Δεκάδες εκατομμύρια κυβικά μέτρα θα προκαλέσουν μια τεχνητή ανοιξιάτικη πλημμύρα και θα επαναφέρουν τη ζωή στο ξεραμένο σήμερα δέλτα.
Πριν και σήμερα
Στις εκβολές του ποταμού Κολοράντο στον Κόλπο της Καλιφόρνια στο Μεξικό βρισκόταν κάποτε ένας αχανής υγρότοπος με ιτιές και λεύκες. Τη δεκαετία του 1930 οι ΗΠΑ άρχισαν να κατασκευάζουν φράγματα για να ποτίσουν τη διψασμένη Γη στα νοτιοδυτικά, και μια διεθνής συμφωνία του 1944 άφησε στο Μεξικό μόνο το 10% της ροής για χρήση στην άρδευση.
Σήμερα, το δέλτα είναι σχεδόν τελείως ξερό και η έκταση που καταλαμβάνουν οι ιτιές και οι λεύκες έχει συρρικνωθεί κατά 97%. Η τεχνητή πλημμύρα, για την οποία πίεζαν εδώ και χρόνια επιστήμονες, κρατικοί φορείς και οργανώσεις, έρχεται έπειτα από τροποποίηση της συμφωνίας του 1944.
Σε πολλά σημεία το δέλτα του Κολοράντο θυμίζει έρημο
Στις 23 Μαρτίου, το Μορέλος θα ανοίξει τους υδατοφράκτες του για τρεις μέρες, απελευθερώνοντας έναν παλμό νερού, με συνολικό όγκο 130 εκατομμύρια κυβικά, που εκτιμάται ότι θα φτάσει στο δέλτα μια εβδομάδα αργότερα.
Τι θα συμβεί
Η τεχνητή πλημμύρα προγραμματίστηκε για την άνοιξη, την εποχή που το δέλτα κανονικά θα πλημμύριζε. Αυτή την εποχή οι ιτιές και οι λεύκες απελευθερώνουν τους σπόρους τους, και οι υπεύθυνοι του πειράματος ελπίζουν σε αναγέννηση των δέντρων.
Οι υδατοφράκτες θα απελευθερώνουν νέες, μικρότερες ποσότητες νερού για τους επόμενους δύο μήνες προκειμένου να ποτίσουν τα νέα δενδρύλλια. Στην επόμενη φάση, ένας συνασπισμός έξι περιβαλλοντικών οργανώσεων θα δαπανήσει 7,5 εκατ. δολάρια για δενδροφυτεύσεις αλλά και για την αγορά νερού άρδευσης από μεξικανούς γεωργούς.
Αν όλα πάνε καλά, το δέλτα του Κολοράντο θα ανακτήσει ένα μικρό έστω μέρος της βιοποικιλότητάς του. Ανάλογα πειράματα με τεχνητές πλημμύρες, εξάλλου, πραγματοποιούνται και πιο ψηλά στη ροή του ποταμού, όπως στο Γκραν Κάνιον.
Ερευνητές από τις ΗΠΑ και το Μεξικό θα παραδώσουν έκθεση για τα αποτελέσματα του πειράματος στις εκβολές η οποία θα ληφθεί υπόψη για τυχόν μελλοντικές τροποποιήσεις της διμερούς συμφωνίας για το νερό.
tovima.gr
Follow us: Unexplainedgr
0 Comment:
Δημοσίευση σχολίου