Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Μηπως το νερο της Σεληνης ειναι Γηινο?


Νέα θεωρία

Ανατροπή σε κρίσιμα γεωλογικά δεδομένα - Είναι πιθανό το νερό της Σελήνης να προέρχεται από τη Γη
Η κρατούσα θεωρία αναφέρει ότι μεταφορείς του νερού τόσο της Γης όσο και εκείνου που βρίσκεται στο εσωτερικό της Σελήνης ήταν αστεροειδείς και κομήτες που βομβάρδιζαν τα δύο σώματα την πρώτη περίοδο της ύπαρξης τους. Μια νέα μελέτη ανατρέπει τα δεδομένα αφού σύμφωνα με αυτή το νερό της Σελήνης είναι γήινο.
Αν ισχύει κάτι τέτοιο, καταρχάς ισχυροποιεί τη θεωρία ότι η Σελήνη σχηματίστηκε μετά από μια τρομακτική σύγκρουση της Γης με ένα γιγάντιο διαστημικό σώμα. Σε δεύτερο επίπεδο καθιστά πιθανό το ενδεχόμενο ο πλανήτης μας να σχηματίστηκε διαθέτοντας ήδη νερό το οποίο «προσέφερε» αργότερα στη Σελήνη. Τέλος δημιουργεί ερωτηματικά για τον τόπο καταγωγής της Γης.

Τα δείγματα
Ερευνητές του Πανεπιστημίου Brown στις ΗΠΑ ανέλυσαν δείγματα σεληνιακών βράχων που μετέφεραν στη Γη οι αποστολές του αμερικανικού προγράμματος «Απόλλων» στη δεκαετία του 1970. Παλαιότερες αναλύσεις είχαν διαπιστώσει την παρουσία νερού στο εσωτερικό των πετρωμάτων. Οι ερευνητές αυτή τη φορά ανέλυσαν τη χημική σύσταση του νερού της Σελήνης και διαπίστωσαν ότι είναι σχεδόν πανομοιότυπη με εκείνη του νερού της Γης.
Οι ερευνητές επικέντρωσαν την προσοχή τους σε ένα από τα βαρύτερα ισότοπα του υδρογόνου, το δευτέριο. Η νέα γεωχημική ανάλυση έδειξε ότι η αναλογία δευτερίου-υδρογόνου στο νερό της Σελήνης είναι ίδια με αυτή στο νερό της Γης.

Τι συνέβη;
Μια από τις πιο δημοφιλείς θεωρίες για τον σχηματισμό της Σελήνης είναι ότι δημιουργήθηκε από τα «συντρίμμια» μιας τρομερής σύγκρουσης της Γης με κάποιο γιγάντιο διαστημικό σώμα. Ορισμένοι ειδικοί μάλιστα αναφέρουν ότι το σώμα αυτό είχε μέγεθος παρόμοιο με εκείνο του Αρη. Οι ερευνητές μετά την ανάλυση που πραγματοποίησαν εικάζουν ότι πολλά από αυτά τα συντρίμμια προέρχονταν από το εσωτερικό της Γης, διέθεταν νερό και έτσι κάθε φορά που τα συγκεκριμένα συντρίμμια γίνονταν κομμάτι της Σελήνης της έδιναν και το νερό τους.

Τα μυστήρια και η καταγωγή της
Η ύπαρξη του νερού στη Γη αλλά και η χημική του σύσταση κάνει τους ερευνητές να απορούν, γιατί με βάση τα νέα δεδομένα αυτό το νερό δεν μπορεί να προέρχεται ούτε από τον βομβαρδισμό αστεροειδών ούτε να βρέθηκε στη Γη με τον ίδιο τρόπο που εικάζουν ότι βρέθηκε στη Σελήνη.
Η κρατούσα θεωρία αναφέρει ότι η Γη σχηματίστηκε από υλικά που υπήρχαν στον δίσκο κοσμικής ύλης του Ήλιου και τα οποία βρίσκονταν στην ευρύτερη περιοχή όπου βρίσκεται σήμερα ο πλανήτης μας. Όμως σύμφωνα με τους ερευνητές οι συνθήκες σε αυτή την περιοχή δεν θα επέτρεπαν τον σχηματισμό νερού πάνω ή μέσα στα υλικά του δίσκου. Για να απαντήσουν στο πρόβλημα οι ερευνητές ρίχνουν στο τραπέζι μια επαναστατική όσο και… προωθημένη ιδέα. Ότι η Γη γεννήθηκε σε μια απομακρυσμένη περιοχή του ηλιακού συστήματος όπου οι συνθήκες επέτρεπαν την ύπαρξη νερού.
Οι ερευνητές προτείνουν ως τόπο γέννησης της Γης κάποια ζώνη αστεροειδών του ηλιακού μας συστήματος που βρίσκεται μακριά από τον Ήλιο. Πιθανολογούν ότι οι αστεροειδείς εκεί διέθεταν νερό και ίσως κάποιοι από αυτούς πέφτοντας στην νεαρή Γη να της το έδωσαν. Ο πλανήτης μας κατάφερε να το συγκρατήσει όταν κάποια στιγμή μετακόμισε στη σημερινή του θέση. Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Science».

Follow us: Unexplainedgr0 Comment:

Δημοσίευση σχολίου