Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

CERN: Αρχίζουν οι συγκρούσεις σωματιδίων στον επιταχυντή

Μετά από 27 μήνες διακοπής, στη διάρκεια των οποίων ο επιταχυντής πραγματοποίησε αναγκαίες σχετικές δοκιμαστικές συγκρούσεις σωματιδίων, για πρώτη φορά θα αρχίσει να τροφοδοτεί με δεδομένα φυσικής τους τέσσερις ανιχνευτές των αντίστοιχων πειραμάτων.
Οι αυριανές συγκρούσεις πρωτονίων, με ρυθμό έως ένα δισεκατομμύριο φορές ανά δευτερόλεπτο, σηματοδοτούν την έναρξη της δεύτερης φάσης λειτουργίας του επιταχυντή (γνωστής ως Run 2) και η επιστημονική κοινότητα προσδοκά να ανοίξουν νέους ορίζοντες στη Φυσική.
Οι συγκρούσεις θα πραγματοποιηθούν με την ενέργεια-ρεκόρ των 13 TeV (τεραηλεκτρονιοβόλτ), σχεδόν διπλάσια από την ενέργεια κατά την πρώτη τριετή περίοδο λειτουργίας του.
Κατά την αρχική φάση λειτουργίας του επιταχυντή (Run 1), οι συγκρούσεις παρήγαγαν ένα πολύ μεγάλο όγκο δεδομένων της τάξης του ενός Gigabytes ανά δευτερόλεπτο (που σπάνια έφθανε έως τα έξι).
Κατά τη νέα φάση λειτουργίας, τα δεδομένα που θα αποθηκεύονται, για να μελετηθούν από τους φυσικούς, αναμένεται να φθάνουν τα δέκα Gigabytes το δευτερόλεπτο.



Follow us: Unexplainedgr



0 Comment:

Δημοσίευση σχολίου