Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ρομπότ-«αίλουρος» εν δράσει!


Είναι μικρό, ελαφρύ και μιμείται το τρέξιμο των αιλουροειδών
 Ρομπότ-«αίλουρος» εν δράσει!
Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο γύρω από την κίνηση του ρομποτικού «αίλουρου»

Λωζάννη 
Ένα ρομποτικό αιλουροειδές το οποίο μιμείται την κίνηση της γάτας ανέπτυξαν ειδικοί της Ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής της Λωζάννης (EPFL), στην Ελβετία.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες του εργαστηρίου βιορομποτικής Biorob, δημιούργησαν ένα μικρό τετράποδο ρομπότ ικανό να τρέχει πολύ γρήγορα και σταθερά. Σκοπός των ερευνητών είναι η δημιουργία μιας κατηγορίας έξυπνων ρομπότ που σε ρόλο διασώστη θα αναλαμβάνουν αποστολές εντοπισμού επιζώντων σε πεδία μάχης ή σε επικίνδυνες, μη προσβάσιμες περιοχές που έχουν υποστεί καταστροφές.
Ρομπότ… αστραπή σε λάιτ έκδοση
Σύμφωνα με τους δημιουργούς του, το συγκεκριμένο ρομπότ είναι το ταχύτερο στην κατηγορία κάτω των 30 κιλών. Δοκιμές έδειξαν ότι το ρομπότ-«τσιτάχ» μπορεί να τρέξει σχεδόν επτά φορές το μήκος του κορμιού του ανά δευτερόλεπτο. Παρά το γεγονός ότι δεν διαθέτει την ευελιξία μιας γάτας, κατά τους ερευνητές, διαθέτει άριστη ικανότητα ισορροπίας ακόμα και όταν τρέχει με μέγιστη ταχύτητα.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το υπερβολικά ελαφρύ ρομπότ θα μπορούσε να συναρμολογηθεί εύκολα από φθηνά και διαθέσιμα υλικά.
Το μυστικό του ρομποτικού «τσιτάχ» κρύβεται στον σχεδιασμό των ποδιών του. Σκοπός των ειδικών ήταν η πιστή αντιγραφή των ποδιών της γάτας και έτσι ανέπτυξαν τέσσερα ρομποτικά άκρα με πανομοιότυπες αναλογίες με εκείνες των άκρων των αιλουροειδών. Τους τένοντες μιμούνται ελατήρια, ενώ μικρά μοτεράκια που μετατρέπουν την ενέργεια σε κίνηση αντικαθιστούν το μυϊκό σύστημα.
«Η συγκεκριμένη μορφολογία προσφέρει στο ρομπότ κινητικά χαρακτηριστικά παρόμοια με εκείνα της γάτας, ως προς τον τρόπο που τρέχει αλλά και την πλαστικότητα σε συγκεκριμένα σημεία των ποδιών της για τη διασφάλιση της ισορροπίας της» εξηγεί ο ερευνητής Αλεξάντερ Σπρόβιτς.
Τα ευρήματα των ειδικών παρουσιάζονται στο επιστημονικό έντυπο «International Journal of Robotics Research».
πηγη

Follow us: Unexplainedgr



0 Comment:

Δημοσίευση σχολίου