Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Η στάθμη της Μεσογείου ανεβαίνει

Ανοδικές τάσεις καταγράφει η στάθμη της Μεσογείου Θάλασσας κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες, σύμφωνα με νέα ισπανική μελέτη ενώ ιδιαίτερα ευάλωτες είναι οι ελληνικές ακτές.
 

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καντάμπρια στην Ισπανία, ανέλυσαν δεδομένα της μεταβολής της στάθμης της θάλασσας σε σχέση με τις ατμοσφαιρικές αλλαγές στην Ευρώπη από το 1948 έως to 2009.

«Η λεγόμενη μετεωρολογική στάθμη της θάλασσας ή και μετεωρολογική ‘παλίρροια’ είναι η μεταβολή στο επίπεδο της θάλασσας ως αποτέλεσμα των αλλαγών της ατμοσφαιρικής πίεσης και των ανέμων στο επίπεδο αυτό», εξήγησε η Άλμπα Θιδ, επικεφαλής της έρευνας, η οποία εξέτασε επίσης την περιοχή των Κανάριων Νήσων στον Ατλαντικό Ωκεανό.


Η επιστημονική ομάδα χρησιμοποίησε ένα εργαλείο προσομοίωσης που αναπτύχθηκε στο αμερικανικό Πανεπιστήμιο Rutgers και διασταύρωσε τις προσομοιώσεις με πραγματικές τοπικές και δορυφορικές μετρήσεις σε 58 τοποθεσίες στις ακτές της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και των Κανάριων Νήσων.
 

Οι τάσεις

Από το 1948 έως το 1989 οι τάσεις της στάθμης της Μεσογείου ήταν μικρές και αρνητικές την περιοχή που κάλυψε η έρευνα. Συγκεκριμένα στην Αδριατική, στη βορειοανατολική Μεσόγειο και στις αφρικανικές ακτές του Ατλαντικού η στάθμη της θάλασσας μειωνόταν κατά 0,35 χιλιοστά ετησίως καθ’ όλη τηνπερίοδο των 41 ετών.

Ωστόσο, τις τελευταίες δύο δεκαετίες που κάλυψε η έρευνα, από το 1989 έως το 2009, οι τάσεις ήταν θετικές, δηλαδή η στάθμη της θάλασσας αυξήθηκε, και μάλιστα με ταχύτερο ρυθμό. Στην πλευρά του Ατλαντικού η αύξηση ήταν μισό χιλιοστό το χρόνο ενώ σε αρκετές περιοχές της Μεσογείου ήταν μεγαλύτερη από ένα χιλιοστό.

Σημειώνεται βέβαια ότι ποσοστό της ανόδου της στάθμης της θάλασσας αντισταθμίζεται κατά τους χειμερινούς μήνες, ωστόσο η συνολική τάση είναι ανοδική.
 

Η Ελλάδα

Μια από τις πλέον ευάλωτες περιοχές του πλανήτη θεωρείται η Μεσόγειος Θάλασσα υποστηρίζουν και έλληνες επιστήμονες που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ελληνική κοινωνία και οικονομία.

Τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η χώρα μας από τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής έχει υπογραμμίσει μεταξύ άλλων ο ακαδημαϊκός και αντιπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ), κος Χρήστος Ζερεφός ο οποίος σε πρόσφατη εκδήλωση του ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ υπογράμμισε τον κίνδυνο σοβαρών επιπτώσεων, που δημιουργείται από την αύξηση της θερμοκρασίας, τη μείωση των βροχοπτώσεων και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και έδωσε έμφαση στην ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης της κατάστασης.

Αν αυτή δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα με μέτρα προσαρμογής στις νέες συνθήκες, και σύμφωνα με μελέτη που έκανε η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) το συνολικό κόστος για την Ελληνική οικονομία αναμένεται να ανέλθει στα περίπου 700 δις ευρώ, ένα ποσό που εκτιμάται ότι μπορεί να μειωθεί στα 450 δις ευρώ με τη λήψη των κατάλληλων μέτρων.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο καθηγητής φυσικών καταστροφών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης κ.Κώστας Συνολάκης μιλώντας σε ημερίδα που διοργάνωσε το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας για τα 50 χρόνια λειτουργίας του υποστήριξε ότι εξαιτίας της ανόδου της στάθμης της θάλασσας κατά ένα μέτρο μέσα στον επόμενο μισό αιώνα, χιλιάδες στρέμματα ελληνικών ακτών θα εξαφανιστούν.

Οι έλληνες επιστήμονες εκτιμούν ότι η μέση θερμοκρασία στην Ελλάδα θα αυξηθεί κατά 1,5 βαθμό Κελσίου τα επόμενα 35 χρόνια και κατά τέσσερεις βαθμούς Κελσίου από το 2070 ως το 2100.

econews

 

Follow us: Unexplainedgr



0 Comment:

Δημοσίευση σχολίου