Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Η Νεκρά Θάλασσα «αργοπεθαίνει» – Η στάθμη της μειώνεται κατά ένα μέτρο κάθε χρόνο

Σύμφωνα με τους ειδικούς η στάθμη της Νεκράς Θάλασσας μειώνεται κατά ένα μέτρο κάθε χρόνο, καθώς η εκροή είναι μεγαλύτερη από την εισροή υδάτων από τον ποταμό Ιορδάνη.
Οι πρώτες μετρήσεις ξεκίνησαν να καταγράφονται το 1927 και από τότε η στάθμη του νερού συνεχώς μειώνεται.
Η ασιατική λίμνη, διάσημη για τη μεγάλη άνωση και τα ιδιαίτερα αλμυρά νερά της, παρακολουθείται από το Γεωλογικό Ινστιτούτο του Ισραήλ, το οποίο χρησιμοποιεί μία μικρή σημαδούρα στο κέντρο της λίμνης για να μετράει το βάθος της.
Οι υπεύθυνοι του ινστιτούτου εκτιμούν πως η στάθμη της Νεκράς Θάλασσας, η οποία έχει βάθος 304 μέτρα και χωρίζει το Ισραήλ από την Ιορδανία, έχει σημειώσει πτώση πάνω από 40 μέτρα από τη δεκαετία του 1950. Στη λίμνη δε βρίσκονται ψάρια και φύκη, καθώς η υψηλή συγκέντρωση άλατος, δέκα φορές πάνω από αυτή των ωκεανών, αποτρέπει την επιβίωση ζωντανών οργανισμών.
Η επιφάνεια της Νεκράς Θάλασσας βρίσκεται 429 μέτρα κάτω από την επιφάνεια των ωκεανών, καθιστώντας τη λίμνη το χαμηλότερο σημείο πάνω στην ξηρά.
Η μειωμένη εισροή υδάτων οφείλεται σε διάφορους λόγους, όπως στην αυξημένη κατανάλωση νερού εντός του ποταμού Ιορδάνη και σε αρδευτικά έργα. Η ζήτηση για τους υδάτινους πόρους στην περιοχή είναι αυξημένη τόσο από την Ιορδανία όσο και από τη γειτονική Δυτική Όχθη, το Λίβανο και τη Συρία.
Η Νεκρά Θάλασσα προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες για λόγους υγείας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το μεταλλικό περιεχόμενο του νερού, η απουσία αλλεργιογόνων και κυρίως η υψηλή ατμοσφαιρική πίεση έχουν ιδιαίτερα ευνοϊκές συνέπειες για αναπνευστικές παθήσεις, ασθένειες όπως η κυστική ίνωση αλλά και την οστοεαρθρίτιδα.

Follow us: Unexplainedgr



0 Comment:

Δημοσίευση σχολίου