Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Μετεωρίτης προκαλεί ισχυρότατη έκρηξη στην επιφάνεια της Σελήνης

Μια εκτυφλωτική λάμψη κατέγραψε την Παρασκευή το αυτοποιημένο τηλεσκόπιο της NASA που παρακολουθεί το φεγγάρι. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, πρόκειται για μετεωρίτη βάρους περίπου 40 κιλών ο οποίος έπεσε στη σεληνιακή επιφάνεια, με αποτέλεσμα να προκληθεί ισχυρότατη έκρηξη, η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα από τηλεσκόπιο της υπηρεσίας εδώ και 8 χρόνια οπότε ξεκίνησε να παρακολουθεί τη Σελήνη. Η λάμψη ήταν ορατή ακόμη και χωρίς τηλεσκόπιο.
Αν και τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 300 εκρήξεις, οι επιστήμονες της ΝΑSA αναφέρουν ότι η λάμψη από την έκρηξη της 17ης Μαϊου ήταν 10 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με ότι έχουν δει μέχρι σήμερα.
Ένας δορυφόρος της Υπηρεσίας, ο οποίος βρίσκεται σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι, έχει σταλεί προκειμένου να καταγράψει το νέο κρατήρα που δημιουργήθηκε στην επιφάνεια της Σελήνης μετά την έκρηξη. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το μέγεθος του κρατήρα θα φτάνει περίπου τα 20 μέτρα.
Η NASA ανέφερε ότι η έκρηξη ήταν τόσο έντονη που ο καθένας κοιτάζοντας το φεγγάρι τη στιγμή της πρόσκρουσης θα είχε τη δυνατότητα να δει τη λάμψη χωρίς τη χρήση τηλεσκοπίου. Μετά την αξιολόγηση των ψηφιακών εγγραφών, οι επιστήμονες καθόρισαν ότι ο μετεωρίτης είχε διάμετρο περίπου 0,3 μέτρα και ταξίδευε με ταχύτητα 90.123 χιλιομέτρων την ώρα, όταν συγκρούστηκε με το φεγγάρι και εξερράγη με δύναμη πέντε τόνων TNT.
Την ίδια νύχτα, οι κάμερες της NASA εντόπισαν έναν ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό μετεωριτών που εισήλθαν στην ατμόσφαιρα της Γης, οι οποίοι διαλύθηκαν προτού φτάσουν στην επιφάνεια του πλανήτη.
Σε βίντεο της NASA περιγράφεται το φαινόμενο της 17ης Μαϊου:
triklopodia

Follow us: Unexplainedgr0 Comment:

Δημοσίευση σχολίου