι, πράγμα που ουσιαστικά αποκλείει την ανάπτυξη σε αυτό πολλών ομάδων μικροοργανισμών.
Παρόλη την τόλμη της, η υπόθεση του Κουβανού δεν είναι και ιδιαίτερα καινοτόμα. Θεωρίες για την πιθανότητα ύπαρξης ζωής στα διαστημική σώματα υπάρχουν πολλές. Η πλειοψηφία τους όμως θεμελιώνεται σε ανακαλύψεις, τις οποίες κάνουν οι επιστήμονες στη Γη. Θεωρητικά παρόμοιες διαδικασίες μπορούν να λαμβάνουν χώρα και στην Ευρώπη, συνεχίζει ο επιστήμονας:
Τα τελευταία χρόνια η αστροβιολογία έχει διανύσει μεγάλη απόσταση. Σήμερα οι βιολόγοι τείνουν να θεωρήσουν πως η ζωή έχει οικουμενική διάσταση και δεν περιορίζεται στον πλανήτη Γη. Δεν μπορούμε όμως να πούμε τίποτα για τη μορφή της, αν είναι ενεργή ή αν είναι παγωμένη.
Οι υποθέσεις για τη ζωή στην Ευρώπη θα μπορούν να θεωρηθούν ακριβείς μόνο όταν επισκεφτούν το δορυφόρο διαστημικά σκάφη και πάρουν δείγματα του νερού κάτω από τους παγετώνες. Είναι αλήθεια ότι είναι αδύνατο να φτάσουν μέχρι εκεί, στο βαθμό που το πάχος του πάγου φτάνει τα εκατοντάδες μέτρα.
Ο διαπλανητικός σταθμός θα βρεθεί στην Ευρώπη, κατά πάσα πιθανότητα, όχι νωρίτερα από το δεύτερο εξάμηνο του 2020. Έχοντας μεγάλη εμπειρία κατασκευής σκαφών με δυνατότητες προσγείωσης, ένα τέτοιο θα μπορούσε να κατασκευάσει και η Ρωσία.

Follow us: Unexplainedgr



0 Comment:

Δημοσίευση σχολίου