Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Η κοσμική ακτινοβολία «απομακρύνει» τον Αρη
 


Η κοσμική ακτινοβολία δεν μας επιτρέπει να ταξιδέψουμε στον Αρη. Δείτε ένα βίντεο που εξηγεί το γιατί...

Λονδίνο 
Προβληματισμό προκαλούν στην επιστημονική κοινότητα οι μετρήσεις του Curiosity για την έκθεση του ανθρώπου στην άκρως βλαβερή κοσμική ακτινοβολία. Ο ρομποτικός εξερευνητής του Αρη συνέλεξε τα σχετικά στοιχεία όσο διαρκούσε το ταξίδι του στον Κόκκινο Πλανήτη αλλά και όσο βρίσκεται εκεί. Σύμφωνα με αυτά η έκθεση στην κοσμική ακτινοβολία για τους αστροναύτες που θα ταξιδέψουν στον Αρη είναι πολύ μεγαλύτερη από όσο πιστεύαμε μέχρι σήμερα και πιθανότατα απαγορευτική αν δεν αναπτυχθούν νέα συστήματα προστασίας.

Η έρευνα
Ανάμεσα στα όργανα που βρίσκονται στο Curiosity είναι και ένας ανιχνευτής σωματιδίων υψηλής ενέργειας, των «υλικών» δηλαδή της κοσμικής ακτινοβολίας η οποία έχει διαπιστωθεί ότι είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για τον ανθρώπινο οργανισμό. Στο πολύμηνο ταξίδι μέχρι να φθάσει στον Αρη το Curiosity «βομβαρδίστηκε» όπως ήταν αναμενόμενο από κοσμική ακτινοβολία. Ο ανιχνευτής έκανε τις καταγραφές του κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και συνεχίζει να τις κάνει όσο το Curiosity βρίσκεται στην επιφάνεια του Αρη.
 
 Ο ανιχνευτής της κοσμικής ακτινοβολίας του Curiosity
Τα ευρήματα
Ερευνητές του Νοτιοδυτικού Ινστιτούτου Ερευνών του Κολοράντο μελέτησαν τα στοιχεία που έστειλε ο ανιχνευτής. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η έκθεση στην ακτινοβολία του πληρώματος ενός σκάφους που θα ταξιδέψει στον Αρη είναι πολύ μεγαλύτερη από όσο πιστεύαμε μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με τη μελέτη η έκθεση στην κοσμική ακτινοβολία για έναν αστροναύτη όσο βρίσκεται εντός του σκάφους είναι ανάλογη με την ακτινοβολία που θα δεχόταν αν έκανε 50 ολόσωμες αξονικές τομογραφίες τύπου CT scan.
Οι ειδικοί αναφέρουν ότι αυτή η έκθεση αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου κατά περίπου 3% ποσοστό που θεωρείται εξαιρετικά υψηλό. Με δεδομένο ότι η μελέτη αφορά μόνο την έκθεση στην ακτινοβολία που θα έχουν οι αστροναύτες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και δεν λαμβάνει υπόψη την επιπλέον έκθεση που θα έχουν κατά την παραμονή τους στην επιφάνεια του Αρη το εγχείρημα μιας επανδρωμένης αποστολής στον Κόκκινο Πλανήτη μοιάζει απαγορευτικό με την υπάρχουσα τεχνολογία. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Science»
Οι λύσεις
Τα ευρήματα υποχρεώνουν τις διαστημικές υπηρεσίες που θέλουν να στείλουν ανθρώπους στον Αρη να ξεκινήσουν προσπάθεια για ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και συστημάτων προστασίας. Οι μηχανικοί θα πρέπει να κατασκευάσουν νέες πολύ ισχυρές ασπίδες που θα εμποδίζουν ή θα περιορίζουν στο ελάχιστο την είσοδο της ακτινοβολίας στο εσωτερικό του σκάφους. Μια δεύτερη λύση θα ήταν να βρεθεί τρόπος να συντομευθεί ο χρόνος του ταξιδιού. Με την υπάρχουσα τεχνολογία το ταξίδι στον Αρη διαρκεί περίπου δώδεκα μήνες (να πας και να έρθεις) συν τον χρόνο παραμονής εκεί.
Τα τελευταία χρόνια βρίσκονται σε εξέλιξη διάφορες ερευνητικές προσπάθειες για κατασκευή νέων ταχύτερων και πιο αποδοτικών μηχανών που θα μειώσουν σημαντικά τη διάρκεια ενός τέτοιου ταξιδιού. Ο συνδυασμός νέων ταχύτερων διαστημοπλοίων που θα διαθέτουν πολύ ισχυρές ασπίδες ίσως δώσουν λύση στο πρόβλημα. Μέχρι όμως να υπάρξουν αυτά τα σκάφη, μια επανδρωμένη αποστολή στον Αρη θα είναι άκρως επικίνδυνη για όσους συμμετάσχουν σε αυτή.
ΠΗΓΗ

Follow us: Unexplainedgr0 Comment:

Δημοσίευση σχολίου