Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Νέο είδος προγόνου του ανθρώπου ανακάλυψαν οι επιστήμονες στην Αιθιοπία

Ένα νέο είδος προγόνου του ανθρώπου ανακάλυψαν οι επιστήμονες στην περιοχή Αφάρ της Αιθιοπίας.
Η ανακάλυψη, που περιπλέκει ακόμη περισσότερο το ανθρώπινο «οικογενειακό δέντρο», καθώς προσθέτει ένα ακόμη «κλαδί» σε αυτό, βασίζεται σε οστά γνάθου και δόντια, που χρονολογούνται πριν από 3,3 έως 3,5 εκατ. έτη.
Ο καινούργιος συγγενής μας
Το άγνωστο έως τώρα προανθρώπινο είδος, που είχε χαρακτηριστικά τόσο ανθρώπου όσο και πιθήκου, ονομάσθηκε Australopithecus deyiremeda – το deyiremeda σημαίνει «στενός συγγενής» στην τοπική διάλεκτο.
Υπήρξε συγγενής και γείτονας της διάσημης «Λούσι» (Australopithecus afarensis), που έζησε πριν από 2,8 έως 3,8 εκατ. χρόνια και είχε ανακαλυφθεί το 1974, σε απόσταση περίπου 35 χιλιομέτρων από την τοποθεσία της νέας ανακάλυψης.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αιθιοπικής καταγωγής ανθρωπολόγο δρα Γιοχάνες Χαϊλέ-Σελασιέ του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Κλίβελαντ στις ΗΠΑ, δήλωσαν ότι, μετά και τη νέα ανακάλυψη, ενισχύεται η πεποίθηση πως πολλά προανθρώπινα είδη συνυπήρχαν στην ίδια περιοχή.
Συνεπώς το πρώιμο στάδιο της ανθρώπινης εξέλιξης υπήρξε σαφώς πιο περίπλοκο, από ότι πίστευαν έως τώρα οι επιστήμονες. Όπως είπε ο Σελασιέ, μόνο αν μελλοντικά ανακαλυφθούν περισσότερα απολιθώματα, η καταγωγή του ανθρώπου θα φωτισθεί καλύτερα.
Παλαιότερα, οι επιστήμονες πίστευαν ότι υπήρχε μόνο ένα προανθρώπινο είδος που ζούσε προ 3 έως 4 εκατ. ετών, όμως αυτή η εικόνα ανατρέπεται πλέον. Ο σύγχρονος άνθρωπος (Homo sapiens) εμφανίσθηκε πριν από περίπου 200.000 χρόνια.
Το αρχαιότερο είδος της ευρύτερης ανθρώπινης οικογένειας (του γένους Homo) εκτιμάται ότι έζησε πριν από περίπου 2,8 έως 3,2 εκατ. χρόνια, όταν εμφανίσθηκαν και τα αρχαιότερα λίθινα εργαλεία.
Πηγή: Το Βήμα science

Follow us: Unexplainedgr



0 Comment:

Δημοσίευση σχολίου