Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Εντοπίστηκε υγρασία στο έδαφος του Άρη

Νέες εικόνες από την επιφάνεια του Άρη υποδεικνύουν την ύπαρξη νερού και μάλιστα σε υγρή μορφή εκεί, όχι στο μακρινό παρελθόν αλλά ακόμη και σήμερα! Δορυφορικές εικόνες δείχνουν κάποια σημεία στον ισημερινό του Κόκκινου Πλανήτη όπου το έδαφος μοιάζει να έχει...υγρασία.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι είναι πιθανό στο υπέδαφος εκείνων των περιοχών να υπάρχει νερό σε παγωμένη μορφή και κάποιες περιόδους (άνοιξη, καλοκαίρι) ο πάγος λιώνει και το νερό σε υγρή πλέον μορφή ρέει. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία κάποιες ποσότητες του νερού που ρέει στο υπέδαφος ανεβαίνει στην επιφάνεια και «βρέχει» το έδαφος αλλά σύντομα εξατμίζεται.
Απρόσμενη ανακάλυψη
Οι νέες εικόνες δείχνουν σημεία στο γιγάντιο φαράγγι του Άρη, το Valles Marineris, που κάποιες εποχές εμφανίζονται εντελώς ξερά ενώ κάποιες άλλες στιγμές φαίνεται να τα έχει «επισκεφθεί» νερό.
Η ανακάλυψη είναι σημαντική εκτός των άλλων επειδή μέχρι σήμερα δεν είχαν εντοπιστεί ίχνη παγωμένου νερού στο υπέδαφος των τροπικών περιοχών του Αρη. Η ανάλυση των εικόνων και η ανάπτυξη της θεωρίας της σύντομης παρουσίας νερού σε υγρή μορφή στο έδαφος του Άρη έγινε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αριζόνα.
Αλλαγή σχεδίων
Προηγούμενες μελέτες ανέφεραν ότι οι τροπικές περιοχές του Άρη είναι υπερβολικά ξερές για να υποστηρίζουν οποιεσδήποτε μορφές ζωής εκεί. Οι συγκεκριμένες περιοχές εξαιτίας των κλιματικών συνθηκών τους και επειδή θεωρούνται απόλυτα άνυδρες καταγράφονται ως ασφαλή σημεία προσεδάφισης διαστημικών σκαφών.
Αν όμως η νέα μελέτη είναι ορθή τότε οι διαστημικές υπηρεσίες θα πρέπει να αναθεωρήσουν τα σχέδιά τους και να αναζητήσουν νέα σημεία ασφαλούς προσεδάφισης σε μελλοντικές αποστολές στον Κόκκινο Πλανήτη. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature».

Follow us: Unexplainedgr0 Comment:

Δημοσίευση σχολίου