Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ο διαστημικός «Μεγάλος Αδελφός» των δασών


Ο διαστημικός «Μεγάλος Αδελφός» των δασών
 Ο δορυφόρος Biomass θα «παρακολουθεί» και θα μελετά τα δέντρα
  O δορυφόρος θα «ακτινογραφεί» τα δάση

Παρίσι 
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) ανακοίνωσε ότι ενέκρινε την αποστολή Biomass. Πρόκειται για ένα δορυφόρο που θα εκτοξευτεί το 2020 και θα έχει ως αποστολή την παρακολούθηση των δασών. Πιο συγκεκριμένα θα υπολογίζει την ποσότητα του άνθρακα που «αποθηκεύεται» στα δάση ώστε να μπορούν οι επιστήμονες να μελετούν τον κύκλο του άνθρακα στη Γη και να κάνουν εκτιμήσεις για το αν και σε τι επίπεδο επηρεάζει το κλίμα.
Η αποστολή
Η ESA ενέκρινε ένα ποσό 400 εκατομμυρίων ευρώ για την αποστολή η οποία θα αποτελεί μέρος του προγράμματος Earth Observation Programme Board. Οταν ο δορυφόρος τεθεί σε λειτουργία θα γίνει το έβδομο μέλος του στόλου των ερευνητικών διαστημικών σκαφών της ESA που πραγματοποιούν περιβαλλοντικές παρατηρήσεις. Βασικό του όργανο θα είναι ένα ραντάρ που θα μπορεί να διεισδύει σε πυκνά δάση και να υπολογίζει την ποσότητα του άνθρακα που υπάρχει σε αυτά.
«Το Biomass θα μας δώσει μια άνευ προηγούμενου γνώση για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα δάση και τι αλλαγές συμβαίνουν σε αυτά. Τα δεδομένα θα συμβάλουν στην ανάπτυξη μεθόδων που θα βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες να διατηρήσουν τα δάση τους. Τα δεδομένα αυτά θα βοηθήσουν και σε διαφόρους άλλους τομείς όπως σε αυτόν της βιοποικιλότητας και της ενέργειας» δήλωσε στο BBC ο Σον Κέγκαν, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ, εκ των εισηγητών της πρότασης που κατατέθηκε στην ESA.
Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό το σκάφος θα εκτοξευτεί το 2020 και η αποστολή θα έχει χρονικό ορίζοντα πέντε ετών. Προς το παρόν πάντως αρκετές χώρες δεν έχουν δώσει άδεια για να γίνεται παρακολούθηση των δασών τους από τον δορυφόρο (ΗΠΑ, Καναδάς και ευρωπαϊκές χώρες) με τους υπευθύνους της αποστολής να αναφέρουν ότι ακόμη και αν τελικά οι χώρες αυτές επιμείνουν το τελικό αποτέλεσμα των ερευνών δεν θα επηρεαστεί.
                          

ΠΗΓΗ

Follow us: Unexplainedgr0 Comment:

Δημοσίευση σχολίου