Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Επιχείρηση επανεκκίνησης του υπολογιστή EDSAC ηλικίας 65 ετών



Στη Βρετανία το Εθνικό Μουσείο Υπολογιστών πέτυχε την επιτυχή διαδικασία επανεκκίνησης του υπολογιστή EDSAC που τέθηκε για πρώτη φορά σε λειτουργία το 1949.
Ο Electronic Delay Storage Automatic Calculator (EDSAC) κατέχει ιδιαίτερη θέση στην ιστορία των υπολογιστών αφού στη σχεδίασή του βασίστηκε ο LEO, ένας βρετανικός επιχειρηματικός υπολογιστής αντίστοιχος του S/360 της αμερικανικής IBM.
Αρχική αποστολή του EDSAC ήταν η παροχή «βοήθειας» σε επιστημονικό και ερευνητικό προσωπικό, ενώ σύμφωνα με το The Register, η υπολογιστική του ικανότητα βοήθησε στην κατάκτηση ενός τουλάχιστον Βραβείου Νομπέλ.
Φυσικά, τα τεχνικά του χαρακτηριστικά δεν μπορούν να συγκριθούν ούτε στο ελάχιστο με τα σημερινά δεδομένα: λειτουργούσε στα 500 KHz, διέθετε μνήμη 2 KB και μπορούσε να επεξεργαστεί 650 εντολές ανά δευτερόλεπτο. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον ρόλο των μνημών είχαν στήλες υδραργύρου…
Παρά τα «αδύναμα» τεχνικά του χαρακτηριστικά διέθετε εξαιρετικό εκτόπισμα αφού είχε ύψος άνω των δύο μέτρων και κατελάμβανε έκταση περίπου 20 τετραγωνικών μέτρων.
Η μερική αποκατάσταση του μουσειακού εκθέματος και η επίτευξη της επανεκκίνησής του απαίτησε εργασία δύο χρόνων και την εθελοντική εργασία είκοσι τεχνικών. Για την πλήρη και λειτουργική αποκατάστασή του θα απαιτηθεί εργασία τουλάχιστον ενός ακόμη χρόνου.

Follow us: Unexplainedgr



0 Comment:

Δημοσίευση σχολίου