Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ένα τρισ. δολάρια» τα οφέλη από το ανθρώπινο γονιδίωμα

Η εκτίμηση αφορά τα οικονομικά οφέλη και όχι τα οφέλη για την υγεία
Η εκτίμηση αφορά τα οικονομικά οφέλη και όχι τα οφέλη για την υγεία  


Ουάσινγκτον
Τα οικονομικά οφέλη που συνεχίζουν να απορρέουν από το Πρόγραμμα Ανθρώπινου Γονιδιώματος έχουν φτάσει σήμερα στο ένα τρισεκατομμύριο δολάρια, κάτι που σημαίνει ότι η προσπάθεια απέδωσε 178 δολάρια για κάθε δολάριο που επενδύθηκε από την αμερικανική κυβέρνηση. Όμως η εκτίμηση δεν βρίσκει σύμφωνους όλους ανεξάρτητους ειδικούς, και ορισμένοι φτάνουν στο σημείο να την χαρακτηρίσουν «γελοία».

Η επιστήμη δεν είναι ¨κουλοχέρης" που βγάζει λεφτά
Η εκτίμηση του Batelle Memorial Institute, ενός εργολάβου έρευνας με έδρα το Οχάιο, εξέτασε τα ποσά που επενδύθηκαν από την κυβέρνηση (συνολικά 14,5 δισ. από το 1998 έως το 2010) και τα συνέκρινε με την αξία των αγαθών που προέκυψαν, καθώς και με τα προσωπικά εισοδήματα και τους φόρους εισοδήματος που παρήχθησαν, μεταξύ άλλων.

Την εκτίμηση της Batelle επικαλέστηκε ο γνωστός γενετιστής Φράνσις Κόλινς, διευθυντής των αμερικανικών Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας, προκειμένου να ταχθεί κατά της μείωσης των ερευνητικών κονδυλίων. Η βιοϊατρική έρευνα «είναι μια εξαιρετικά σημαντική επένδυση για το μέλλον της Αμερικής» είπε.

Σε ανάλογες εκτιμήσεις είχε αναφερθεί εξάλλου τον Απρίλιο και ο πρόεδρος Ομπάμα, δηλώνοντας ότι «κάθε δολάριο που επενδύσαμε στο ανθρώπινο γονιδίωμα επέστρεψε 140 δολάρια στην οικονομία μας».

Πολλοί όμως διαφωνούν με την εκτίμηση. Το βασικό στοιχείο είναι ότι η Batelle υπολογίζει τα οικονομικά οφέλη του γονιδιώματος, και όχι τα οφέλη για την υγεία, τα οποία ήταν και πρωταρχικός σκοπός της προσπάθειας. Η πρόοδος στην ιατρική, εξάλλου, μετράται με βάση την ανάπτυξη νέων φαρμάκων και την βελτίωση της υγείας περισσότερων ασθενών, και όχι σε όρους παραγωγικότητας ή αύξησης των θέσεων εργασίας.

Τα αποτελέσματα της Batelle είναι «γελοία» σχολιάζει στο δικτυακό τόπο του Nature η Τζούλια Λέιν των Αμερικανικών Ινστιτούτων για την Έρευνα, η οποία έχει ασχοληθεί με θέματα πολιτικής της επιστήμης στο αμερικανικό Εθνικό Ίδρυμα Επιστήμης. Η εκτίμηση «ενισχύει την άποψη ότι η επιστήμη είναι κάτι σαν ¨κουλοχέρης" στον οποίο βάζεις χρήματα από τη μία άκρη και βγάζεις χρήματα με κάποιον μαγικό τρόπο από την άλλη άκρη».

Με τη λογική της Batelle, εξάλλου, ακόμα και οι στρατιωτικές δαπάνες μπορούν να θεωρηθούν άκρως αποδοτικές, έστω κι αν στην πορεία χάνονται ανθρώπινες ζωές.

Άλλοι ειδικοί εστιάζονται από την πλευρά τους σε προβλήματα στη μεθοδολογία της έρευνας, άλλοι πάλι επισημαίνουν ότι τα οικονομικά οφέλη που δείχνει η έκθεση προέρχονται από τις επενδύσεις όχι μόνο της κυβέρνησης αλλά και ιδιωτικών φορέων.

Εξάλλου, προηγούμενες έρευνες για το ίδιο θέμα έδιναν πολύ χαμηλότερες εκτιμήσεις, γύρω στα 3 δολάρια για κάθε δολάριο που επενδύθηκε.

Σε κάθε περίπτωση, τα οφέλη για την ανθρώπινη υγεία από το ανθρώπινο γονιδίωμα δεν είναι σαφή. Οι ερευνητές διαπίστωσαν την τελευταία δεκαετία ότι τα κυκλώματα γονιδίων που εμπλέκονται σε σημαντικές ασθένειες είναι πιο περίπλοκα από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί και δύσκολα αξιοποιούνται στην κλινική πράξη.

Πολλοί επιστήμονες είναι πρόθυμοι να παραδεχτούν ότι η πρόοδος έχει καθυστερήσει: ο διάσημος μικροβιολόγος και γενετιστής Κρεγκ Βέντερ, του οποίου η εταιρεία ολοκλήρωσε τον προσδιορισμό της ανθρώπινης αλληλουχίας πριν από το δημόσιο Πρόγραμμα Ανθρώπινου Γονιδιώματος, έχει δηλώσει «απογοητευμένος» από τις λιγοστές επιτυχίες που έχει αποφέρει μέχρι στιγμή η προσπάθεια.

Βαγγέλης Πρατικάκης
Newsroom ΔΟΛ

Follow us: Unexplainedgr



0 Comment:

Δημοσίευση σχολίου