Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αναγέννηση οστών με μια ένεση

Ενέσιμο τζελ με «μαγνητικά» βλαστοκύτταρα επιδιορθώνει σπασμένα οστά και κατεστραμμένους χόνδρους
Αναγέννηση οστών με μια ένεση
Μια ένεση του ειδικού τζελ θα αρκεί σε λίγα χρόνια για την αποκατάσταση τραυματισμών σε οστά και χόνδρους, όπως φάνηκε από πειράματα σε ζώα

  Ένα ενέσιμο τζελ εμπλουτισμένο με βλαστικά κύτταρα μαγνητικής καθοδήγησης, το οποίο θα αναγεννά οστά και χόνδρους ανέπτυξαν βρετανοί ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Κeele, του Σαουθάμπτον και του Νορθάμπτον.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν τον μηχανισμό που δημιουργεί τις συνθήκες αναγέννησης οστών και χόνδρων στα μωρά. Το μυστικό αποκαλύπτουν, κρύβεται στην επικάλυψη των βλαστοκυττάρων με μικροσκοπικά μαγνητικά σωματίδια, γεγονός που επιτρέπει τη μαγνητική καθοδήγησή τους. Με τη βοήθεια ενός μαγνητικού επιδέσμου που δένεται γύρω από το σημείο του τραυματισμού, τα μαγνητικά σωματίδια ενεργοποιούνται με αποτέλεσμα να δημιουργούν συνθήκες παρόμοιες με εκείνες που προκύπτουν από τη σωματική άσκηση και οδηγούν στην αύξηση της πυκνότητας των οστών.
Μέχρι στιγμής, οι ερευνητές έχουν δοκιμάσει με επιτυχία τη συγκεκριμένη τεχνική για την «επιδιόρθωση» οστών σε ποντίκια και κοτόπουλα. Επόμενος στόχος τους τώρα είναι οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.
Η μελέτη
Τα βλαστικά κύτταρα που χρησιμοποιούν οι ερευνητές λαμβάνονται από το σώμα του ασθενούς – πιθανή πηγή θα μπορούσαν να αποτελούν τα κύτταρα του δέρματος – και στη συνέχεια αναμειγνύονται με μια γέλη η οποία στερεοποιείται κατά την αλλαγή της θερμοκρασίας της, μέσα στο σώμα.
Το στερεοποιημένο πλέον τζελ δημιουργεί μια «σκαλωσιά» επάνω στην οποία αναπτύσσονται τα βλαστικά κύτταρα. Αυξητικοί παράγοντες που εμπεριέχονται στο ειδικό τζελ καθοδηγούν την ανάπτυξη των βλαστοκυττάρων π.χ. σε χόνδρο.
Επιπλέον, οι επιστήμονες ανέπτυξαν μαγνητικά νανοσωματίδια τα οποία «ντύνουν» την εξωτερική επιφάνεια των βλαστοκυττάρων, δημιουργώντας μια μαγνητική επικάλυψη. Χάρη σε αυτήν, κατάφεραν να μιμηθούν τη διαδικασία που επιτυγχάνεται κατά τη σωματική άσκηση και η οποία ενθαρρύνει την ανάπτυξη των κυττάρων σε υγιή οστά.
«Μιμηθήκαμε τη διαδικασία του οργανισμού η οποία επιτρέπει την επιδιόρθωση σπασμένων οστών και τη θεραπεία τραυματισμών του σκελετού» εξηγεί η καθηγήτρια Αλίσια Ελ Χατζ από το Πανεπιστήμιο του Keele.
«Κάτι τέτοιο δε σημαίνει ότι οι ασθενείς που ταλαιπωρούνται από έναν τραυματισμό, θα μπορούν ξαφνικά να περπατούν και να επιβαρύνουν τα οστά τους. Η ένεση με το ειδικό τζελ στο σημείο του τραυματισμού σε συνδυασμό με τον μαγνητικό επίδεσμο, θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν αλλά και πάλι δεν θα μπορούν να σηκωθούν από το κρεβάτι» προσθέτει η ειδικός. Η νέα τεχνική μιμείται τη διαδικασία του χτισίματος των οστών, γεγονός που σημαίνει πάντως ότι η αναγέννησή τους θα πραγματοποιείται χωρίς την ανάγκη για σωματική άσκηση.
Σύμφωνα με την δρα Ελ Χατζ, οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στην επόμενη πενταετία.

ΠΗΓΗ

Follow us: Unexplainedgr



0 Comment:

Δημοσίευση σχολίου