Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Η λύση στο μυστηρίου του Beagle 2 που χάθηκε στον Άρη πριν από 11 έτη


Είναι πιθανό ο δορυφόρος MRO της NASA να εντόπισε στον Αρη το χαμένο ρομποτικό εξερευνητή Beagle 2.

Η αποστολή

Το πρωί της 25ης Δεκεμβρίου του 2003 οι περισσότεροι βρίσκονταν σπίτι τους γιορτάζοντας τα Χριστούγεννα όμως τα στελέχη της ευρωπαϊκής αποστολής Beagle 2 ήταν στη θέση τους αφού η προσεδάφιση του ρομποτικού εξερευνητή που είχαν στείλει στον Αρη ήταν προγραμματισμένη να γίνει εκείνο το πρωί.
Τα μέλη της αποστολής ανέμεναν με αγωνία το σήμα του ρομποτικού εξερευνητή ότι προσεδαφίστηκε ομαλά στον Κόκκινο Πλανήτη και ότι όλα τα όργανα του λειτουργούν σωστά.
Ομως το πολυπόθητο σήμα δεν έφτασε ποτέ παρά το γεγονός ότι όλες οι ενδείξεις έδειχναν ότι το ρομπότ είχε εισέλθει χωρίς προβλήματα στην ατμόσφαιρα του Αρη και η κάθοδος του γινόταν κανονικά χωρίς προβλήματα.
Βασικός στόχος της αποστολής του Beagle 2 ήταν η αναζήτηση οργανικών ενώσεων που θα έδειχναν αν ο Αρης διαθέτει ή διάθετε στο παρελθόν κάποιες μορφές ζωής. Το Beagle 2 θα προσπαθούσε επίσης να αναζητήσει νερό στο υπέδαφος του πλανήτη.
Τελικά το ρομπότ παρέμεινε σιωπηλό και παρά τη διετή αναζήτηση του δεν κατέστη δυνατό να εντοπιστεί δημιουργώντας ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια στη διαστημική εξερεύνηση.

Η λύση του μυστηρίου;

Η NASA ανακοίνωσε ότι θα δώσει συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή σχετικά με τη τύχη του Beagle. Αν και επισήμως δεν έχει γίνει κάποια ανακοίνωση οι δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η κάμερα HiRise του δορυφόρου MRO εντόπισε το Beagle 2.
Σύμφωνα με τους ειδικούς εκτός από τη λύση του μυστηρίου τα δεδομένα που θα προκύψουν από την ανακάλυψη του Beagle 2 θα βοηθήσουν στην καλύτερη οργάνωση των επόμενων αποστολών στον Κόκκινο Πλανήτη.
Μεγάλος απών από τη συνέντευξη θα είναι ο ιθύνων πίσω από τη κατασκευή του Beagle 2, o Βρετανός επιστήμονας Κόλιν Πίλινγκερ, που πέθανε τον περασμένο Μάιο.
Ο Πίλινγκερ εκτός των άλλων συμμετείχε και στην αποστολή Rosetta που πριν από λίγους μήνες έφθασε και εξερευνά τον κομήτη 67P.
Πηγή: Το Βήμα science

Follow us: Unexplainedgr



0 Comment:

Δημοσίευση σχολίου